Pentru că avem multe de spus!

.

Părintele învățător Ioan Drăghici, cetățean de onoare al comunei Jibert


Duminică, 2 decembrie, în localitatea Văleni a avut loc un eveniment cultural, cu ocazia Centenarului, simpozionul „Pe urmele pașilor Părintelui și Învățătorului Ioan. I. Drăghici“.

Preotul și învățătorul Ioan Drăghici a fost cel care, în 1918 a participat la Marea Unire de la Alba-Iulia, împreună cu alți săteni din comună. Tocmai din acest motiv comunitatea din comuna Jibert a dorit să îl declare și cetățean de onoare al comunei Jibert și să dedice un simpozion în memoria acestuia.

Căminul Cultural din Văleni îi poartă numele lui Ioan Drăghici, ocazie cu care a fost inaugurată și o placă comemorativă.

La evenimentul de duminică a participat insp. școlar Ion Negrilă, directorul Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat“, Elena Băjenaru, elevi, profesori de istorie, preoți, autorități locale din zona Rupea. Elevii școlilor din comună au prezentat mai multe momente artistice, cântece și poezii patriotice

„A fost o onoare pentru noi să îi oferim titlul de cetățean de onoare-post mortem profesorului și învățătorului Ioan Drăghici. În acest sens am și votat o astfel de hotărâre de Consiliu Local, din 28 noiembrie. La evenimentul de duminică ne-am bucurat de prezența mai multor dascăli, preoți, muzeografi, săteni, elevi, tineri, care au dorit să ne vorbească atât despre însemnătatea Marii Uniri, dar și despre învățătorul Ioan Drăghici, cel care a reprezentat comuna noastră la Alba Iulia“, ne-a declarat primarul comunei Jibert, Iancu Boeriu.

Preotul învățător Ioan Drăghici pornea, acum 100 de ani, împreună cu alți 6 consăteni, la Alba-Iulia. Au plecat noaptea, pe ascuns, pe drumuri numai de ei știute, pe ruta Bărcut, Seliștat, Merghindeal, Agnita, iar de aici cu trenul Agnita-Sibiu și apoi Alba-Iulia.

La întoarcerea în sat au povestit cu lux de amănunte despre peripețiile lor pe drum, despre cum a fost la Marea Unire, cuvântările auzite și că au fost fotografiați de singurul fotograf prezent atunci la Alba-Iulia.

jibert ioan draghici

jibert ioan draghici1

jibert ioan draghici3

jibert ioan draghici4
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *