Pe Olt, în zona Mândra, s-ar putea construi o centrală de hidrogen şi un parc fotovoltaic


Compania energetică de stat Hidroelectrica, care a devenit jucător important pe piața de furnizare de energie electrică în acest an, a lansat două licitații în sistemul electronic de achiziții publice SEAP pentru studii de fezabilitate și caiete de sarcini pentru proiectarea și execuția la cheie a două parcuri fotovoltaice și a două centrale de producție a hidrogenului verde. Este vorba despre „Amenajarea Energetică Ostrovu Mare” și „Amenajarea Energetică Mândra”.

râul Olt

Licitațiile pentru studii de fezabilitate și caiete de sarcini sunt în valoare de 7,3 miliarde de lei, respectiv 12,3 milioane de lei.

Amenajarea Enegetică Ostrovu Mare va fi dezvoltată pe Dunăre, mai în amonte de Porţile de Fier II, având o capacitate cumulată a parcului fotovoltaic de 100 MWp, respectiv a electrolizorului de 50 MW, în timp ce a doua va fi aproape de orașul Făgăraș, pe Olt, parcul fotovoltaic având o capacitate de 300 MWp, respectiv a electrolizorului de 100 MW.

De fapt, în Ţara Făgăraşului, Hidroelectrica vrea să folosească un vechi amplasament pe care, în timpul perioadei comuniste, statul ar fi dorit să construiască un ansamblu hidrotehnic, amenajarea Făgăraș-Hoghiz, pe Olt. Proiectul a fost aprobat în ‘89, dar a fost abandonat mai târziu, pe motiv că nu s-a fi justificat economic centrala de doar 27 MW, majoritatea lucrărilor având alte scopuri, respectiv protecția împotriva inundațiilor și asigurarea de apă pentru irigații. Hidroelectrica este proprietar pe mare parte din teren. Compania ar dori să construiască acolo mai întâi un parc fotovoltaic cu o capacitate de 300 MW, amplasat în fosta cuvetă a lacului de acumulare Făgăraș-Hoghiz, cu racordare la sistemul energetic național. Energia produsă ar urma fie să alimenteze consumatorii, fie – și aici este a doua fază a proiectului – să fie folosită pentru electroliza apei într-o viitoare centrală de producție a hidrogenului verde, scrie economica.net. Aceasta din urmă ar trebui să aibă o capacitate de producție de 15.000 de tone de hidrogen pe an, cu un electrolizor cu o capacitate instalată de 100 MW și să utilizeze apa din Olt și energia verde produsă de parc.

Randamentul centralei de producție a hidrogenului ar trebui să fie de maximum 75%, iar aceasta ar putea să fie legată, ca variantă de back-up, la o hidrocentală existentă, cea de laVoila.

Durata celor două studii de fezabilitate este de 24 de luni fiecare, iar data de deschidere a ofertelor începe de la 1 martie 2023.

Hidroelectrica este cel mai mare și ieftin producător de energie electrică din România, controlat de stat, oferind cel mai mic preț de pe piață atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru firme.

 
One thought on “Pe Olt, în zona Mândra, s-ar putea construi o centrală de hidrogen şi un parc fotovoltaic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.