Poveşti despre Orient cu făgărăşeanca Andreea Alashqar. Deșertul roșu Wadi Rum, o vizită prin tabăra beduinilor, o noapte sub cerul liber, Planeta Marte din Iordania


Ei, și ce dacă nu putem ieși din casă? Măcar putem călători citind. Azi, despre Iordania. Iordania este pe lista țărilor mele preferate, datorită oamenilor și priveliștilor magnifice pe care le oferă. Ce cunoașteți dumneavoastră despre Iordania? Fanii filmelor cu Indiana Jones sigur au citit ceva despre Iordania, pentru că acolo s-au filmat mare parte din scene. Ceilalți, poate știu că Ammanul, la fel ca Roma, se află situat pe șapte coline. Alții poate au auzit ceva de Petra, a șaptea minune a lumii moderne, unul dintre cele mai vechi situri arheologice din lume.

Pentru cei care nu știu nimic despre Iordania, vă spun repede că se învecinează cu Siria, Irak, Arabia Saudită, Israel și Palestina. Numele țării vine de la râul Iordan, cel în care a fost botezat Iisus de către Ioan Botezătorul. Se crede că Moise a fost înmormântat în țara asta, pe muntele Nebo.

Tot Iordania este locul în care Alexandru cel Mare a înființat o provincie romană, ale cărei rămășițe pot fi încă vizitate.

Iordanienii vorbesc araba, dar majoritatea se descurcă și în engleză.

Moneda lor este dinarul iordanian, egal cu aproape 6 lei de-ai noștri.

Un zbor București-Amman durează aproape 3 ore și costă mai puțin de 1.000 de lei. Cei care citesc acest articol pot ajunge până în Iordania gratis.

Cu toate acestea, poate vă conving să vă faceți o rezervare pentru vara viitoare, pentru că ceea ce urmează e realitate de science fiction. Este vorba despre o vizită la deșertul Wadi Rum. Odată cu rezervarea, luați-vă și un aparat de fotografiat cu memorie din plin, pentru că Wadi Rum va fi punctul culminant din sejurul in Iordania.

De ce Wadi Rum? Cinci motive

  1. Peisajul de film îți taie respirația.

Este un deșert cu nisipul arămiu, cu stânci, munți și puțină vegetație. Aici s-au filmat Planeta Roșie, Omul leopard, Prometheus, Misiune pe Marte, Transformers 2: Răzbunarea celor învinși, Marțianul și altele.

Cele mai înalte vârfuri muntoase de aici ajung până la 1800 de metri. Din vârf se poate vedea Marea Roșie și în zilele fără vânt, chiar și granița cu Arabia Saudită. Același deșert este încă acasă pentru câteva sute de beduini, care abia așteaptă turiști pe care să îi găzduiască în corturi tradiționale sau…ultramoderne.

  1. O nopate în Wadi Rum e ca și cum ai dormi pe Marte

E enorm, e întins, e liniștit, e misterios, e periculos. Pare gol. De fapt, e plin de turiști care stau în corturi, în așa-numitele locuri de odihnă, bine știute de ghizi. Pentru cei care ajung în mijlocul deșertului şi par că regretă puțin, pentru că tânjesc după confortul unei camere de hotel confortabile și își doresc să mănânce à la carte, iordanienii au găsit soluția: coturile-bule, rotunde, create din plastic, cu partea de sus transparentă, pentru a admira cerul deșertului, cu aer condiționat, apă și electricitate, adevărate apartamente de lux.  

Pentru cei cu simț de aventură, centrul deșertului Wadi Rum, numit Bait Ali, îi invită pe turiști să își ridice propriul cort și să mănânce ce-și gătesc la focul cu lemne. Totuși, se pot închiria corturi beduine simple, țesute din păr de capră, care au paturi pliabile și sigur nu se prăbușesc la primul vânt.

Se mai pot rezerva diverse căbănuțe, construite în totalitate din lut, înclusiv paturile, mesele și etajerele. Acestea au și ele aer condiționat, apă, electricitate, chiar și piscine private, dar își mențin înfățișarea tradițională datorită covoarelor, carpetelor și obiectelor de decor.

  1. E libertatea însăși

În Wadi Rum te simți cu adevărat liber. Cu o mașină de teren pe care o poți închiria de lângă locurile de odihnă, ai voie să conduci fără limite și să te bucuri de mângâierile soarelui la apus, care se joacă printre vârfurile stâncilor.

După un an de stat încasă, cui nu i-ar plăcea să o ia la sănătoasa cât îl ține rezervorul? Serile, turiștii sunt chemați la un ceai, lângă cuptorul de pâine. Mâncarea le este gătită în gropi săpate în nisip, așezată pe tăvi supraetajate, acoperite bine și lăsate la foc mocnit. Până se pătrunde mielul din tavă, musafirii pot fuma shisha pe canapele beduine, joase, în timp ce ascultă cântece ritmate acompaniate de darbuka (darabană) și lăută.

  1. E plin de istorie. Wadi Rum, popasul nabateenilor

În ultimul secol de dinainte de Hristos, Wadi Rum era în calea rutei comerciale a nabateenilor. Ruta aceasta se întindea de la Arabia Saudită, trecea prin orașul antic Petra și se mai opera la întâlnirea cu alte rute comerciale care plecau spre Europa. Nabateenii au fost triburi nomade arabe antice care s-au format cu patru secoleînainte de Hristos, în nordul Arabiei Saudite și în sudul Palestinei. În anii 1970, în Wadi Rum, s-a descoperit un templu și s-a concluzionat că acesta a fost construit în primul secol î.H. de către nabateeni și a fost folosit pentru popas și rugăciune. Templul pare să fi fost închinat zeiței al-Uzza, cu același rol ca al zeiței Romane Minerva sau al zeiței grecești Athena. Unele inscripții arată că totuși alte triburi, mai înainte de nabateeni, avuseseră în același loc un templu.

Istoria deșertului Wadi Rum pare să păstreze multe necunoscute. În prezent, Wadi Rum este locuit de câteva sute de beduini, dar și istoria lor este la fel de interesantă.

  1. Canioanele Khazaliși Barrah, podurile de piatră Burdahși Um Fruth și Cei Șapte Stâlpi ai Înțelepciunii

În zona Wadi Rum, iubitorii de escaladă nu se vor plictisi deloc. Cele două canioane, de 100, respectiv 7 km, își așteaptă turiștii.

PodulBurdah, este cel mai înalt pot natural de piatră și merită tot efortul până sus, dar și podul Um Fruth de la 15 metri înălțime, se află pe lista tuturor turiștilor care ajung în zonă.

Numită „Cei Șapte Stâlpi ai Înțelepciunii”, este o stâncă despre care s-a citit pentru prima dată în cartea cu același nume a ofițerului britanic, T.E. Lawrence.

Deșertul Wadi Rum este căutat de turiști din toate colțurile lumii. Într-unul dintre corturile beduinilor, adoptat de comunitatea lor atât de primitoare, servit cu mâncare tradițională, cu cafea arăbească și condus prin împrejurimi, trăiești o aventură unică.

Cine știe, poate seara, în jurul focului de tabără, povestind, cântând, gătind împreună cu alți turiști, spiritul de nomad vă cuprinde și decideți să nu vă încheiați aventura și să călătoriți spre nord. Vă așteaptă orașul antic Petra, Marea Moartă – cel mai jos punct de pe Pământ, Amman – cel mai occidentalizat oraș arab, oameni bucuroși de oaspeți și cine știe ce vă mai pune la cale Orientul.

(Andreea Alashqar)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.