Pentru că avem multe de spus!

.

some text

O ambulanţă nou-nouţă, Renault 4X2, va ajunge la Făgăraş


Anul 2019 vine cu îmbunătăţiri în parcul auto al Substaţiei de la Făgăraş din cadrul Serviciul Judeţean de Ambulanţă Braşov (SAJ). Este vorba de un Renault, cu tracţiune 4X2, ambulanţă care face parte din lotul de 12 ambulanţe primit la finele anului 2018 de către SAJ Braşov. În decursul anului curent SAJ Braşov va mai primi până la 48 de ambulanţe noi. Toate acestea sunt achiziţionate la nivel național prin Programul POIM 2014 – 2020, de către Departamentului pentru Situații de Urgență.ambulante

Din primul lot de 12 ambulanțe, una va ajunge la Făgăraș, una la Victoria și una la Rupea.

,,Deocamdată aceste ambulanțe sunt în curte la SAJ Brașov. Ele sunt înmatriculate și asigurate RCA, însă urmează să le facem și o asigurare facultativă CASCO. Sunt mașini noi, cu o valoare mare, astfel că nu ne permitem să le punem în circulație doar cu RCA, pentru că în cazul unui incident rutier, SAJ Brașov nu ar avea buget să le repare. Suma necesară asigurărilor CASCO pentru toate cele 12 mașini s-a solicitat de la Ministerul Sănătății. Așteptăm ca în perioada 15 – 18 ianuarie să vină și finanțarea. Între timp, până încheiem polițele CASCO, instruim personalul pentru noua aparatură medicală cu care acestea sunt dotate”, a explicat, pentru Salut Făgăraș, David Levente, managerul SAJ Brașov.

1 medic constant și 4 medici pentru gărzi la Substația de la Făgăraș

La Substația de la Făgăraș își desfășoară activitatea un singur medic constant, încadrat cu contract individual de muncă. Acesta, din motive medicale, are contract pe o jumătate de normă.

Sunt însă și alți 4 medici care fac gărzi, în continuarea programului medicului constant. Din păcate, linia de gardă suferă uneori discontinuități, căci cei 4 medici își programează gărzile când au și ei liber, astfel că pot fi intervale de câteva ore neacoperite de prezența unui medic. Dar asistenții medicali sunt toți antrenați să acorde primul ajutor medical, chiar și în lipsa unui medic.

Acum parcul auto de la Făgăraș are 4 ambulanțe

Înainte de sosirea noii ambulanțe Renault la Substația din Făgăraș, parcul auto arată astfel:

  • 1 ambulanță model B1 – B2
  • 2 ambulanțe model B2
  • 1 ambulanță model A1 – pentru transportul pacienților neasistați (de regulă cei care sunt externați)

,,Una dintre ambulanțele de mai sus, care este cea mai veche, va fi retrasă spre conservare în parcul auto al SAJ Brașov, având în vedere că nu există echipaj medical care să o folosească. În locul ei, va ajunge noua ambulanță Renault, cu tracțiune 4X2, care este model B1 – B2. B1 înseamnă că pe ea se urcă și un medic, iar B2 înseamnă că are numai asistent medical. Practic, la Făgăraș ambulanța va fi de tip B1 – B2, pentru că există medic, pe când cele de la Victoria și Rupea vor fi considerat de tip B2, pentru că acolo nu există medici. Ambulanța pe care o retragem pentru conservare va fi folosită pe raza județului Brașov, atunci când se înregistrează vreo defecțiune la vreuna dintre mașinile în funcțiune”, a explicat David Levente.

Dintre cele 12 ambulanțe primite de SAJ Brașov, 11 sunt Renault 4X2, iar una singură este VW 4X4. Aceasta din urmă va fi păstrată la Brașov și va fi folosită la urgențele medicale din zonele montane, cu acces dificil.

În martie 2019 este așteptat un nou lot de ambulanțe. Numărul total al ambulanțelor alocate județului nostru este de 48 și va fi completat până la finele anului în curs.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.