Pentru că avem multe de spus!

.

Poetul Ovidiu Oană-Părău va dona comunităţii satului Părău toate lucrările sale


ovidiu oana ParauPoetul, cu rădăcini în satul al cărui nume îl foloseşte, este cunoscut făgărăşenilor pentru altă activitate culturală a sa: aceea de colecţionar. Acesta locuieşte în Bucureşti, dar cu aproximativ un deceniu în urmă şi-a prezentat colecţia de clopote antice la Cetatea Făgăraş. Deţine câteva sute de clopote, clopoţei, zurgălăi şi talăngi din toate colţurile lumii.

,,Am început cu mulţi ani în urmă să colecţionez clopote, clopoţei, talăngi şi zurgălăi din ţară şi străinătate, din zonele în care am avut şansa să ajung de-a lungul timpului. Achiziţionate din anticariate sau de pe piaţa liberă, primite de la prieteni sau colegi, acestea s-au transformat în timp într-o colecţie al cărei profil l-am dirijat şi restricţionat către o largă varietate tipologică, menită să acopere un număr cât mai mare de zone culturale din lume, evitând repetiţiile, dar păstrând asemănările care evidenţiază abordări similare pe meridiane diferite.

Am ajuns astfel să deţin peste 400 de piese care ar putea fi cuprinse în următoarele categorii:

– după materialul din care sunt făcute: – lemn, argilă arsă, piatră, fier, bronz, alamă, metale preţioase, sticlă, cristal;
– după vechime: – cel mai vechi este din mileniul III BC;
– după mărime: – cel mai mare are 33 cm. înălţime, iar cel mai mic are 12 mm;
– după tip/structură: – clopote cu/fără limbă, clopoţei, talăngi şi zurgălăi;
– după zona de producere: – toate continentele, excepţie Australia;
– după destinaţie: – clopote de cult, de alarmă, pentru animale domestice, de protecţie, de grădină, utilitare, şamanistice, decorative etc.”, precizează autorul colecţiei.

foto: edituraeagle.ro

foto: edituraeagle.ro

satul Părău

satul Părău

Pe lângă preocuparea de a colecţiona astfel de obiecte, Ovidiu Oană Părău s-a dedicat şi poeziei. Numele său literar conţine numele satului făgărăşean din care îşi trage originile, Părău. ,,Pseudonimul are rădăcina în numele satului natal al părinţilor”, spune acesta.

,,De Sfântul Gheorghe am programat să particip la Părău la inaugurarea muzeului satului şi voi dona comunităţii cărţile mele”, mărturiseşte autorul.

Comunitatea locală se va îmbogăţi astfel cu o mică bibliotecă: volumul de sonete ,,Răspunsuri pentru Will”, volumul tematic ,,Surori metrese timpului”, volumul de poeme ,,Poveşti din veac”, volumul de sonete de dragoste ,,Răspunsuri pentru Anne”, volumul de versuri de inspiraţie populară ,,Dragobete”, volumul de versuri ,,Doina, Dorul, Dumnezeu”, volumul de poezie socială ,,Clonapolis”, volumul de poezie de dragoste în vers clasic ,,Şoaptă-mă”, volumul de poezie de dragoste ,,Adie-mă”, volumul ,,Era să fiu poet”, volumul ,,Ucenic în alb”, volumul ,,În Valea Umbrelor”, volumul ,,Totul despre dragoste”, volumul de dragoste ,,Un rob în libertate”, volumul autobiografic ,,Eu” , trilogia ,,Historiarum”, volumul de pasteluri ,,Răi de sunet şi tăceri”, volumul ,,Crâmpeie de stare” , volumul de poezie socială ,,Bocet pentru neam şi ţară”.

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *