Militarii au organizat o festivitate la Monumentul Eroilor în cinstea zilei de 25 octombrie


La 25 octombrie 1944, Armata Română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţie străină: oraşul Carei. Sărbătorirea Zilei Armatei Române în data de 25 octombrie este stipulată de Decretul nr. 381 din 1959. În fiecare an, în această zi specială, Centrul de Instruire pentru Invanterie şi Vânători de Munte ,,Constantin Brâncoveanu” organizează la Făgăraş o festivitate la Monumentul Eroilor de lângă Catedrala Ortodoxă.

Începând cu ora 11.00, la Monumentul Eroilor a debutat festivitatea militară prilejuită de Ziua Armatei Române. Făgărăşenii s-au strâns să asculte imnul naţional, serviciul religios oficiat de preotul Marius Corlean şi de preotul militar Gherasim Frăţilă, să vadă ceremonialul de depunere de coroane din partea instituţiilor locale şi apoi defilarea unităţii.

La Monumentul Eroilor au fost depuse coroane aparţinând instituţiilor din municipiu: de la primărie, poliţie, jandarmi, pompieri şi până la licee sau partid politice. Coroanele au fost duse pe rând de militarii din cadrul Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte Făgăraş, iar în spatele acestora au mers reprezentanţii instituţiei depunătoare.

Lt. col. Ştefan Cîmpean, comandantul Centrului pentru Infanterie şi Vânători de Munte ,,Constantin Brâncoveanu”, a rostit apoi un discurs în care a vorbit despre întemeierea Armatei Române.

,,Pentru noi, cei din Armata României, ziua de 25 octombrie este o zi cu o semnificaţie deosebită, care ne aminteşte atât de formarea Armatei României în 1959, cât şi de sacrificiul celor peste 800.000 de militari români care s-au jertfit, au fost daţi dispăruţi sau au fost răniţi în cel de-al Doilea Război Mondial. De aceea, consider că ziua de 25 octombrie trebuie să fie o zi de unitate naţională, o zi de sărbătoare atât pentru cei din armată, cât şi pentru fiecare inimă de român. Pentru festivitatea de astăzi am destinat o companie cu trei plutoane, compusă din studenţi din cadrul Academiei Forţelor Terestre, care s-au instruit timp de două zile”, a declarat cmd. Ştefan Cîmpean. Aceste este din Cluj şi se află la CIIVM Făgăraş de 2 ani.

,,Le urez astăzi la mulţi ani militarilor pentru sărbătorirea Zilei Armatei Române. De asemenea, aş vrea să le urez ca ei să asigure integritatea României exclusiv pe timp de pace de acum încolo, să nu mai existe evenimente ca cel din 25 octombrie 1944 când militarii au eliberat efectiv ultimul petic de pământ al României de sub ocupaţie străină”, au fost cuvintele primarului Gheorghe Sucaciu.

La finalul alocuţiunilor a urmat defilarea militarilor, primită de cei prezenţi cu ropote de aplauze.

Ulterior, făgărăşenii s-au îndreptat spre parcarea Cetăţii, acolo unde a fost organizată o expoziţie cu armament şi tehnică militară.

 

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.