Pentru că avem multe de spus!

.

Militarii răniţi Afganistan, într-un atac kamikaze, s-au antrenat la Cincu înainte de a pleca în misiune


Militarii fac parte din Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” Câmpulung Muscel. 8 dintre militarii acestui Batalion au fost răniţi în Afganistan luni, 30 aprilie, în timpul unei misiuni de rutină.

În acest incident au fost ucişi şi 11 copii afgani.

Militarii români făceau parte dintr-un convoi format din 4 maşini blindate, care se deplasa din baza militară Kandahar către Molla Abudlah Kariz, o localitate aflată la 15 kilometri sud distanţă.

în timpul exerciţiului de la Cincu

în timpul exerciţiului de la Cincu

Misiunea românilor era una de tip KLL – cunoaştere, socializare şi consiliere a liderilor locali care se luptă cu talibanii. După ce militarii au coborât din blindate, ca de obicei în astfel de situaţii, în zonă s-au strâns zeci de copii cărora militarii români le-au oferit dulciuri.

Atunci un kamikaze şi-a detonat maşina. Deflagraţia a ucis pe loc 11 dintre copiii veniţi după bomboane şi i-a rănit pe militarii români.

După producerea incidentului a fost securizată zona, conform procedurilor, iar militarii răniţi au fost evacuaţi de aliaţii americani pe calea aerului. Au fost duşi la spitalul militar din Kandahar.

Luptătorii din Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” care au avut de suferit în urma atacului kamikaze au o vastă experienţă în teatrele de operaţii. Patru dintre ei sunt la a treia misiune în Afganistan. Ceilalţi patru au la activ câte două misiuni în Afganistan.

Militarii execută o misiune în Afganistan în perioada februarie – august 2018. Înainte de plecarea acolo, aceştia au efectuat în luna ianuarie un exerciţiu de repetare a misiunii la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu. Ceremonia de deschidere a exerciţiului a avut loc în 12 ianuarie, iar în 20 ianuarie acesta a luat sfârşit. Exerciţiul de la Cincu a avut ca scop evaluarea stadiului pregătirii militarilor pentru participarea, începând cu luna februarie, la misiunea Resolute Support din Afganistan.

La vremea respectivă scriam despre acest exerciţiu AICI

La această oră, potrivit adevarul.ro, şapte din cei opt militari români din Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” Câmpulung Muscel răniţi luni în Afganistan şi internaţi în spitalul din Kandahar au fost externaţi. Cel de-al optulea şi cel mai grav rănit, plutonierul major Marius Valentin Ionescu, a fost transportat, pe 1 mai, la Centrul Medical Regional din Landstuhl, Germania. El a fost transferat pentru a fi supus unor investigaţii medicale suplimentare şi tratament de specialitate, starea lui de sănătate fiind stabilă.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *