Pentru că avem multe de spus!

.

Noul serviciu de termie al Făgăraşului îşi începe activitatea la 1 martie. Dispare taxa pe ţeavă


Începând de duminică, 1 martie 2020, intră în activitate Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Făgăraş. Tot atunci societatea Ecoterm, intrată în faliment în toamna anului 2019, va înceta să mai furnizeze agent termic pentru populaţie, firme şi instituţii. Într-o şedinţă extraordinară ce a avut loc astăzi, de la ora 12.00, la sediul Primăriei, consilierii locali au votat următoarele 4 proiecte de hotărâre, care prevăd cele de mai sus:

    1.  Proiect de hotărâre privind aprobarea rezilierii Contractului de delegare a gestiunii Serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în Municipiul Făgăraş nr.24.049/28.10.2011, încheiat cu S.C. ECOTERM S.A. Făgăraş şi preluarea bunurilor de retur şi a documentelor tehnico-economice aferente ce compun sistemul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în Municipiul Făgăraş.
    2. Proiect de hotărâre privind darea în administrare a Serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat inclusiv a infrastructurii tehnico- edilitară specifică aferentă sistemului de alimentare cu energie termică al Municipiul Făgăraş către Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică în Sistem Centralizat în Municipiul Făgăraş.
    3. Proiect de hotărâre privind stabilirea de principiu a preţului local pentru Serviciul de alimentare centralizată cu energie termică furnizat/prestat utilizatorilor de către Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică în Sistem Centralizat din Municipiul Făgăraş.
    4. Proiect de hotărâre privind continuarea activităţii pentru salariaţii S.C. ECOTERM S.A. Făgăraş prin preluarea de către Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică în Sistem Centralizat în Municipiul Făgăraş.

 

Făgărăşenii plătesc în prezent 245 de lei pe gigacalorie

Din anul 2012 preţul pe care l-a practicat societatea Ecoterm nu a mai fost modificat. Preţul unei gigacalorii a fost în toţi aceşti ani de 290 de lei. Persoanele fizice au plătit mai puţin, adică 245 de lei, iar diferenţa o subvenţiona bugetul local. Firmele din oraş, precum şi instituţiile publice au plătit preţul întreg. În viitorul apropiat acest preţ va creşte, dar persoanele fizice nu vor simţi creşterea, căci bugetul local o va acoperi. Pe de altă parte, agenţii economici şi instituţiile vor plăti noul preţ majorat.

,,Persoanele fizice în momentul de faţă plătesc un preţ de 245 de lei pe gigacalorie, iar diferenţa de 45 de lei, până la suma de 290 de lei pe gigacalorie este subvenţionată din bugetul local. Preţul de cost va urca, însă propunerea noastră este ca în continuare diferenţa de preţ, dintre 245 de lei şi noul preţ pe care îl va aviza ANRE, să fie suportată tot din bugetul local. Mai mult, vrem ca cei care nu mai sunt racordaţi la sistemul de termoficare să nu mai plătească acea pierdere, denumită taxă pe ţeavă. Acum avem modalitatea legală ca autoritatea publică, prin Legislativ şi Executiv, să aprobe bugetul serviciului de termie şi să plătească acele pierderi tehnologice din partea autorităţii locale. Deci, există posibilitatea ca preţul gigacaloriei pe care îl va aproba ANRE să acopere şi această pierdere, în sensul că pentru fiecare gigacalorie o pierdere tehnologică poate fi undeva la 5-6 lei, iar pierderea aceasta şi subvenţionarea preţului de la 245 de lei până la cel aprobat de ANRE să fie suportate de autoritatea locală”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.

 

Noul preţ al gigacaloriei, estimat la 564 de lei

,,Am propus spre avizare noua fundamentare de preţ, ţinând cont de diferenţele de preţ la materiile prime din 2012 şi până astăzi, la gaz, la energie electrică, la apă, cheltuielile cu salarizarea personalului, etc. Toate aceste cheltuieli actualizate au intrat în componenta preţului, care a ajuns la 564 de lei, cu TVA inclus. Vom urma în continuare procedura legală, în sensul că ne vom duce cu acest tarif la ANRE pentru avizarea finală, iar cu tariful aprobat de ANRE ne întoarcem din nou să fie votat în Consiliul Local”, a declarat Ciprian Ţeţiu, directorul noului Serviciu de termoficare.

De la 1 martie şi până la stabilirea noului preţ, Serviciul de termoficare va utiliza tot vechiul preţ, de 290 de lei. Termenul legal de aprobare a noului tarif de către ANRE este de 45 de zile de la depunerea solicitării.

,,Chiar şi după majorarea tarifului, populaţia va plăti acelaşi preţ pe care îl plăteşte şi în momentul de faţă, de 245 de lei. Instituţiile vor plăti preţul întreg, nesubvenţionat, după ce acesta va fi aprobat de ANRE şi de Consiliul Local”, a dat asigurări Ciprian Ţeţiu.

 

De la 1 martie toţi cei 28 de angajaţi pe care îi are societatea Ecoterm vor fi preluaţi de către recent înfiinţatul Serviciu public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.