Pentru că avem multe de spus!

.

Iată cine plăteşte amenda pentru lipsa rovinietei în cazul vânzării unei maşini


Dacă vechiul proprietar poate dovedi că a vândut o maşină, chiar dacă documentele nu s-au perfectat în totalitate, noul deţinător este cel care trebuie amendat dacă a circulat pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, nu vechiul deţinător. rovinieta

Decizia aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi va pune capăt unui lung şir de probleme pe care le-au avut cei care şi-au vândut maşinile, dar au făcut greşeala să nu le radieze de pe numele lor la Poliţie şi Fisc.

Concret, recent Curtea Supremă a admis „recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj şi, în consecinţă,  (…) în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, fostul proprietar pierde calitatea de utilizator şi de subiect activ al contravenţiei constând în fapta de a circula fără rovinietă valabilă; dovada transmiterii dreptului de proprietate se face potrivit dreptului comun”, este explicat într-un comuncat de presă al instanţei.

Concret, judecătorii au stabilit o interpretare obligatorie a legislaţiei, având în vedere că instanţele din ţară soluţionau problema în moduri diferite. Mai exact, pe de o parte, unele instanţe judecătoreşti considerau, în mod corect, că fostul proprietar nu poate fi amendat pentru că noul proprietar circulă cu maşina fără a plăti rovinieta, dacă se dovedeşte că maşina a fost vândută înainte ca autorităţile să constate contravenţia. În acelaşi timp, au existat şi instanţe judecătoreşti care au apreciat că fostul proprietar este cel ce trebuie amendat pentru lipsa rovinietei.

Decizia dată de judecători va deveni obligatorie pentru toate instanţele din ţară după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Atunci când există probleme de drept soluţionate în mod diferit de instanţele judecătoreşti, judecătorilor ÎCCJ li se poate cere să vină cu o interpretare obligatorie care să asigure aplicarea unitară a legii. Deciziie date de magistraţii de aici devin obligatorii, pentru toate instanţele.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *