Pentru că avem multe de spus!

.

Preoţii din Ţara Făgăraşului sunt mai mult ca oricând în biserici. Unii transmit slujbele live


Pandemia a scos credincioşii afară din biserici. Nu, însă, şi pe preoţi, care acum şi-au întărit parcă dialogul cu Dumnezeu. Lăcaşurile de cult nu sunt goale în această perioadă, căci de două-trei ori pe zi slujitorii altarelor cu cântăreţii bisericeşti şi paraclisierii merg să se roage. Unii dintre preoţi, care sunt mai tehnici sau au semnal bun în parohiile lor, au început să îşi transmită rugăciunile live pe internet. Adică, odată cu ei, să se poată ruga de acasă şi enoriaşii. Mai ales că ne aflăm şi în perioada postului Paştelui, când în mod normal lumea ar fi fost mai prezentă la rugăciune decât în alte perioade de peste an.

 

Slujbe live de la Făgăraş, Sâmbăta de Sus, Părău

preot Gheorghe Malene

,,Este perioada Sfântului Post şi avem slujbe şi rânduieli bisericeşti specifice, cum ar fi Canonul cel Mare, Pavecerniţa Mare, Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite. Dată fiind situaţia inedită în care ne aflăm, în care întreaga umanitate este bulversată de prezenţa acestui virus care se răspândeşte foarte repede în întreaga lume, e imperios necesar să recurgem şi la tratamentele spirituale, pe lângă recomandările făcute de autorităţi. Rugăciunile Bisericii sunt ca un scut de apărare împotriva bolilor trupeşti şi sufleteşti, pentru că şi păcatul e contagios şi s-a extins foarte mult în lume. Şi Biserica se supune ordinelor militare, astfel că am primit recomandări din partea Cancelariei Sfântului Sinod şi din partea ierarhilor noştri şi oficiem slujbele în lăcaşurile de cult în absenţa totală a credincioşilor. Unii dintre noi avem posibilitatea să transmitem pe internet în timp real slujbele”, a declarat preotul Gheorge Malene, de la Parohia Făgăraş 6 – Biserica din cimitir.

Preotul Malene este unul dintre preoţii care au început să folosească tehnologia în relaţia directă cu credincioşii. Înainte de a începe slujba, acesta porneşte aplicaţia care îi dă posibilitatea să o transmită live, adică celebrul Facebook.

La slujbele din această perioadă au voie a participa doar preoţii şi personalul neclerical: cântăreţi, paraclisieri.

La Biserica din cimitir se fac slujbe de două ori pe zi, de luni până duminică: dimineaţa începând de la ora 09.00 şi după-amiaza de la ora 18.00. Acest program va fi menţinut tot postul.

,,Vom săvârşi la fel şi slujbele specifice din Săptămâna Mare şi credem că şi pe cea de Înviere. Deocamdată aşteptăm să vedem ce decizie se va lua cu noaptea de Înviere”, a declarat pr. Malene.

Dintre preoţii din Ţara Făgăraşului obişnuiesc să mai transmită slujbele live preotul Ioan Drăghici din Sâmbăta de Sus Răsăriteană sau preotul Urian Laurenţiu din Părău.

,,În această vreme obişnuim să facem şi rugăciuni de alungare a pandemiei, cum ar fi Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, Paraclisul Maicii Domnului şi rugăciuni în vreme de molime şi boli molipsitoare”, a explicat proetul Gheorghe Malene.

De trei ori pe zi în biserica de la Veneţia de Jos

Într-o vreme în care Covid-19 a băgat spaima în oameni, la Veneţia de Jos preotul se roagă zilnic în biserică, de trei ori.

,,Mergem la biserică dimineaţa pentru o slujbă de o oră, la amiazi pentru o rugăciune de 30 de minute şi seara pentru o oră şi jumătate. Acesta este programul de luni până sâmbătă. Duminica facem slujba de la 9.00 la 12.00. Şi înainte mă rugam de trei ori pe zi, însă făceam acest lucru acasă, în timpul săptămânii. Astăzi, mai mult ca înainte, trebuie să fim în Casa Domnului. La rugăciune mai participă doar cântăreţul şi îngrijitorul”, spune preotul Alexandru Socaciu, de la Veneţia de Jos.

Părintele, deşi face parte din generaţia tânără şi tehnică a preoţilor, spune că nu transmite slujba live pentru că pereţii bisericii sunt groşi, iar semnalul nu este bun.

Slujitorii altarelor spun că nu s-au aşteptat să trăiască vremuri în care să ţină rugăciuni în biserici în lipsa credincioşilor. Nici vremuri în care la înmormântarea cuiva să participe doar familia restrânsă. ,,Am avut de curând o înmormântare la care au fost prezente doar 8 persoane, cu mine cu tot. Atât este voie în perioada aceasta”, mărturiseşte pr. Gheorghe Malene.

 

Foto deschidere: Biserica din Sâmbăta de Sus Răsăriteană

(Cristina Cornilă)

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.