În România, Romsilva operează două herghelii de rasă lipițană în județul Brașov, la Sâmbăta de Jos, și în orașul Beclean din județul Bistrița-Năsăud.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a precizat că în cadrul Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial s-a aprobat în lista reprezentativă Tradiţia de creştere a cailor lipiţani.
,,Este pentru prima dată când o rasă de cai și tradițiile de creștere a acestui animal sunt adăugate pe Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. Dintre statele succesoare ale Monarhiei Austro-Ungare, 8 țări (Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Italia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria) au propus, împreună, tradiția de creștere a cailor de rasă lipițană, fapt ce dă dovada unei strânse colaborări și cooperări între aceste țări”, a anunțat ministrul Mediului.
România are herghelii de rasă lipițană, la Sâmbăta de Jos și în orașul Beclean.
Herghelia de cai de la Sâmbătă de Jos este cunoscută drept „leagănul de creştere a lipiţanului românesc”. Caii de aici sunt supravegheaţi non-stop, cu supraveghetori de zi şi de noapte. Există şi o componentă turistică oferită de această herghelie, care din 2002 a trecut în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.
Această hergheșie din Țara Făgărașului datează din anul 1874, de pe vremea contelui Johannes von Bruckenthal, cel care a adus rasa lipiţani pe meleagurile noastre.
Pe de altă parte, Herghelia Beclean se poate lăuda că este unică în Europa datorită rasei lipiţan de culoare neagră.
Despre rasa lipiţani există informaţii încă din 1574. Arhiducele Ferdinand al II-lea a cerut la vremea respectivă un cal potrivit pentru campaniile sale militare de lungă durată, care să nu fie prea pretenţios la mâncare, sau la condiţiile de mediu, dar care să impună prestanţă.
Menţinerea purităţii acesei rase de-a lungul timpului s-a datorat în primul rând creşterii pe bază de linii de sânge. Inteligenţa Lipiţanului, frumuseţea şi aspectul exterior, eleganţa mersului, culoarea lui caracteristică, dar şi aptitudinile de tras la atelaj fac din această rasă una dintre cele mai importante şi apreciate din România.

Cât de valoroși sunt lipițanii
Herghelia de lipiţani de la Sâmbăta de Jos este singura din ţară, dintre cele administrate de stat, în care se pot vedea spectacole cu cai. Aceasta organizează de câteva ori pe an show-uri ecvestre cu lipițani.
,,Herghelia de lipiţani de la Sâmbăta de Jos este coordonată de Direcţia de Creştere şi Exploatare a Cabalinelor de Rasă Bucureşti. Are peste 200 de ani de tradiţie în creşterea cailor din rasa lipiţan. Un lucru foarte important este că în 1913 tot efectivul de cabaline al hergheliei a fost transferat la Babolna în Ungaria, rămânând doar câteva iepe în sectorul privat din Ţara Făgăraşului. În anul 1920, Statul Român a decis să reînfiinţeze această herghelie şi a recreat această rasă pe meleagurile din Ţara Făgăraşului. Herghelia face parte din Asociaţia Crescătorilor Internaţionali de Lipiţani, este membră în Comisia de Creştere a acestei asociaţii. La nivel internaţional există doar 7 membri care se ocupă de Direcţia de Creştere a rasei, iar unul dintre ei este subsemnatul”, a precizat directorul Cosmin Drăgan.

Şeful Hergheliei aduce în atenţia spectatorilor, pe parcursul spectacolelor ecvestre, costurile însemnate ale sportului cu cai.
,,Sportul cu atelaje este al treilea cel mai scump din lume, după Formula 1 şi Yachting. Investiţiile sunt foarte mari în a forma un atelaj. Echipajul cabalin la atelajul de 2 cai este format din 3 exemplare (2 lipiţani principali şi unul de rezervă), iar la atelajul de 4 cai este format din 5 exemplare (4 lipiţani principali şi unul de rezervă). Costul unei perechi de armăsari formate pentru a executa asemenea mişcări pe terenul de concurs este în jurul sumei de 100.000 de euro. Echipamentele şi harnaşamentele sunt cusute manual şi sunt executate de un renumit producător din Ungaria. Costul echipamentului este de 10.000 de euro. Trăsurile sunt tot de fabricaţie maghiară, una costă 16.000 de euro, cealaltă este 20.000 de euro”, a spus Cosmin Drăgan.
Anul 2022 a fost al 8-lea an în care Herghelia de la Sâmbăta a organizat spectacole cu lipițani.
La Herghelia Sâmbăta de Jos, una din cele mai importante herghelii de cai lipițani din lume, se cresc 7 din cele 8 linii de sânge ale acestei rase: Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy-Capriola, Tulipan.
(Cristina Cornilă)
