Profesorul Gheorghe Bucşa din Victoria s-a urcat la cer


La vârsta de 83 de ani, profesorul Gheorghe Bucşa a părăsit lumea aceasta, după ce a lăsat generaţiilor viitoare, pe lângă toate învăţămintele pe care le-a putut lăsa în calitate de cadru didactic, şi mai multe volume scrie, în special de fizică, dar şi literatură pentru copii sau aspecte din apiculttură.

S-a născut şi a învăţat în oraşul Avrig, apoi viaţa l-a purtat până în oraşul Victoria, unde a ajuns ca dascăl.

În ultimii ani a scris mai multe volume de fizică, menite să îi ajute pe copii să înveţe această materie după exemple întâlnite la tot pasul în viaţă şi în natură.

A vrut, însă, să-şi aştearnă pe hârtie şi păţaniile copilăriei, iar aşa s-a născut volumul ,,Şi eu am fost copil”, o carte în care autorul a dorit să scoată în evidenţă, după cum el însuşi declara, ,,cum era viaţa la jumătatea secolului trecut la ţară, având ca reper Avrigul meu natal. Am readus la viaţă expresii populare care astăzi nu mai sunt în circulaţie, la finalul cărţii chiar am un dicţionar cu 300 de cuvinte şi expresii pe care nu le mai folosim. Tot în volum se regăsesc obiceiurile timpului, cum ar fi prelucrarea cânepii sau treieratul cu batoza. Nu lipsesc fotografiile de epocă şi câteva caricaturi realizate de un fost elev de-al meu care redau diverse păţanii.”

Cât despre cărţile sale de fizică, una dintre ele a ajuns să fie folosită inclusive în America. ,,În 2017, după o lungă perioadă de muncă, am lansat cartea ,,Fizica pentru liceu – chestionare şi explicaţii”. Aceasta conţine toată fizica ce se predă în liceu. Deşi am ales căile cele mai simple de a ajunge la rezultat şi am făcut generalizări, tot  mi-au cerut oamenii să scriu ceva şi mai simplu, să poată înţelege şi cei care nu se pricep la fizică. Aşa s-a născut, în 2018, ,,Fizica pentru nepoţi şi… pentru toţi”, o carte de 200 de pagini, scrisă sub formă de întrebări şi răspunsuri între un bunic şi nepoţii săi. Sunt explicaţii de genul de ce parchetul este rece şi covorul este cald sau de ce patinele alunecă pe gheaţă dar nu şi pe asfalt”, a mărturisea acesta.

Volumul ,,Fizica pentru liceu – chestionare şi explicaţii”, printr-o întâmplare, a ajuns la un dascăl de fizică ce predă în SUA.

,,Am avut plăcuta surpriză ca această carte să-i fie înmânată unui profesor român de fizică ce predă în America. Soţii Marian şi Doina Niculiţă i-au făcut cadou într-un an de Crăciun acestui profesor cartea mea. Pe profesor îl cheamă Mircea Lupu, este originar din Făgăraş şi predă fizica la o universitate americană. Acesta foloseşte cartea la cursul său de fizică. Aflând că între timp am mai scris una, profesorul m-a rugat să i-o trimit şi pe aceasta”, spunea în urmă cu doi ani profesorul Bucşa.

În 2015 a publicat cartea ,,Lecţii de dirigenţie după ani”, care conţine speech-urile ţinute foştilor absolvenţi după terminarea liceului. Prima promoţie pe care acesta a avut-o ca diriginte a terminat liceul în Victoria în anul 1964. De atunci, la fiecare 5 ani, dascălul s-a întâlnit cu elevii săi. Toate prelegerile întâlnirilor se regăsesc în paginile acestei cărţi.

În 2016 a publicat cartea ,,Albinele şi viaţa lor socială”. Dascălul s-a apucat de apicultură în preajma pensionării şi de atunci a avut o sumedenie de ucenici pe care i-a iniţiat în taina creşterii albinelor.

Profesorul Gheorghe Bucşa era originar din Avrig. Destinul l-a adus în zona oraşului Victoria. În primul său an de învăţământ, 1959 – 1960, a predat fizica la şcoală în Viştea de Sus. Ulterior, s-a transferat la Liceul Teoretic I.C. Drăguşanu din oraşul Victoria unde a rămas până la pensionare.

În ultima perioadă, starea sa de sănătate s-a deteriorat şi a fost internat la Cluj.

Slujba de înmormântare are loc miercuri, 9 februarie, la ora 13.00 la capela din oraşul Victoria, iar înhumarea la Avrig, la ora 14.30.

Dumnezeu să-l odihnească!

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.