Părintele cântecelor „Aşa-i românul” şi „Tu Ardeal” vine la Făgăraş


Părintele cântecului patriotic românesc, Doru Gheaja din Alba Iulia, vine la Făgăraş să cânte în această săptămână. Va fi prezent în după-amiaza zilei de joi, 20 decembrie, de la ora 17.00, la Biserica ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de la Gară.

Doru GheajaPreotul, cu a sa voce extraordinară, a fost remarcat de Adrian Păunescu şi a făcut ani buni parte din Cenaclul „Flacăra”. Special pentru el Păunescu a compus cântecele patriotice care au devenit atât de cunoscute.

Astăzi, preotul are 77 de ani.

Fiind în anul Centenarului, în data de 30 noiembrie 2018, preotul Gheaja a fost decorat cu CRUCEA ȘAGUNIANĂ, cea mare distincție a Mitropoliei Ardealului.

De loc din judeţul Sibiu, preotul Doru Gheaja este un mare iubitor de muzică bisericească şi folclor. Înainte de preoţie, a fost cooptat în Ansamblul Regiunii Braşov, iar ulterior a intrat în Ansamblul profesionist de cântece şi jocuri „Mureşul” din Târgu Mureş. „Am stat în acest ansamblu până în anul 1969. Poate mai rămâneam, dar tatăl meu a murit în anul 1968 şi am hotărât să plec de la Târgu Mureş şi să mă hirotonisesc, pentru că tata îşi dorea foarte mult să fiu şi eu preot”, povesteşte Doru Gheaja.

A ales preoţia, dar a rămas aproape de muzica populară, de folclor. În urmă cu trei decenii a fost descoperit de Adrian Păunescu care l-a cooptat în Cenaclul „Flacăra”. Ajutat de poet, Doru Gheaja este cel care a lansat cunoscuta piesă „Aşa-i românul“, culeasă din judeţul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului. „O cântau bătrânii din satul Chirpăr”, spune preotul.

Colaborarea cu Adrian Păunescu a continuat şi după 1990, când Cenaclul Flacăra s-a reluat sub denumirea „Totuşi iubirea”.

Despre pr. Doru Gheaja:

Data naşterii: 19 iulie 1941, localitatea Buzd, judeţul Sibiu,

Educaţie: Facultatea de Teologie Sibiu

Starea civilă: văduv, trei fete, doi nepoţi.

sursa: Adevarul

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.