Pentru că avem multe de spus!

.

Oameni din toată ţara vin la Mânăstirea Rupestră de la Şinca Veche pentru a-şi pune dorinţe


În momentele în care viaţa îi supune la grele încercări, oamenii apelează la toate metodele de ieşire din necaz: de la practici păgâne, la rugăciuni creştine.

Undeva, la întretăierea dintre cele două (păgânism şi creştinism), se află Templul Ursitelor de la Şinca Veche. Unele legende spun că acest templu a fost construit de extratereşti, altele că este de origine dacică, altele că civilizaţii necunoscute de acum vreo 7.000 de ani ar fi responsabile pentru existenţa lui. Cert este că oamenii sunt convinşi că energia din aceste grote duce la îndeplinirea dorinţelor.

Atenţie mare, însă, se spune că doar dorinţele curate se îndeplinesc, iar cei care vor să se roage să le moară şi vecinului capra o vor face degeaba!

Explicaţia religioasă este cu totul alta – în aceste grote s-au ascuns călugării fugiţi de prin mânăstirile ortodoxe pe care le punea la pământ în Transilvania generalul Bukov, din ordinul împărătesei Maria Tereza. Ascunsă privilor, la baza unei păduri, peştera cu cele 9 încăperi săpate în calcar pare a fi o adevărată biserică subterană. Ea mai poartă şi denumirea de ,,Mânăstirea Rupestră” de la Şinca Veche.

Pe lângă legendele inedite care o fac unică, Mânăstirea Rupestră mai este spectaculoasă şi datorită turlei fără acoperiş, care se aseamănă, ca principiu, cu Panteonul din Roma. Se spune că prin această turlă coboară în grote energiile pozitive.

Dorinţe pentru sănătate şi iubire

În grote, fiecare crăpătură din zidul săpat în calcar (de om sau natură) este ticsită cu bileţele de hârtie. Dacă le deschizi, par a fi dorinţele unor adulţi pentru vreo sosie de-a lui Moş Crăciun. Mulţi oameni nu cer, însă, bunuri materiale, ci sănătate pentru trup şi minte.

,,Vreau ca tatăl meu să se facă bine”, scrie pe unul din bileţele. ,,Aş vrea să nu mai simt atâta suferinţă”, se arată în altul.

Turiştii vin de peste tot locul din ţară pentru a li se îndeplini dorinţele. Unii fac drumul numai pentru Templul Ursitelor, alţii se opresc aici în trecere, în timp ce scopul principal al vizitei în Ţara Făgăraşului este altul.

,,Noi suntem din Bucureşti. Suntem în concediu, în drum spre zona Sibiului. Fiica mea mi-a povestit despre templul în care se îndeplinesc dorinţele şi l-am căutat intenţionat. Am venit cu soţul meu şi ne dorim, pe de o parte să îi meragă bine în căsnicie fetei noastre, care a fost pe punctul să divorţeze, iar pe de altă parte, să fie sănătos soţul, care a suferit un accident de muncă acum o lună”, spune o femeie pe care am întâlnit-o în Templul Ursitelor. Nu avea un bileţel gata scris de acasă, dar era convinsă că şi dorinţa nescrisă are aceeaşi putereâ ca una notată pe hârtie.

 

Vindecătorul bolnavilor fără leac

În apropierea Mânăstirii Rupetrese se află schitul ,,Sfântul Nectarie”. Cei care nu cred în puterea energiilor negative din grote aleg să rostească o rugăciune în biserica lăcaşului de cult.

Schitul a fost ridicat în anul 2006 pe dealul cunoscut de localnici sub numele de ,,Pleşu”.

Credincioşii vin aici să se închine la moaştele Sfântului Nectarie din Eghina, cel cunoscut ca vindecător al bolnavilor fără leac.

Drumul dintre Templul Ursitelor şi schitul ,,Sfântul Nectarie” se parcurge pe jos printr-o pădurice, pe alei amenjatate în ultimii ani.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.