Parcul Regina Maria și Casa de Cultură vor fi reabilitate! A fost obținută finanțarea de la Ministerul Dezvoltării


Parcul Regina Maria și Casa de Cultură vor fi reabilitate! În acest sens a fost obținută finanțarea de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Un anunț a fost făcut de edilul Gheorghe Sucaciu în această seară.
,,Am primit vești bune de la București. Municipiul Făgăraș a obținut finanțarea de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru reabilitarea și modernizarea Casei de Cultură și a parcului Regina Maria, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Domnul ministru Cseke Attila a semnat contractul pentru finanțarea nerambursabilă în valoare de 23.271.978,33 de lei, diferența până la valoarea totală a proiectului de 26.125.743,11 lei reprezentând contribuția din bugetul local al municipiului.Următorul pas va fi semnarea contractului și de către celelalte părți implicate în proiect, respectiv ADR Centru – Romania și Municipiul Făgăraș”, a scris primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu, pe o rețea de socializare.
Reamintim că autoritatea locală şi-a manifestat interesul pentru modernizarea acestor două obiective încă de acum doi ani. În acest sens a întocmit şi depus un proiect pentru finanţare la ADR Centru, a însoţit delegaţia experţilor ADR în vizita pe teren de la Făgăraş, a corespondat cu această instituţie şi a urmat instrucţiunile pentru obţinerea fondurilor.

Modernizare

Modernizarea parcului Regina Maria înseamnă reabilitarea aleilor, construirea de piste de biciclete, înlocuirea sistemului de iluminat public, reabilitarea scenei pentru spectacole în aer liber, amenajarea unei zone de activități recreative și a unui loc joacă pentru copii, amenajare insulă, precum și plantare de copaci, reamenajarea spaţiilor verzi, refugii, copertine și structuri tridimensionale îmbrăcate în vegetație, împrejmuri cu gard viu, puț de mare adâncime pentru apa potabilă și menajeră cu cămin tehnic îngropat, grupuri sanitare mobile racordate la rețeaua de canalizare, rețea de canalizare ape menajere, sistem de irigare cu sprinklere îngropate alimentate la rețeaua de apă a puțului, precum și instalarea unui sistem de supraveghere video.

În ce priveşte Casa de Cultură, aici se doreşte revenirea la compartimentarea inițială și refacerea spațiilor interioare: foaier, sală de expoziție, sală pentru repetiții, sală de coregrafie, sală de conferințe, cabine pentru actori și instrumentiști, cameră de proiecții.

Totodată, se va repara acoperișul clădirii și zonelor aferente, se vor moderniza și dota sălie pentru desfășurarea activităților artistice (pictură, dans, cursuri de teatru, cursuri de dezvoltare personală). Se vor moderniza sălile pentru diverse evenimente (workshop-uri, conferințe, spectacole), dar și instalațiile sanitare, termice, electrice și de ventilație.

Instalațiile existente sunt din anii 1960-1965 și, conform observațiilor și proceselor verbale întocmite de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, trebuie înlocuite și modernizate potrivit normelor actuale. Vor mai fi înlocuite ferestrele și ușile exterioare cu unele din tâmplărie de aluminiu – vor ava o culoare ce va imita lemnul – și geam termopan, mult mai rezistente la trafic și uzură.

Vor fi executate și lucrări de reparație a fațadei clădirii, nefiind necesare intervenții majore. De asemenea, modernizarea va contribui la scăderea consumului anual de energie primară din surse regenerabile și neregenerabile, prin amplasarea de panouri fotovoltaice.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.