Pentru că avem multe de spus!

.

Primarul reînvie vechea rană a stadionului


Edilul Făgăraşului a comandat un audit din bugetul personal care să reflecte activitatea administraţiei locale în perioada 2008 – 2016. Rezultatele acestuia vor fi prezentate episodic făgărăşenilor. Primul episod s-a derulat astăzi, marţi, 12 martie, în cadrul unei conferinţe de presă organizate în biroul edilului.

Prima parte a ,,serialului” a făcut referire la chestiunea stadionului municipal, un subiect mult dezbătut începând cu anul 2007.

53142893_359670914888327_8477289651504152576_nGheorghe Sucaciu susţine că auditul a scos la iveală persoanele vinovate de ,,declinul municipiului Făgăraş”, declin care a început odată cu subiectul Stadionul.

,,Am organizat această conferinţă pentru a vă prezenta o situaţie a Primăriee Făgăraş, începând din 2007 până în 2016. Acum vom începe cu o primă investiţie neperformantă, făcută în 2009, începută sau propusă şi votată în 2007. Aşa cum am promis făgărăşenilor în 2016, am realizat un audit financiar a ctivităţii Primăriei Făgăraş din perioada 2008-2016. Pentur că nu am avut posibilitatea să contractey o firmă externă, l-am plătit din banii mei. Am realizat acest audit pentru că în ultima perioadă aceeaşi oameni care s-au ocupat de această administrare defectuoasă şi cu mari prejudicii constatate de instituţiile statului sunt aceeaşi care acum vor să-mi facă o imagine de aşa natură încât să nu mai fiu votat în 2020. Vă spun cu subiect şi predicat, am tăiat foarte multe robinete de scurgere a banilor publici, astfel că am deranjat pe foarte mulţi. În cadrul conferinţei de astăzi mă voi referi doar la afacerea stadionul”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu în cadrul conferinţei de presă.

Tot acesta a mai spus că absenţa nemotivată a doi dintre consilierii locali ai Făgăraşului la o convocare la sediul societăţii lichidatoare a dus la începerea declinului municipiului.

53843149_767384193648137_3181572899404251136_n,,Vă spun că, şi vorbim aici pe documente, din convocarea adunării creditorilor la SC Niatramonia SA şi din adresa făcută către Primăria Făgăraş din 6.03.2007, reieşea că se solicită Primăriei Făgăraş stingerea parţială a obligaţiilor debitoarei Nitramonia faţă de municipiul Făgăraş şi predarea către municipiul Făgăraş, în contul datoriilor, a bazei sportive, a Parcului 1 Mai, inclusiv a ştrandului. Firma Maestro a trimis Primăriei Făgăraş în 7 martie 2007 o adresă prin care cerea ca în data de 16 martie, la ora 11.00, să îşi exprime punctul de vedere cu privire la acceptarea acestei compensări. Menţionez că toate datoriile societăţii Nitramonia către Primăria Făgăraş nu sunt stinse nici până în momentul de faţă. La data respectivă datoria Nitramoniei era de 1,751.734 lei noi, iar baza sportivă – 1.094.376,82 lei noi. Primăria Făgăraşului, prin primar, la vremea respectivă, Ioan Bărbuţi, a iniţiat o hotărâre de consiliu, care s-a votat în 15.03.2007, de stingere parţială a datoriilor. Consilierii au desemnat şi doi colegi de-ai lor, care să participe la acea întâlnire din 16 martie, anume Mihai Popa şi Dan Popa”, a mai declarat edilul.

Acesta a mai spus că la acea întâlnire din 16 martie consilierii desemnaţi nu s-au prezentat. Drept urmare imobilele au fost dobândite, în 21 martie 2007, de către omul de afaceri Iulian Capeti. După cum se ştie, ulterior, acesta a vândut Primăriei Făgăraş imobilele la un suprapreţ.

,,Achiziţionarea bazei sportive de către municipiul Făgăraş s-a făcut în 13 aprilie 2009. Banii plătiţi pentru baza sportivă şi parcul de agrement au fost de 11.385.864 lei, cu mai multe ordine de plată: 5.160.000 lei au provenit din creditul contractat, iar alte 6.225.884,67 lei din veniturile bugetului local. Această bază sportivă ar fi putut fi luată în contul datoriilor societăţii Nitramonia. De atunci a intrat Făgăraşul în declin, pentru că nu a mai avut bani de investiţii. Eu cred că a fost o înţelegere între primarul Sorin Mănduc, viceprimarul Cătălin Cîrje, o parte din consilierii locali. La vremea respectivă se vehiculau sumele pe care le-au primit cei care au instrumentat această achiziţie”, a mai declarat primarul.

