Pentru că avem multe de spus!

.

O scânteie din Consiliul Local a devenit flacără


Consiliul Local 1Aseară, în Consiliul Local, a domnit tensiunea. Principalii actori ai scenelor tensionate au fost primarul Gheorghe Sucaciu şi fostul viceprimar Cătălin Cîrje, actualmente consilier local ALDE, iar în roluri secundare s-au remarcat şi alţi consilieri. Replicile dure au pornit de la câteva proiecte de hotărâri de consiliu, care i-au pus în dezacord total în special pe cei doi aleşi locali: unul în Executiv, altul în Legislativ.

La 19.30 şedinţa de Consiliu Local părea să înceapă sub auspicii bune. Primele trei proiecte au trecut cu votul tuturor consilierilor prezenţi. La punctul nr. 4 de pe ordinea de zi au ieşit primele scântei. Acest proiect se referea la constituirea unei comisii care să propună un pachet de stimulente financiare pentru o anumită categorie a personalului medical de la spital (medici care fac gărzi şi medici care fac naveta).

Consilierul Cîrje a dat startul discuţiilor contradictorii şi a ridicat un semn de întrebare cu privire la sursa acestor fonduri: ,,Ni le permitem din bugetul local?”

,,Nu mai ştiţi că s-au şi votat în bugetul local, atunci când am făcut şedinţa de buget pentru anul în curs?”, i-a replicat primarul. Aşa s-a aprins scânteia…

Iar scânteia a devenit flacără

Consiliul Local 2Consilierul local ALDE a fost nemulţumit şi de alte proiecte iniţiate de primar: cum ar fi alocarea unei sume de 5.000 de lei pentru un eveniment organizat la Făgăraş de Ziua Romilor, bani care vor fi luaţi din cei alocaţi festivalului de umor ,,Ceapa de Aur”; alocarea unei sume de 30.000 de lei pentru organizarea unui tur ciclist al Rezistenţei Anticomuniste în perioada 7-8 iulie 2008; transformarea unei benzi de circulaţie în locuri de parcare pe străzile cu sens unic din Făgăraş fără consultarea populaţiei; votarea fiului consilierului local Bogdan Ion ca membru al Consiliului de Administraţie de la SALCO Serv etc.

Cătălin Cîrje: ,,Festivalul ,,Ceapa de Aur” a ajuns anul acesta la a XX-a ediţie. Avem 3 evenimente bugetate la Casa de Cultură cu 100.000 lei, aşa că vă propun să luăm din bugetul oricărui eveniment dintre acestea şi să dăm cei 5.000 de lei pentru Ziua Romilor, dar să nu ne atingem de ,,Ceapă”. D-le Ludu (n.r. Daniel Ludu, director economic Primăria Făgăraş), putem lua, de exemplu, 5.000 de lei de la Turul Ciclist şi să îi dăm romilor? Vă întreb pe dumneavosatră, nu pe primar. Vă rog să îmi răspundeţi. De ce nu îmi răspundeţi?”.

Gheorghe Sucaciu: ,,Nu trebuie să vă răspundă dl. Ludu, eu sunt iniţiatorul proiectului. Vă răspund că nu putem. Turul Ciclist este mai aproape şi nu avem timp să punem banii la loc, ,,Ceapa” e la toamnă şi până atunci, dacă vom avea o rectificare pozitivă a bugetului, putem înlocui suma. Vă doriţi să luăm de Turul Ciclist bani, ca să nu mai avem timp să completăm suma şi să compromitem evenimentul?”

Florin Alexandru (n.r. consilier local şi organizatorul ,,Cepei de Aur”): ,,Eu nu zic să nu dăm ăştia 5.000 de lei, dacă îi putem pune la loc, dar, domnule primar, vă reamintesc că mai demult mi-aţi mai tăiat alţi 5.000 de lei din bugetul Festivalului. Poate până la organizarea lui reuşim să revenim la suma iniţială de 30.000 de lei. Iar despre ,,Turul Ciclist al Rezistenţei Anticomuniste din Ţara Făgăraşului”, vreau să vă spun că denumirea mi se pare nefericit aleasă. Mi se pare un kitch…”

Gheorghe Sucaciu: ,,Se vor face trasee pentru biciclişti prin satele prin care au fost partizani şi de aceea i s-a dat denumirea aceasta.”

Cătălin Cîrje: ,,Domnul primar este de părere că eu nu am dreptul la o opinie. Dar eu nu pot să tac când văd ce se întâmplă. Avem cheltuieli cu echipa de handbal de 250.000 de lei, ceea ce nu e în ordine. De aia, am întrebat din ce buget mai plătim şi facilităţile medicilor de la spital. Practic, facilităţile medicilor sunt în regulă, dar mai avem loc de ele din cauza altor cheltuieli? Apoi, nu e normal să faci parcări pe străzile cu sens unic fără să consulţi cetăţenii. Oamenii care locuiesc pe acele străzi nu mai au pe ce bandă să îşi oprească maşina până se dau jos din ea ca să îşi deschidă poarta să intre în curte. Sunt şi alţi colegi în CL care au uitat jurământul de consilier local pe care l-au făcut; una spun în comisiile de specialitate şi alta votează în plen.”

Gheorghe Sucaciu: ,,Domnul consilier Cîrje nici nu ştie măcar că la începutul anului, când am votat bugetul, banii pentru facilităţile medicilor au fost prinşi în buget. Dl. Cîrje s-a ambiţionat să înceapă o campanie împotriva mea, acum la jumătatea mandatului. Şi-ar dori ca primarul municipiului Făgăraş să nu poată implementa niciun proiect. Am văzut că încearcă să mă blocheze de la debutul fiecărui proiect şi încearcă într-un fel sau altul să formeze o majoritate care să nu le voteze. Eu cred că de fapt se face că nu ştie. Fiind, în trecut, atâţia ani în Legislativ şi Executiv, este imposibil ca acum să nu îşi fi dat seama că aceşti bani pentru stimulentele medicilor erau deja aprobaţi. Acum votam doar comisia care să analizeze pachetele de stimulente. În ce priveşte situaţia din Consiliul de Administraţie de la Salco Serv, nu există incompatibilitate, pentru că fiul dl. consilier Bogdan Ion a participat la o selecţie, iar firma de recrutare care a organizat selecţia i-ar fi respins dosarul, dacă ar fi constatat incompatibilităţi sau conflicte de interese.”

Mariana Cîju (preşedinte Consiliul de Administraţie al spitalului): ,,Stimulentele pentru medici sunt extrem de necesare. Sunt doctori care fac gărzi peste orele de program, doctori care vin din Braşov. Să vă dau un exemplu: dacă doamna de la Dializă se gândeşte să plece din Făgăraş, nu mai avem pe altcineva în loc, iar bolnavii vor trebui să meargă la Braşov. Eu am văzut astăzi un dezinteres al Consiliului Local. Comisia care va analiza pachetele de stimulente va solicita Consiliului Local, dacă vor mai fi identificaţi sau angajaţi medici noi, chiar şi o suplimentare a bugetului iniţial de 368.000 de lei. Tot Comisia va analiza dacă sumele destinate fiecărui doctor trebuie să se acorde şi retroactiv, începând cu ianuarie 2018. Stimulentele de care vorbim astăzi sunt aferente anului 2018”.

Ovidiu Popa: ,,Domnule primar, văd că se fac parcări pe sensul de mers al străzii pe care locuiesc, Dr. Ioan Şenchea. Pe strada asta avem altă problemă. Autogara Codreanu nu oferă nici măcar un loc de parcare în curtea ei. Oamenii vin dimineaţa şi îşi lasă maşinile parcate pe unde apucă pe stradă, se urcă în autobuz şi se mai întorc să le ia seara. Ne blochează accesul în curţi. Haideţi să facem o adresă către Codreanu prin care să îi punem în vedere să traseze nişte locuri de parcare în interiorul autogării”.

Gheorghe Sucaciu: ,,Vom lua măsuri să nu se parcheze în dreptul porţilor, altfel Poliţia Locală va da amenzi. Aţi făcut bine că aţi adus în discuţie acest aspect.”

În loc de concluzii sau cum s-a stins flacăra

Cu toată tensiunea acestei ultime şedinţe, proiectele de hotărâre propuse au fost aprobate toate.Consiliul Local 4

Comisia care va stabili pachetul facilităţilor pentru medici se va forma. Va avea în componenţă 5 oameni, dintre care 2 consilieri locali. Au fost votaţi consilierii Mazilu Alexandru şi Florin Alexandru. Ceilalţi 3 vor fi nominalizaţi ulterior: unul din partea spitalul, 2 din partea primarului.

A fost aprobată suma de 5.000 de lei pentru organizarea evenimentului cultural cu prilejul Zilei Romilor, de către Asociaţia Partida Romilor Pro Europa.

Pe străzile cu sens unic se vor face parcări pe câte una dintre benzi.

A fost alocată suma de 30.000 de lei pentru organizarea Turului Ciclist al Rezistenţei Anticomuniste din Ţara Făgăraşului (exact cu denumirea aceasta) în colaborare cu Asociaţia NOSTRESS din Bucureşti.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *