Profesorul Ion Funariu s-a urcat la ceruri. Va scrie cărţi pentru îngeri


La vârsta de 86 de ani, prof. Ion Funariu, unul dintre cei mai îndrăgiţi dascăli pe care i-a avut vreodată Făgăraşul, a încetat din viaţă.

În 6 februarie 2020 şi-a sărbătorit ziua de naştere cel care le-a stabilit originile în Ţara Făgăraşului lui Mihai Eminescu (Vad) şi lui Decebal (Scoreiu). Astăzi, inima dascălului s-a oprit.

Ion Funariu s-a născut în 6 februarie 1934 la Copăcel, în familia unor plugari. A absolvit Liceul ,,Radu Negru”, iar apoi Facultatea de Filologie de la Bucureşti, avându-i la catedră pe George Călinescu, Tudor Vianu, Alexandru Graur, Alexandru Rosetti, Jean Livescu şi Zoe Dumitrescu Buşulenga.

S-a întors acolo unde s-a născut, la Copăcel, primii săi ani ca profesor fiind în satul natal. A devenit apoi directorul Şcolii generale din Copăcel, inspector la Secţia de Învăţământ şi Cultură a Raionului Făgăraş, preşedintele Comitetului de Cultură al municipiuluiFăgăraş, preşedintele Cercului profesorilor de română din zona noastră, preşedintele Societăţii de Ştiinţe filologice din România – filiala Făgăraş, directorul Liceului ,,Radu Negru”. A condus liceul pe care l-a absolvit în perioada 1982-1990.

A funcţionat în învâţământ vreme de 50 de ani şi şi-a lăsat amprenta, cu ştiinţă ori fără, peste 50 de generaţii de elevi.

Până de curând, Ion Funariu, ca pensionar, a continuat să scrie. A scris până acum aproape o bibliotecă.

În colaborare cu alţi profesori din Braşov a scris: ,,Dicţionar de personaje literare”, ,,Dicţionar de proză românscă”, ,,Dicţionar de poezie românească”, ,,Dicţionar de critică liteară românească”, ,,Manual de limba română pentru clasa a XII-a”, ,,Literatura română pentru Bacalaureat” – 7 ediţii.

A fost şi un desăvârşit autor de monografii şi culegeri de folclor: ,,Românii de pe Valea Izinelor” (Viştea de Jos), ,,Românii de pe Valea Sebeşului” (Sebeş), ,,Neamurile satului Sebeş”, ,,Dicţionar de personalităţi din Ţara Făgăraşului” – 2 ediţii, ,,Nunta de la Copăcel”, ,,Colinzi din Ţara Făgăraşului”, ,,Junii lui Crăciun”, ,,Roata stelelor”.

Cât despre mare sa dragoste, Eminescu, o regăsim în ,,Eminescu şi Ţara Făgăraşului”.

Iar cu cele trei volume din ,,Terra Blachorum”, care adună 2.000 de pagini, i-a depăşit lui Călinescu celebra ,,Istorie a literaturii române”. ,,Terra Blachorum” este o monografie complexă a Ţării Făgăraşului pe care dascălul dorea să o ducă şi mai departe. ,,Vreau să scriu până la 7 volume, dacă nu apune soarele”, spunea acesta cu trei ani în urmă.

Profesorul Funariu a fost căsătorit cu Silvia Funariu, cea care a fost directorul grădiniţei nr. 7 din Făgăraş vreme de 25 de ani. Împreună au avut trei fete şi patru nepoţi.

Dascălul a fost declarat cetăţean de onoare al Făgăraşului şi al comunei Hârseni.

 

Drum lin către ceruri, drag profesor!

 

(Cristina Cornilă)

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.