Împăduriri amânate, din martie, în aprilie. 17 ha va împăduri în această primăvară RPL ,,Pădurile Șincii”


Împăduririle pe care Regia Publică Locală Ocolul Silvic Pădurile Șincii trebuia să le înceapă la jumătatea lunii martie au fost amânate din cauza condițiilor meteorologice din ultimele trei săptămâni. Decalararea acestei acțiuni a survenit după ce în urmă cu aproximativ 3 săptămâni au căzut niște zăpezi de 70-80 cm, care au dat peste cap toate planurile inițiale ale Regiei.

În această primăvară se vor împăduri 17 hectare de teren situate în aria de competență a Regiei. Suprafețele pe care se vor realiza împăduririle aparțin mai multor proprietari, iar efortul finaciar pentru această acțiune se ridică undeva 7.000 – 8.000 de lei/hectar.

,,Trebuia să începem acțiunile de împădurire la data de 15 martie, dar le începem de la jumătatea lunii aprilie. Din păcate, din cauza zăpezilor, atât de la munte, unde au atins 70-80 cm, cât și din zonele Veneția, Perșani, Grid, nu am putut nici scoate puieții din pepinierele noastre și nici planta în zonele propuse. Avem în plan 17 hectare pentru anul acesta, care aparțin mai multor proprietari: UAT Părău, UAT Șinca, UAT Drăguș și câteva composesorate mai mici. Împădurim cu fag, molid, paltin, frasin și larice. Cam jumătate dintre puieți îi cumpărăm de la firme specializate, iar restul sunt din producția noastră. Inițial vom împăduri cu puieții noștri, pe care putem să îi folosim exact în ziua în care îi scoatem din pământ. Avem 3 pepiniere: la Veneția de Sus, la Șinca Veche – pe Valea Strâmbei și la Drăguș. Împreună, aceste pepieniere au o suprafață de puțin sub 2 hectare de teren. În faza a doua vom trece la plantarea puieților pe care îi vom cumpăra”, a declarat Sorin Udrea, directorul RPL Ocolul Silvic Pădurile Șincii.

Vor fi plantați 54.000 de puieți de molid (achiziționați și producție proprie), 50.000 de puieți de fag (achiziționați), 1.500 de puieți de larice (achiziționați), 10.000 de paltini (producție proprie), 2.400 de frasini (achiziționați).

Potrivit directorului Sorin Urdea, media plantării se situează între 3.300 și 5.000 de puieți la hectar.

Anul trecut, Regia Publică Locală Ocolul Silvic Pădurile Șincii a făcut împăduriri pe Valea Ohabei și pe Muchia Drăgușului.

Procentajul de reușită la aceste împăduriri depinde de mai mulți factori externi, de la specie, la zonare ecologică, dăunători sau zăpezi târzii.

De regulă, după primul an de la plantare, se înregistrează pierderi de 10% și se completază. După al doilea an, procentajul pierderilor este de 5%.

Regia Publică Locală Ocolul Silvic Pădurile Șincii administrează pădurile comunelor Părău, Șinca, Drăguș și ale altor proprietar mai mici, cum ar fi composesoratele, numărând un total de 12.300 de hectare de pădure. Împădurile pe care le realizează se reflectă în bugetul fiecărui proprietar de pădure.

(Cristina Cornilă)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.