Pentru că avem multe de spus!

.

Măsurători pe strada Doamna Stanca. Au fost la faţa locului primarul, consilierii şi localnicii


Pe strada Doamna Stanca a fost forfotă mare în această după-amiază. La ora 19.00 şi-au dat întâlnire făgărăşenii care au case acolo, consilierii locali şi primarul oraşului. La faţa locului s-a discutat despre modernizarea acestei străzi, ce presupune ea, câte benzi de mers vor fi şi s-au făcut chiar şi măsurători.

Cea mai strâmtă porţiune a acestei străzi este cea din vecinătatea sensului giratoriu din zona Titu Perţia. Acolo s-au strâns toţi localnicii şi autorităţile pentru a măsura actualul carosabil şi trotuarele şi a vedea cât se pierde din trotuare dacă vor începe modernizările.

 67545662_824439951283445_1757073908227375104_n

O singură bandă de circulaţie pe sensul de mers

De cum au ajuns la faţa locului, primarul şi consilierii au întins ruleta de măsurat şi s-au pus pe explicaţii.

Edilul Gheorghe Sucaciu a venit cu primele lămuriri şi a explicat că, deşi iniţial s-a discutat despre două benzi pe sensul de mers, varianta actuală priveşte doar câte una.

Întreaga platformă va avea 12 metri, împărţiţi după cum urmează:

  • 3 metri pe sensul de mers înspre Sibiu: bandă pentru parcări şi pistă de biciclete
  • 3 metri pe sensul de mers înspre Sibiu, către axul drumului: bandă de circulaţie
  • 3 metri pe sensul de mers înspre Braşo, bandă pentru parcări şi pistă de biciclete
  • 3 metri pe sensul de mers înspre Braşov, către axul drumului: bandă de circulaţie

,,Vedeţi că maşinile sunt parcate acum pe spaţiul verde, ceea ce nu e normal. Astfel că, pe fiecare sens, pe câte o bandă de 3 metri facem atât parcări laterale cât şi câte o pistă de biciclete. Benzile de mers sunt doar două, pe lângă axul drumului, una dus, una întors, fiecare de câte 3 metri, pe unde circulă maşinile. Benzile pentru parcări şi biciclete nu sunt pentru circulat”, a explicat primarul Gheorghe Sucaciu.

Unii da, alţii ba

Noua variantă de modernizare a străzii Doamna Stanca a fost şi agreată, şi criticată, în funcţie de omul pe care îl întrebai.

,,Cât timp nu se circulă pe banda de parcat, pe mine nu mă deranjează. Practic, banda aceasta pentru parcări şi pistă de biciclete rămâne ca o protecţie pe lângă case. Abia mai putem parca şi noi maşinile când venim acasă, asta dacă găsim locuri”, a spus unul dintre proprietarii caselor de pe această stradă.

,,Eu sunt de acord să se facă două benzi de circulaţie, câte una pe sens, plus piste de biciclete pe ambele sensuri. Dar atât! A doua bandă, care se vrea pentru parcări şi piste de biciclete, este imposibil de făcut, cel puţin în zona aceasta (n.r. în vecinătatea sensului giratoriu, unde strada Doamna Stanca este mai strâmtă). Poate mai încolo, către ieşirea din oraş, să fie posibil să se facă şi celelalte două benzi. Am zis că sunt de acord cu pistele de biciclete, dar până la urmă nici piste de biciclete n-ar trebui aici, că pe aici lumea nu prea circulă cu bicicleta. Dar, hai să zicem că va ieşi ceva frumos, vor fi marcate şi vom arăta ca într-un oraş european. Puţinii care circulă pe aici cu bicicletele o fac crezând că fâşia asta de dale galbene chiar reprezintă o astfel de pistă”, a spus un alt localnic.

67683753_667321897079233_1901021150197055488_n

,,Să nu se facă 4 benzi de circulaţie, pentru asta suntem aici! Să se facă doar 2 benzi de circulaţie şi, dacă dânşii socotesc că merge şi parcare şi piste de biciclete, atunci noi suntem de acord. Noi vrem să vedem întâi proiectul, să nu fie cumva pe 4 benzi de circulat”, a spus o altă localnică.

,,Nu ştiu de ce ne opunem tot timpul la tot ceea ce ne-ar putea îmbunătăţi traiul. Avem o şosea rea pe aici, acum ar fi ocazia să o vedem îndreptată. Dacă sunt doar două benzi de circulat, adică una dus, una întors, nu văd de ce mai batem pasul pe loc. E ca şi acum, să-i dăm drumul la lucrare. Am mai avea şi parcări pe deasupra”, a exclamat un alt localnic.

În punctul cel mai strâmt al străzii Doamna Stanca, varianta prezentată astăzi de edil ar ,,sacrifica” doar câte 60 de centimetri din fiecare trotuar, dar ar salva problema parcărilor ilegale de pe spaţiul verde. Cetăţenii au fost informaţi că în dreptul porţilor parcările ar fi interzise, iar acest lucru s-ar semnala prin marcaj pe asfalt, ca oamenii să nu întâmpine probleme când vin acasă din oraş sau de la serviciu şi să nu poată intra în curţi.

De asemenea, între sensul giratoriu din zona Titu Perţia şi ieşirea din oraş ar fi linie continuă, cu excepţia intersecţiei de la spital.

67836954_1095137794026790_3970421352157937664_n

,,Din câte ştiu eu, niciodată n-o să primească aviz de la circulaţie (n.r. primarul) pentru a face bandă de parcări pe un drum european. Încă din februarie, de când domnul primar a vehiculat prima dată ideea cu 4 benzi, eu am depus o întâmpinare, în presă şi în mediul on-line, că aceasta nu este benefică pentru Făgăraş. Aici unde suntem noi acum, TIR-ul va trece la 2 metri de casa omului. Un alt dezavantaj este că va dispărea tot spaţiul verde. Până la urmă, varianta de astăzi, cu 2 benzi de circulaţie şi alte 2 benzi de parcări, este cam aceeaşi cu varianta iniţială cu 4 benzi de circulaţie. Ulterior, dacă se primesc nişte avize, se poate transforma şi ne trezim cu 4 benzi de circulaţie”, a declarat consilierul local Cosmin Poparad, principalul oponent al acestui proiect.

,,Eu am venit să văd despre ce este vorba, nu locuiesc pe această stradă, dar, dacă aş locui, mi-ar plăcea să mi se facă parcare prin faţa porţii, să mi se asfalteze ca-n palmă drumul. Oamenii se alertează pentru că nu înţeleg despre ce este vorba. Ei nu au priceput că pe banda dinspre casele lor nu se circulă, nu este trafic, doar se parchează şi se merge cu bicicleta. Nu este mare diferenţă faţă de acum. Ba chiar este mai bine, acum parchează pe iarbă şi pe noroi”, a spus un făgărăşean.

,,În oraşul acesta, nici dacă vrei să faci ceva, nu se poate! Strada Doamna Stanca este cel mai potrivit exemplu în acest sens. A venit primarul să măsoare să-i convingă (n.r. pe cei care au case) că nu vor fi afectaţi. Dar degeaba, nu are cu cine. Oamenii au fost îndoctrinaţi prost şi nu renunţă la părerile lor”, a fost părerea unui făgărăşean.

67496718_396556157637895_8570603137474232320_n

După discuţiile şi măsurătorile de astăzi de la faţa locului, consilierii locali se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a da un vot final pentru modernizarea străzii Doamna Stanca.

STIHLLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.