Pentru că avem multe de spus!

.

Prognozată să se majoreze cu 40%, de astăzi pensia se mărește cu doar 14%


Pensiile din România vor creşte de la 1 septembrie, ca urmare a majorării cu 14% a punctului de pensie, deşi Legea pensiilor prevedea o creştere de 40%, care a fost amânată din cauza crizei.

Data de 1 septembrie vine cu o creştere a pensiilor din România, deoarece se majorează valoarea punctului de pensie de la 1.265 lei la 1.442 lei. Aşadar, un pensionar cu o pensie medie la nivel naţional de 1.339 de lei va primi în plus 187 de lei, ceea ce înseamnă că pensia sa va creşte la circa 1.526 de lei.

Totodată, şi pensia socială minimă garantată creşte de la 704 lei la 800 lei.

În plus, cuantumul indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, care reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie, creşte şi el de la 1.012 lei la 1.154 de lei.

Indemnizaţia pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creaţie, se modifică de asemenea ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a modificării valorii punctului de pensie. Indemnizaţia reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului.

Legea pensiilor adoptată de fostul Guvern PSD prevedea o majorare a punctului de pensie de 40% de la 1 septembrie. Cu toate acestea, actualul Guvern PNL a decis să aplice o majorare etapizată a punctului de pensie, cu justificarea că în criză fondurile sunt limitate. Întrebată fiind care este calendarul modificat al majorării pensiilor după stabilirea procentului de 14%, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a răspuns că efectele crizei se văd în continuare în economie.

„Criza nu s-a terminat, efectele ei se văd în economie în continuare şi ca atare un răspuns privind următoarele creşteri (ale punctului de pensie, n.r.) nu poate fi luat decât printr-o permanentă evaluare a situaţiei din economie”, a declarat Violeta Alexandru.

Tot din septembrie cresc şi alocaţiile copiilor, cu 20%. Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, afirma că efortul financiar pentru creştere a alocaţiilor cu 20% este 600 de milioane de lei, iar pentru creşterea cu 14% a pensiilor este de 4 miliarde lei.

Casa Naţională de Pensii Publice informează beneficiarii sistemului public de pensii care este calendarul pentru achitarea drepturilor de pensie pentru luna septembrie 2020. Pensiile plătite în mod curent prin Poşta Română se vor face între 1 şi 15 septembrie, la domiciliul beneficiarilor. Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiţi la domiciliu) drepturile băneşti şi documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. Plăţile restante se vor face între 11 şi 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor. Plata prin conturi curente sau conturi de card se face în data de 14 septembrie. Documentul de informare (talonul mov) va fi transmis între 1 şi 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor.


Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.