Primarii din zona Făgăraşului s-au întâlnit, la Viştea, cu prefectul judeţului şi reprezentanţii OCPI. Edilii cer schimbarea unor legi de fond funciar şi cadastru


  • După principiul ,,buturuga mică răstoarnă carul mare”, şi primarii comunelor din mica regiune a Făgăraşului îşi doresc să schimbe la nivel naţional legislaţia în domeniul fondului funciar şi al cadastrului.

 

În comuna Viştea s-au adunat marţi, 11 februarie 2020, reprezentanţi ai comunelor Ucea, Drăguş, Voila, Beclean, Şercaia, Lisa, Recea, Viştea etc., pentru a discuta cu prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii, cu directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Brașov, Radu Simion Moța, și cu șeful Serviciului Cadastru al instituției, Andreea Bianca David Miklos.

primar Florin Ioani

primar Florin Ioani

Nemulţumirile edililor au fost legate de punerea în posesie a locuitorilor, precum şi de imposibilitatea intabulării unor construcţii vechi care nu au autorizaţie de construcţie.

,,Comisiile locale de fond funciar sunt cele care au atribuţia de a întocmi documentaţiile şi de a le transmite la Braşov – la OCPI şi la Prefectură – pentru  eliberarea titlurilor. Printre reprezentanţii acestor comisii se regăsesc primarul, ca preşedinte de comisie, viceprimarul, ca vicepreşedinte de comisie, angajaţi din Camera Agricolă, oameni de pe sate etc. Avem cam 9 persoane într-o astfel de comisie. Activitatea celor care lucrează în ea nu este plătită. Realizarea documentaţiilor cu specialişti şi topometrişti se face cu bani de la bugetul local. Conform Legii 165/2013, există la nivelul fiecărei UAT nişte măsurători făcute pe ortofotoplanuri, adică pe hărţi realizate din avion. Pe baza acestora s-au întocmit acele anexe cu persoanele îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate. Însă, inventarierea din anexe nu bate cu realitatea din teren. De pe ortofotoplanuri se vede teren bun, dar în realitate acolo poate este o groapă sau o râpă, aşa că omul nu vrea să fie pus în posesie, iar noi nu aveam posibilitatea să ne putem duce mai în stânga ori mai în dreapta. Aşa s-a ajuns ca cetăţenii să refuze punerile în posesie. La acest fapt se adaugă şi despăgubirile pe care oamenii le pot primi pentru că nu sunt puşi în posesie, pe baza hotărârilor judecătoreşti. Am vrea să se modifice legislaţia, în sensul că, dacă refuză de câteva ori punerea în posesie, să nu mai primească despăgubiri. De asemenea, ne-ar interesa să putem fi puţin mai maleabili cu terenurile de pe anexe, să nu mai fie necesar să respectăm orbeşte inventarierea aceea care nu se potriveşte cu realitatea din teren”, a declarat primarul comunei gazdă, Florin Ioani.

Un alt subiect pe care edilii l-au prezentat la întâlnire este stricteţea legislaţiei referitoare la construcţiile vechi de 80-100 de ani, care la vremea respectivă au fost ridicate pe terenuri arabile fără autorizaţie de construcţie. Astăzi, acestea nu pot fi intabulate.

Prefectul Mihai-Cătălin Văsii a convenit cu primarii prezenți ca Instituția Prefectului să trimită adrese tuturor UAT-urilor din județ prin care să solicite ca, într-un termen de 7 zile, acestea să înainteze propuneri de modificări pe care le consideră necesare la legislația de fond funciar şi cadastru.

,,Propunerile noastre ar putea sta la baza modificării legislaţiei. În unele situaţii modificările pot fi făcute prin Ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în altele prin intervenţia Parlamentului”, a concluzionat primarul comunei Viştea.

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.