Hrană caldă gratuită, în fiecare zi, pentru 120 de copii și bătrâni din comuna Cincu


Din punct de vedere social, comuna Cincu iese în evidență dintre toate comunele Țării Făgărașului. Autoritățile locale au implementat un program prin care mulți dintre copiii și bătrânii comunei primesc hrană caldă în fiecare zi fără să plătească. Un alt program social care va deveni în curând operațional la Cincu este un centru pentru copiii cu dizabilități dspre care puteți citi AICI (click).

Referitor la cantina socială, aceasta deservește 120 de persoane din Cincu și Toarcla.

,,Noi am făcut acum câțiva ani o cantină pe fonduri europene, unde se pregătesc în fiecare zi 120 de porții de mâncare pentru 90 de copii și 30 de persoane vârstnice, gratuit, pe banii comunei. Vârstnicii care primesc mâncare gratuită sunt cei care nu mai au aparținători în localitate, fără să ținem cont dacă au pensie sau nu, ori cât e de mare aceasta. Ei provin din satele Cincu și Toarcla. Avem cazuri de bătrâni care au venituri foarte mici și nu le ajung nici să își ia medicamente. Unii sunt nedeplasabili, sunt în cărucior. Deși au o demnitate și la început a fost mai greu să accepte acest ajutor, până la urmă s-au învățat și le prinde bine o masă caldă în fiecare zi. Acestora li se duce mâncarea zilnic în caserole la casele lor. Copiii deserviți de cantină sunt în general cei din familii cu probleme sociale. Aceștia de regulă sunt de etnie romă sau sunt copii lăsați în grija bunicilor de către părinții care au plecat la muncă prin Italia, dar sunt și copiii de la instituțiile școlare din Toarcla și Cincu, care stau la program prelungit”, a declarat primarul comunei Cincu, Sorin Suciu.

primar Suciu Sorin Aurel – Cincu

Cantina se află la drumul principal, lângă Biserica ortodoxă. În fiecare zi masa acestor persoane este compusă dintr-o ciorbă, felul doi și desert.

La cantină lucrează un administrator, care este și șoferul de pe mașina cu care se transportă mâncarea, și o bucătăreasă cu două ajutoare. Acești patru oameni au un loc de muncă și un salariu achitat din bugetul public.

Mașina de transport mâncare este frigorifică și a fost, de asemenea, cumpărată tot cu fonduri europene.

Tot efortul financiar pentru comuna Cincu pentru asigurarea hranei în cazul acestor persoane vulnerabile se ridică la puțin peste 100.0000 de lei pentru un an întreg.

 

(Cristina Cornilă)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.