Pentru că avem multe de spus!

.

Ministerul Sănătăţii amână înfiinţarea liniei de gardă la Ortopedie


Din septembrie 2018 ar fi trebuit ca la secţia de Ortopedie din cadrul Spitalului ,,Dr. Aurel Tulbure” să existe linie de gardă. În decursul verii trecute s-au făcut aproape toţi paşii necesari acestei linii de gardă. spital

Înfiinţarea liniei de gardă a fost votată, într-o primă etapă, de Consiliul de Administraţie al unităţii spitaliceşti. În a doua etapă a fost aprobată şi de către Consiliul Local Făgăraş. Mai era necesar un ultim pas, acela ca înfiinţarea liniei de gardă la Ortopedie să primească şi aprobarea Ministerului Sănătăţii.

Preşedinta Consiliului de Administraţie al unităţii spitaliceşti, Mariana Câju, a explicat motivele pentru care nici la această oră linia de gardă nu a fost înfiinţată: ,,am trimis documentaţia la Ministerul Sănătăţii pentrun aprobare, iar cei de acolo, în loc să ne-o aprobe, au cerut clarificări amănunţite. Noi aveam totul pregătit, am dublat şi numărul de paturi în secţie, aveam bugetaţi şi banii necesari pentru plata gărzilor încă din iunie 2018, respectiv suma de 38.000 de lei pe lună, dar nu am avut ce face. Se pare că cei de la Minister consideră că nu am avea nevoie de linie de gardă. Am transmis informaţiile cerute şi acum aşteptăm un răspuns.”

Spitalul ,,Dr. Aurel Tulbure” are în prezent 6 linii de gardă, fără cea de la Ortopedie.

Interesant este că linia de gardă de la Ortopedie este obligatorie pentru că spitalul făgărăşean este inclus într-un program naţional de Endoprotezare, derulat tot de Ministerul Sănătăţii, program care impune gardă în acest domeniu.

Programul Naţional de Endoprotezare prevede asigurarea asistenţei medicale permanente în domeniul ortopediei şi domeniul radiologiei. Prin acest Program de Protezare, Ministerul Sănătăţii şi CNAS asigură fondurile necesare achiziţionării protezelor pentru bolnavi, pe baza unor liste de aşteptare.

Astfel că, pe de o parte spitalul este obligat să aibă gardă la Ortopedie datorită programului Ministerului Sănătăţii, dar pe de altă parte acelaşi Minister al Sănătăţii întârzie cu aprobarea înfiinţării ei.

În perioada sezonului rece la spital au ajuns mulţi pacienţi cu fracturi în afara programului de funcţionare de la Ortopedie. Aceştia au fost nevoiţi să revină pentru consult când era vreun medic ortoped de serviciu. Fiind şi sărbătorile de iarnă, au fost zile întregi în care nu aceşti medici nu au lucrat. Linia de gardă ar fi eliminat acest neajuns.

În cadrul Spitalului ,,Dr. Aurel Tulbure” îşi desfăşoară activitatea 4 medici specializaţi în ortopedie. Numărul lor este de ajuns pentru înfiinţarea gărzilor.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *