Pentru că avem multe de spus!

.

Handbalista făgărășeancă ce a făcut istorie în sportul românesc: MARIANA TÂRCĂ


 

mariana tarcaCâștigătoare a Ligii Campionilor Europeni, dublă finalistă a Ligii Campionilor, câștigătoare a Cupei EHF, 14 titluri de Campioană Națională, de 8 ori câștigătoare a Cupei României, Maestru emerit al sportului și antrenor emerit al sportului, cetățean de onoare al municipiului Făgăraș, al orașului Brașov, al Croației, decorată de președintele Franyo Tudjman, ordinul Meritul Sportiv, classa a II-a, decorată de președintele Traian Băsescu. Un suflet lin, cristalin, generos. Într-un cuvânt: MARIANA TÂRCĂ!

Mariana Târcă s-a născut la 9 octombrie 1962, în Șercaia. Studiile gimnaziale le-a finalizat la Școala Generală nr. 2, iar cele liceale la Liceul de Chimie din Făgăraș. Licențiată în inginerie, la Facultatea T.C.M. Bacău, între anii 1981 și 1984 a urmat și Școala de antrenori. Mariana Târcă este una din cele mai cunsocute handbaliste de la noi din țară, iar totul a început aici, la Făgăraș, în sala de sport a Liceului Radu Negru, dar și pe terenul liceului, alături de primul ei antrenor, Marian Nicolae. „Părinții mei se numesc Ion și Ecaterina, iar fratele meu mai mic Cătălin. Eu am fost o fetiță retrasă, liniștită, visătoare. M-au atras ca un miracol florile din grădina casei, un adevărat paradis cu trandafiri de toate culorile, înfloriți an de an pe aceeași ramură. În acest paradis floral, îmbătată de farmecul petalelor multicolore îmi mângâiam frământările sufletului. Aici au înflorit parcă și visele mele, acelea de a ajunge pe piscurile unei glorii pe semicerc“, ne povestește Mariana Târcă. Multe lucruri le-a învățat de la profesorul Marian Nicolae. El a fost cel care i-a rânduit pașii în sportul cu mingea la semicerc, handbalul. „”Ochiul magic”al primului meu antrenor, Marian Nicolae, m-a fixat la campionatele școlare unde am participat cu echipa școlii mele sub îndrumarea doamnei Dobrin – cea care mi-a aratat calea către handbal la orele de sport. Domnul Nicolae  mi-a călăuzit pașii în tainele acestui minunat sport de echipă. A văzut imediat calitățile specifice acestui sport (îndemânare, viziune, inteligență, viteză). Mingea de handbal parcă m-a vrăjit. S-a lipit de sufletul meu. Mai târziu, profesorul Drăgănescu mi-a cizelat pașii spre marea performanță. La 19 ani am jucat titulară în echipa campioană la data sosirii mele la Brașov – Rulmentul (1981-1984)“.

 

mariana tarca2Drumul spre performanță

Drumul spre consacrare a fost unul destul de greu pentru Mariana Târcă. La vârsta la care orice fetiță era interesată de păpuși și jucării, făgărășeanca făcea zilnic naveta până la Făgăraș pentru a participa la antrenamente. Sportiva își amintește că era nevoită să ajungă la antrenamente cu autobuzul sau chiar pe jos și, de multe ori, rămânea să se antreneze și după orele de școală. „Anii copilăriei mele s-au scurs foarte repede, fără vacanțe, cu timp foarte puțin pentru mine. A fost o perioadă extrem de grea deoarece trebuia să-mi planific foarte bine timpul – făcând naveta Mândra – Făgăraș fără prea multe variante de transport în acea perioadă. Am mers cu autobuzul, bicicleta și de foarte multe ori pe jos, primăvară, vară, toamnă, iarnă. Uneori domnul Marian venea să mă ia la antrenamente sau deplasări și tot dânsul mă aducea înapoi. Alteori rămâneam dupa școală la el acasă, unde doamna Doinița (soția domnului Marian), îmi punea masa și mă ajuta la teme până la antrenament. Au fost ca a doua mea familie.  Practic de dimineața până seara la 9-10 eram într-un mișcare continuă. Această situație m-a călit din toate punctele de vedere și mai ales pentru ce a urmat mai târziu“, spune Mariana Târcă.

 

Pe culmile succesului

P vremea când activa ca și jucătoare, Mariana Târcă făcea legea pe teren și, de multe ori, dădea șah-mat apărării echipelor adverse. Însă debutul în handbalul de performanță l-a avut la vârsta majoratului, atunci când evolua ca titulară în echipa campioană de atunci, Rulmentul Brașov. În 1984 a ajuns la Clubul Ştiinţa Bacău, iar patru ani mai târziu, „diamantul” handbalului feminin românesc a mers la Oltchim Râmnicu Vâlcea. „Perioada junioratului am avut-o la C.S.S Făgăraș, sub sub îndrumarea profesorului Marian Nicolae. În ultimul an de juniorat am evoluat cu dublă legitimare și la Nitramonia Făgăraș. Din anul 1981 până în anul 1984 am evoluat la Rulmentul Brașov. În perioada 1984-1988 am evoluat la Știința Bacău. Până în 1993 la Chimistul Râmnicu Vâlcea, apoi timp de 6 ani, până în 1999 la Podravka Koprivnica. Timp de un an, între 2000 și 2001 am avoluat la Artas, în Grecia, iar acolo am plecat împreună cu Sorina, care, pe atunci, avea 3 luni“. În paralel cu evoluţia sa la echipele de club, Mariana Tîrcă a jucat şi în echipa naţională a României, stabilind un adevărat record. Ea a fost prezentă în 335 de jocuri pentru echipa naţională şi a marcat 2.243 de mii de goluri! Este, în prezent, sportiva cu cele mai multe goluri, pentru orice echipă naţională de handbal din lume.

 

mariana tarca1Palmares

Ca și jucătoare, Mariana Târcă a avut o performanță de răsunet: Campioană a Europei (câștigătoare a Ligii Campionilor Europeni) cu Podravka Koprivnica. Se întâmpla în 1996. „Am triumfat în toamna aceluiași an în Supercupa Europei, fiind declarată M.V.P turneului patru ași (câștigatoarele Cupelor Europene)“, își amintește sportiva. Este dublă finalistă a Ligii Campionilor, în 1986 cu Știința Bacău și în 1995 cu Podravka Koprivnica. Dublă semifinalistă a Ligii Campionilor, câștigătoarea Cupei EHF, în 1998. Are 14 titluri de Campioană Națională (3 cu Știința Bacău, 5 cu Chimistul Rm. Vâlcea Oltchim și 6 cu Podravka Koprivnica). De 8 ori câștigătoare a Cupei României, de 6 ori câștigătoare a Cupei Croației cu Podravka Koprivnica, cel mai bun jucător la C.M. Austria-Ungaria, în 1995. „De 3 ori am facut parte dintr-o selecționată a Europei, fiind prima handbalistă de naționalitate română selecționată într-o astfel de echipă“. Mai putem număra ca și reușite: medalie de bronz – C.M Polonia 1983; locul 4 C.M Norvegia 1993; desemnată în primele 5 jucătoare din lume ale secolului trecut; maestru și antrenor Emerit al Sportului.

 

Rezultate ca și antrenor

După încheierea carierei de sportivă, Mariana Tîrcă s-a dedicat activităţii de antrenor. Au urmat ani foarte buni, cu performanţe remarcabile la Oltchim Rm. Vâlcea dar şi la Rulmentul Braşov. Între 2001-2004, ca și  antrenor la Oltchim Rm. Vâlcea, a câștigat un titlu de campioană, 2 titluri de vicecampioană națională, 2 cupe ale României, o finală de Cupa Ehf. Între 2004-2008, cât timp a fost antrenor la Rulmentul Urban Brașov, a obținut tot ce se putea câștiga. În 2006 a câștigat Campionatul, Cupa României și Challenge Cup; iar între 2007 și 2008 echipa a ajuns vicecampioană națională, iar în 2008 a ajuns în finala Cupei Cupelor. Anul 2009 a însemnat începutul Centrului de copii și juniori din Brașov. Legat de acest lucru, o memorabilă realizare a Marianei Tîrcă este fiica sa, Sorina, iar proverbul cu aşchia care nu sare departe de trunchi, se potriveşte de minune. Mai ales că Sorina a fost crescută, la fel ca și mama sa, pentru handbal și, pe viitor, poate ajunge la performanțe deosebite în acest sport. „Am întrerupt pentru o perioadă, în anul 1999, cariera ca și jucătoare, când a venit pe lume Sorina, trofeul cel mai important al vieții mele. Am avut marea satisfacție, și datorită faptului că am purtat-o încă de la 3 luni cu mine în sălile de sport, Sorina să mă urmeze în carieră. Să îi descopăr talentul încă din momentul în care imita fetele pe care le antrenam și să-mi dau seama că este dotată cu niște calități extraordinare. Dovadă că astăzi îmi urmează pașii. Este un copil foarte talentat, cu un caracter foarte frumos și o personalitate foarte puternică. Și sunt convinsă că mă va depăși în performanțe“. În prezent Mariana Târcă este coordonatoare a Centrului de copii și juniori Brașov și antrenorul grupei de junioare 2. „Trei ani de zile am fost coordonator la Corona Brașov. Acum sunt și coordonator al Centrului de copii și juniori si antrenorul grupei de junioare 2. Cu grupa de junioare am câstigat un titlu de campioană și un titlu de vicecampioană. Iar între 2004 și 2016, ca și antrenor al naționalei de junioare, am câștigat locul IV la Campionautul European din Macedonia, în 2015“. Iar cariera triumfătoare a handbalistei nu se oprește aici. Împreună cu fosta sa elevă de la Rulmentul Brașov, Alina Șorodoc, Mariana Târcă a demarat un proiect ambițios: o academie de handbal care îi poartă numele.

(Alina ROMAN)

 
One thought on “Handbalista făgărășeancă ce a făcut istorie în sportul românesc: MARIANA TÂRCĂ

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.