Pentru că avem multe de spus!

.

INCREDIBIL: Muzeul şi Consiliul Local, date în judecată pentru restituirea unui tezaur


Fiul celui care ar fi descoperit în anul 1979 tezaurul monetar de la Părău dă în judecată cele două instituţii pentru a i se restitui tezaurul. Iniţiatorul acestui proces se numeşte Emil Dumitru Şulea, are 55 de ani şi este moştenitorul lui Dumitru Şulea, mort de 27 de ani, cel despre care susţine că ar fi descoperit cele 5.372 de monede de argint.

Reclamantul a înregistrat o cerere de chemare în judecată la Judecătoria Făgăraş, având numărul de dosar 3966/226/2019, prin care solicită ,,obligarea pârâţilor să restituie către subsemnatul (….) tezaurul monetar de la Părău”.

,,În anul 1979, tatăl meu Şulea Dumitru, în timpul unor lucrări agricole pe care le efectua în grădina casei sale cu nr. 47 din satul Părău, a descoperit un tezaur monetar. Cele 5.372 de monede de argint ale tezaurului erau depozitate într-un vas de lut, monedele erau aşezate într-un săculeţ de până de in. Tatăl meu a sesizat autorităţile locale ale acelor timpuri cu privire la descoperirea făcută, iar acestea au venit la faţa locului şi au ridicat comoara descoperită de tatăl meu. Tezaurul, vasul şi fragmentele de săculeţ se păstrează şi astăzi în Muzeul Ţării Făgăraşului”, se arată în cererea de chemare în judecată.

Se presupune că îngroparea acestor monede ar fi avut loc în anii 1602 – 1603.

Reclamantul invocă Legea 182/2000, unde se arată că bunurile cultural mobile preluate de autorităţi pot fi revendicate de proprietarii de drept.

Consiliul Local Făgăraş, în şedinţa ordinară ce va avea loc mâine, va vota angajarea unui avocat care să îi reprezinte interesele în acest dosar. Este propus un avocat din Braşov, iar ca onorariu acesta va încasa suma de 4.500 de lei fătă TVA pentru apărarea pe care o va face în faţa instanţei de fond.

Reprezentanţii Muzeului ,,Valer Literat” consideră că nu tatăl reclamantului a descoperit tezaurul, căci acesta ,,a intrat în patrimoniul muzeului ca urmare a cercetărilor arheologice realizate de specialiştii muzeului nostru la acea dată.”

Cert este că acelaşi reclamant a mai încercat şi în anul 2018 să intre în posesia acestui tezaur, tot prin formularea unei acţiuni în justiţie. Este vorba de dosarul nr. 4910/226/2018 al Judecătoriei Făgăraş, în care instanţa nu i-a dat câştig de cauză, considerând că i s-a prescris dreptul la acţiune.

 

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.