Pentru că avem multe de spus!

.

Muzica populară din Ţara Făgăraşului a răsunat în Wurmberg, Germania


Românii, deşi sunt peste tot prin lume, au rămas patrioţi în suflet. Şi mai cu seamă făgărăşenii! În momente precum Ziua Naţională, Paştile sau Crăciunul aceştia se lasă cuprinşi de un dor de casă năpraznic. Alinarea vine mâncând preparate româneşti, ascultând muzică populară, purtând port popular, vorbind româneşte sau sunând acasă.

Aşa au făcut şi românii dintr-o localitate germană numită Wurmberg. Aşezarea, aflată în landul Baden-Wurtemberg, este locuită de mai mulţi conaţionali de-ai noştri. Unii dintre ei chiar din zona Făgăraşului. Pe 1 Decembrie, când i-a apucat dorul de ţară, ei l-au stins cu muzică de la Făgăraş.

O făgărăşeancă stabilită acolo a organizat un eveniment de ţinut minte. Ea a invitat şi două soliste făgărăşene, Mioara Marinca şi Mioara Greavu, iar românii stabiliţi în acel oraş au petrecut astfel o zi naţională la fel cum ar fi petrecut-o acasă.

,,Tradiţiile şi folclorul ne-au reunit de 1 Decembrie organizat în Wurmberg (Germania). Cu sprijinul moral al domnului consul general Radu Florea, Consultatul General al României la Stuttgart, şi din dorinţa de a spori unitatea românilor care muncesc mai uşor sau mai greu pe alte meleaguri, am organizat această întâlnire pentru a simţi şi a petrece româneşte. Au luat parte românii din localitate, dar şi din alte părţi ale Germaniei. Au fost invitaţi primarul localităţii Wurmberg, Michael Teply, şi soţia, Daniela Teply, precum şi alţi localnici germani. Au fost pregătite preparate româneşti tradiţionale: cârnaţi, cabanoşi, supă, sarmale şi cozonaci. Invitate au fost două îndrăgite cântăreţe din Ţara Făgăraşului, Mioara Marinca şi Mioara Greavu, care prin cântecele lor au stârnit emoţii şi bucurie. Seara a fost întregită cu prezentarea de costume populare din colecţia personală de costume populare a Mioarei Marinca. Ne-am despărţit cu dorinţa de a permanentiza sărbătorirea Zilei Naţionale a României sub semnul prieteniei la Wurmeberg” , a declarat organizatoarea evenimentului, Sonia Nicoleta Knapp.

,,Am fost invitată în Germania, împreună cu Mioara Greavu, să susținem programe artistice de Ziua României, cu cântece patriotice. Pe 1 Decembrie s-a organizat un eveniment de către o româncă pasionată de tradiţii şi de folclor. Este chiar din Făgăraş şi se numeşte Sonia Nicoleta Knapp. Evenimentul s-a desfăşurat în localul ei, unde invitaţii au fost români în proporţie de 90%, dar au fost şi câţiva germani. Nu a lipsit steagul României, nici colecția de ii autentice româneşti, iar meniul a constat în produse tradiționale, precum, cârnați, jumeri, supă cu tăiţei şi sarmalele. La final, petrecăreţii au primit cozonac de casă făcut de gazdă. Bucuria mea a fost să văd câteva românce apropiate gazdei că îmbracă haine populare din expoziția mea. Noi, interpretele din Ţara Făgăraşului, am bucurat publicul cu cântece de joc şi voie bună, dar şicântece patriotice: Hai să-ntindem hora mare, Noi suntem români, Doamne nu uita de noi, Treceți batalioane române Carpaţii etc. Evenimentul s-a desfăşurat în localitatea Wurmberg. Cinste Soniei că, deşi stabilită în Germania de mulţi, multi ani, simte, iubeşte şi trăieste românește”, a declarat Mioara Marinca.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.