Pentru că avem multe de spus!

.

Părintele cântecelor „Aşa-i românul” şi „Tu Ardeal” vine din nou la Făgăraş


Părintele cântecelor patriotice din România, Doru Gheajă, va veni la Făgăraş peste câteva zile. Cine vrea să îl vadă şi să îl asculte, este invitat la Casa de Cultură, duminică, 17 noiembrie, ora 17.00.

,,În 17 noiembrie va avea loc spectacolul ,,Sari Sibiu, sari Făgăraş, că vin trupe de ostaşi!”. Vor fi cântece religioase şi patriotice, iar printre cei care se vor afla pe scenă se numără preotul Doru Gheaja, recunoscut pentru cântecele patriotice interpretate, şi preotul Cătălin Dumitrean, un al doilea Adrian Păunescu. Invitaţiile se pot procura de la sediul Protopoiatului Ortodox, de la Casa de Cultură şi de la parohii”, a precizat preotul protopop Iulian Boac.

 

Preotul Gheaja, cu a sa voce extraordinară, a fost remarcat de Adrian Păunescu şi a făcut ani buni parte din Cenaclul „Flacăra”. Special pentru el Păunescu a compus cântecele patriotice care au devenit atât de cunoscute.

Astăzi, preotul are 78 de ani.

În 30 noiembrie 2018, preotul Gheaja a fost decorat cu CRUCEA ȘAGUNIANĂ, cea mare distincție a Mitropoliei Ardealului.

De loc din judeţul Sibiu, preotul Doru Gheaja este un mare iubitor de muzică bisericească şi folclor. Înainte de preoţie, a fost cooptat în Ansamblul Regiunii Braşov, iar ulterior a intrat în Ansamblul profesionist de cântece şi jocuri „Mureşul” din Târgu Mureş. „Am stat în acest ansamblu până în anul 1969. Poate mai rămâneam, dar tatăl meu a murit în anul 1968 şi am hotărât să plec de la Târgu Mureş şi să mă hirotonisesc, pentru că tata îşi dorea foarte mult să fiu şi eu preot”, povesteşte Doru Gheaja

A ales preoţia, dar a rămas aproape de muzica populară, de folclor. În urmă cu trei decenii a fost descoperit de Adrian Păunescu care l-a cooptat în Cenaclul „Flacăra”. Ajutat de poet, Doru Gheaja este cel care a lansat cunoscuta piesă „Aşa-i românul”, culeasă din judeţul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului. „O cântau bătrânii din satul Chirpăr”, spune preotul.

Colaborarea cu Adrian Păunescu a continuat şi după 1990, când Cenaclul Flacăra s-a reluat sub denumirea „Totuşi iubirea”.

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.