Pentru că avem multe de spus!

.

Prof. N. Postolache: ,,Ca și Octavian Paler, sunt legat de locul natal!”


Profesorul Nicolae Postolache își lansează în 7 iunie cel de-al doilea volum de poezie. În 2005 a văzut lumina tiparului primul volum, intitulat ,,Politicale”.

prof. Nicolae Postolache

prof. Nicolae Postolache

,,Primul meu volum a fost concentrat pe situații politice, pe interpretări de natură istorică, era ancorat într-o realitate socială. Următorul volum, ,,Cuante”, a fost scris într-o perioadă de 8-10 ani și conține peste 50 de poezii, pe care în toți anii aceștia le-am tot șlefuit și prelucrat. Asta, pentru că nu am fost concentrat numai pe poezie în sine, ci și pe probleme de eseistică, impresii cu caracter autobiografic, traduceri”, spune autorul.

Autorul mai susține despre cel de-al doilea său volum că ,,este ceva nou ca structură. Unele poezii pot avea vers alb, altele au rimă împerecheată, altele sunt un fel de manifest literar.”

La rândul său, Nicolae Postolache iubește și poezia scrisă de alții. Dar nu de oricine. Printre poeții care-l inspiră se numără Ion Minulescu, italianul Eugenio Montale – care a fost și laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 1975 – , francezii Paul Eluard și Andre Breton etc.

Îl întreb care e sursa sa de inspirație principală. ,,Ca și Octavian Paler, și eu sunt legat de locul natal. Mă refer la localitatea Brezoi, județul Vâlcea. Însă, spre deosebire de O. Paler, care se gândea numai la Lisa copilăriei, pentru mine Brezoiul este la fel de actual și acum, ca și atunci, în copilărie. Eu merg la Brezoi cel puțin o dată pe lună, iar la pensie plănuiesc să mă retrag aici”, explică autorul.

volumul ,,Cuante" apare sub pseudonimul Nicu Brezoianu

volumul ,,Cuante” apare sub pseudonimul Nicu Brezoianu

Din 1999 și până în 2013, Nicolae Postolache a condus Colegiul Național ,,Doamna Stanca”, fiind directorul acestei instituții de învățământ. Astăzi este profesor de geografie la Colegiul Național ,,Radu Negru”, ipostază care, în mod surprinzător, îl încântă mai mult: ,,Anul acesta am terminat, ca diriginte, cu o clasă de a XII-a. O clasă numeroasă, erau 41 de elevi în an! Abia acum îmi dau seama cât de mult am pierdut în toți anii în care nu eram la catedră. Locul meu este, într-adevăr, la catedră! Ca director, nu am fost diriginte și nu știam ce satisfacții poate avea un diriginte. Asta este adevărata împlinire pentru un dascăl!” 

Profesorul lucrează neîntrerupt la cariera sa scriitoricească. Mărturisește că aproape a epuizat două volume de memorialistică și își dorește să publice în continuare și după volumul ,,Cuante”.

,,Am timp, am sursă de inspirație, am dispoziție,” recunoaște acesta.

În paralel cu lucrările autobiografice, N. Postolache face traduceri din limba franceză a unor lucrări despre ideologia ecologistă, ideologie pe care și dascălul o îmbrățișează și despre care spune că în ultimii 30 de ani a reprezentat una dintre preocupările importante în țări precum Franța sau Germania.

(Cristina Cornilă)
One thought on “Prof. N. Postolache: ,,Ca și Octavian Paler, sunt legat de locul natal!”

  1. Valeriu

    Felicitari domnului profesor pentru dedicarea de care a dat dovada si atitudinea sanatoasa fata de scoala romaneasca!
    Succes in continuare cu urmatoarele volume!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *