Pe buletine ar putea apărea grupa sanguină și factorul RH


Pe lângă datele ce apar în prezent pe actele de identitate, respectiv numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia, codul numeric personal, printre altele, va apărea atât grupa sanguină, cât și factorul RH.

Informaţia apare într-un proiect d elege ce ar putea ajunge curând la primul vot din Parlament, cel al senatorilor, având raport favorabil.

Proiectul legislativ vizează modificarea OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale românilor, în sensul adăugării unor noi informații ce vor apărea pe buletine.

Mai exact, atât pe buletinul simplu, cât și pe cea electronic vor apărea, pe lângă datele din prezent, grupa sanguină și factorul RH.

În prezent, legea stabilește că datele cu caracter personal înscrise pe cartea de identitate simplă sunt:

– numele și prenumele titularului;

– sexul;

– cetățenia titularului;

– data nașterii titularului;

– semnătura olografă a titularului;

– imaginea facială a titularului;

– CNP-ul;

– adresa de domiciliu a titularului.

Măsura este necesară, potrivit inițiatorilor, deoarece ,,cunoașterea de către personalul medical a grupei sanguine și a factorului RH este esențială nu numai pentru victimele accidentelor rutiere, ci și în cazul bolnavilor cu diferite afecţiuni care se prezintă sau sunt aduși la unitățile de primiri urgenţe în stare de inconștienţă/imposibilitate de colaborare sau chiar fără aparținători.”

 Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.