catalin cirjeCătălin Cîrje: ,,M-am obişnuit cu acuzaţiile domnului primar”

,,M-am obişnuit cu acuzaţiile domnului primar. Ca să mă refer strict la acest subiect vă spun că momentul din 2007 nu are niciun fel de legătură cu persoana mea şi chiar şi cu fostul primar Sorin Mănduc. În momentul în care stadionul a fost achiziţionat în 2009 este un moment în care Train Duţă, Dumnezeu să+l ierte, avea o promisiune de la Consiliul Judeţean că acest stadion va fi achiziţionat cu ajutorul banilor de la Consiliul Judeţean. Din păcate nu s-a întâmplat aşa. Ne-am trezit atunci că o mare parte din consilierii locali creau tot felul de situaţii artificiale, astfel să se blocheze activitatea din primărie. Am mai spus acest lucru, ca să se creeze atunci un echilibru politic, eu mi-am înaintat demisia din funcţia de viceprimar. Cei care conduceau atunci CL, majoritatea era formată din alte partide, nu au fost mulţumiţi. Şi Sorin Mănduc a vrut să-şi înainteze demisia. Singurele momente în care am avut contact cu achiziţionnarea stadionului au fost cele din Consiliul Local. Nu am făcut aprte din nicio comisie de negociere, nu am încălcat cea de+a 8+a poruncă, nu am furat niciodată, nu mi-am însuşit bani, doar am încercat să rezolv probeleme Făgăraşului. Am considerat că acea bază sportivă este necesară comunităţii. Tot timpul am fost împotriva valorii cu care a fost cumpărată.

În 2010, vânzătorul, în speţă Capeti, pe când ne aflam la executorul judecătoresc Frăţilă, a întrebat cine nu a votat bugetul pentru rate, pentru că atunci plăteam nişte rate către Capeti. Din consilierii care nu au votat a făcut parte şi doamna Lucia Baki şi cu încă un consilier. Atunci domnul Capeti a zis că doamna Baki şi celălalt consilier vor trebui să îi dea banii înapoi, pentru că le-a dat 50.000 de euro ca să îi reprezinte interesele. Aceste fapte le pot spune în faţa oricărui organ al statului, în faţa oricărui procuror, cu excepţia ,,procurorului Sucaciu”. Nu am făcut nimic împotriva comunităţii. Eu nu am făcut parte din comisia care s-a ocupat de achiziţia stadionului, nu am fost de acord nici cu preţul”, a răspuns Cătălin Cîrje la acuzaţiile primarului.

Lucia Baki: Cătălin Cîrje minte

„În Consiliul Local erau pe atunci, ca și acum, 19 consilieri. Singura care m-am opus acestei tranzacții am fost eu. Am scris de-a lungul timpul de eu m-am săturat – despre achiziția stadionului liberal. Dacă domnul Cîrje vine acum și spune că eu am luat mită 50.000 euro, în primul rând mă bufnește râsul. Eu cred că făgărășenii  nu dau crezare acestui făgărășean Cătălin Cîrje, fost consilier, fost viceprimar. Nu vreau să spun mai multe despre activitatea lui, dar este o minciună. Nu am luat bani din stadion, nici prin gând nu mi-a trecut așa ceva! L-am sunat să îi spun cum poate să afirme așa ceva, nu mi-a răspuns la telefon, normal. L-am sunat și pe domnul Capeti, dânsul spune că un dosar cu stadionul există de ani de zile. Că nu mi-a dat, în primul rând mie, nici altora nu le-a dat bani. Dacă există un dosar pe rol, adevărul va ieși la iveală, sunt convinsă. Cum să iei mită din bani publici?! Nu există așa ceva în cazul meu, în cazul altora probabil că da. Cîrje minte! Și dacă continuă, instanța trebuie să își facă rolul“, ne-a declarat și Lucia Baki, fost consilier local în perioada 2009.

„Eu i-am spus și doamnei Baki, cine face declarații răspunde pentru ele. Eu, când am ceva de declarat, declar! Deocamdată nu am nimic de declarat!“, ne-a spus și Iulian Capeti.

Pe de altă parte,  Sorin Mănduc şi Mihai Popa nu au răspuns la telefon pentru a oferi un punct de vedere cu privire la acuzaţiile ce le-au fost aduse.

Vom reveni cu foto după documentele pe care le-a pus la dispoziţie, în conferinţa de presă, primarul Gheorghe Sucaciu.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *