Pentru că avem multe de spus!

.

Producătorul de ceasuri elvețiene ,,Peren Watches” este făgărășean. Are 30 de ani!


Îl cheamă Andrei Bica-Popi, prietenii îi spun Andy, are 30 de ani, este făgărășean cu origini în Voivodeni, a studiat la Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu și locuiește astăzi în Elveția. Cam acestea sunt primele lucruri de spus despre tânărul producător de ceasuri elvețiene cu amprentă românească.

Andy este orologier, adică ceasornicar pe înțelesul tuturor. Dar nu oriunde. Ci, în țara care a dat lumii cele mai renumite ceasuri. Și nu oricum. Ci, având propriul brand. Se numește Peren Watches, un brand care combină pasiunea unui român cu arta elvețiană orologieră. Sub această marcă s-au produs modele de ceasuri precum: Son of the Dragon (după legenda lui Dracula) şi Peren Nera (după Cheile Nerei).

Andy Bica 3

Îl întreb pe Andy dacă el este fondatorul mărcii Peren Watches. Îmi răspunde modest: ,,Eu sunt doar cel care a adus brand-ul Peren la viață, pentru că el a existat și va exista întodeauna și, așa cum îi spune și numele, reprezintă perenitatea”.

Ceasurile sunt produse la Biel în Elveția

Elveția este renumită pentru bănci, cantoane, ciocolată și ceasuri. Și pentru alte lucruri (trenuri – prima locomotivă diesel din lume; munți – 74 de vârfuri care depășesc 4.000 m; lacuri – 1.500 de lacuri glaciare). Unul dintre lucrurile pentru care este renumită țara asta i-au purtat pașii lui Andy acolo – ceasurile.

Andy Bica 5. jpg,,Am plecat pentru a face diferite stagii de pregătire în arta orologieră la diferite brand-uri elvețiene. Contextul în care am ajuns în această țară este legat și de viața mea privată, în special de viața amoroasă. Momentan locuiesc în orașul Biel/Bienne din cantonul Berna”, îmi povestește Andy. Mă bate gândul să aflu și povestea de dragoste care este responsabilă de stabilirea lui acolo, dar mi-aduc repede aminte că motivul discuției noastre este altul. Așa că rămân la planul inițial.

,,Ceasurile sunt produse în așa numita capitală mondială a ceasurilor, Biel. Toate ceasurile Peren sunt Swiss Made, deci sunt făcute în concordanță cu normele și reglementările Federației Orologiere Elvețiene. Ceasurile Peren sunt distribuite doar în mediul online, pentru că doar mediul virtual poate reprezenta filosofia perenă a brand-ului”, continuă el.

Cât costă un ceas fabricat de Andy

Am căutat pe internet ceasurile lui Andy. Trebuia să mă documentez despre ,,materialul clientului”. Recunosc că nu mă pricep la ceasuri nici cât m-aș pricepe la croșetat. Dar mi-a plăcut design-ul și povestea lor. Ele sunt inspirate din legendele României, din peisajele ei mirifice, iar la unele modele am fost plăcut surprinsă să văd că scrie ,,Transylvania”. Da, aș purta un astfel de ceas!Andy Bica 1

În funcție de model, prețurile variază de la 180 euro și până la 400 euro.

Sunt curioasă de unde are producătorul lor puterea financiară să le aducă pe lume. Mă lămurește că din vânzarea lor de pe propriul website, www.perenwatches.com, dar mai ales din campanii de finanțare desfășurate pe diferite platforme on-line.

Sunt oameni în lumea asta care finanțează producerea ceasurilor Peren. Găsesc pe o platformă de finanțare numită Kickstarter un fond adunat în acest scop de peste 30.000 de dolari.

Pasionat de ceasuri de când avea 10 ani

Andy a luat contact cu pasiunea sa fără să își dea seama, pe când avea vreo 10 ani.

,,Legătura mea cu ceasurile a început încă de la vârsta de 10 ani, când am dezasamblat ceasul românesc Orex al tatălui meu, el fiind la rândul lui pasionat de ceasuri. Șirul epic al vieții mele a fost unul extrem, iar în cele din urmă, după ce am absolvit un liceu cu profil teologic și facultatea cu profil strategic, am ajuns să lucrez într-un domeniu cu profil tehnic”, mărturisește acesta.

Andy Bica 2. jpg

Cel care a desfăcut din curiozitate ceasul Orex al părintelui, în doar câteva minute, lucrează acum cam un an să asambleze de la zero ceasul Peren: ,,De la concept până la produsul finit este în general o perioadă de un an, însă începând cu anul acesta vreau să micșorez această perioadă pentru a fi capabil de a produce mai multe modele de ceasuri”.

 

Marcă elevețiană cu suflet românesc

Producătorul de ceasuri Peren, fondat de românul Andy Bica, este o marcă elvețiană ,,cu suflet românesc”, cum îi place lui Andy să spună.

,,Ceasurile Peren sunt ceasuri elvețiene cu suflet româțnesc. Sunt făcute în Elveția din piese majoritare elvețiene, pentru a promova spiritul perenitatea României și a romțnilor de pretutindeni, care de acum înainte își pot exprima caracterul naționalist printr-un obiect perpetuu”, spune fondatorul lor.

Andy Bica 4

Andy mărturisește că prin aceste ceasuri încearcă și să promoveze zona de unde provine.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.