În numele tuturor celor care au auzit „nu se mai poate face nimic”, HOSPICE Casa Speranței lansează campania „România fără HOSPICE”


În fiecare an, aproximativ 170.000 de oameni aud „nu se mai poate face nimic”. Dincolo de o listă de medicamente și de răceala cu care li se servește un diagnostic sever, mii de pacienți se confruntă cu lipsa de îndrumare şi de sprijin medical, social și psihologic pe care un om o poate resimţi atunci când ţi se spune: „Nu mai ai nicio şansă“. Anual, în România, cca. 170.000 de pacienți au nevoie de îngrijire paliativă, însă mai puțin de unu din zece pacienți are acces la servicii specializate, atunci când paliația este singura mână care li se mai poate întinde.

În numele lor, al tuturor celor care au auzit „nu se mai poate face nimic”, HOSPICE Casa Speranței lansează campania „România fără HOSPICE”. În contextul în care, recent, au fost aprobate o serie de măsuri care sunt o amenințare la adresa bunei desfășurări a activităților ONG-urilor cu impact major în viața comunității, pacienții HOSPICE și familiile lor, angajații, voluntarii precum și susținătorii HOSPICE au făcut un exercițiu de imaginație: cum ar fi arătat România fără HOSPICE?

image001În primul rând românii poate nu ar fi știut ce înseamnă îngrijire paliativă. Sau ar fi aflat prea târziu, iar un pacient incurabil nu mai are mult timp. Peste 26.000 de pacienți și familiile lor nu ar fi aflat ce înseamnă speranța.

Peste 1.000 de copii pacienți sau aparținători n-ar fi știut cum arată bucuria unei tabere la munte sau la mare.

Mii de familii nu ar fi știut cum să facă față bolii. Și nici pierderii.

Sistemul medical românesc ar fi pierdut bătălia în lupta cu durerea.

România n-ar fi avut câteva mii de specialiști instruiți în lupta împotriva durerii. Pentru a putea continua serviciile HOSPICE, era nevoie de cadre medicale instruite în îngrijirea paliativă, asa ca a fost înființat, în 1997, Centrul de Studii pentru Medicină Paliativă din Brasov, în cadrul Fundației HOSPICE Casa Sperantei. De atunci, centrul a instruit peste 11.000 de medici, asistenți medicali și alți profesioniști în acest domeniu nou pentru România.

Romana fara HOSPICEHOSPICE a construit practic un întreg sistem paliativ în România, de la zero, în locul statului și este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii integrate specializate de îngrijire paliativă. La nivel national, există doar două centre care oferă toată gama de servicii de paliație: HOSPICE Casa Speranței Brașov si București și urmează cel de la Adunații-Copăceni, primul centru socio-medical din România dedicat exclusiv copiilor care înfruntă un diagnostic incurabil.

Pentru HOSPICE, ultimii ani au venit cu provocări fără precedent. A fost o perioadă bulversantă în ceea ce priveste modificările legislative si fiscale. Acum, o nouă lege impune reguli dure de funcţionare pentru organizaţiile neguvernamentale, atât de dure încât unele s-ar putea vedea obligate să-şi pună lacătul pe uşă.

Cu toate acestea, HOSPICE a dovedit transparență totală și a rămas lângă pacienți, arătându-le că nu sunt singuri în lupta cu boala, ci că o întreagă echipă este acolo să îi sprijine. Multe povești de la HOSPICE nu vor avea un final fericit tradițional. Dar asta nu înseamnă că nu sunt povești de succes, că nu sunt importante sau că nu merită spuse. Iar în campania #RomâniafărăHOSPICE, echipa își propune să spună cât mai multe din poveștile HOSPICE.

HOSPICE își dorește să existe și să își contine misiunea: să ofere îngrijire paliativă gratuită pentru cât mai mulți pacienți, la momentul potrivit. Însă nu se poate face acest lucru decât cu ajutorul comunității, al companiilor și al celor care cred în cauza îngrijirii paliative.

Detalii pe https://romaniafarahospice.ro.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.