Pentru că avem multe de spus!

.

Rasă rară de porci într-o fermă din Viştişoara


Un fermier din Viştişoara a adus din străinătate o rasă rară de porci, asemănătoare cu cea a mistreţilor. Acesta se află acum în plină extindere a afacerii sale. Pentru că terenul proprietate privată, pe care îl avea în zona turistică a comunei Viştea nu-i ajungea să îşi lărgească ferma, investitorul a solicitat de la Primăria Viştea să-i concesioneze câteva zeci de hectare de teren.

Rasa de porci este una diferită faţă de cele autohtone. 10 exemplare au nevoie de un hectar întreg de teren pe care să se dezvolte.

,,Avem în momentul de faţă o investiţie la început de drum: o fermă de porci crescuţi în aer liber. Este o rasă rară, porci care trăiesc pe o suprafaţă mare de teren, 10 porci la hectar, care să mănânce doar ecologic, din natură, cu infuzie de hrană foarte puţină şi numai în sezonul rece. În ultima şedinţă de Consiliu s-a aprobat ca acestui investitor să îi fie concesionat teren la Viştişoara pentru ferma sa. Porcii vor trăi propriu-zis în pădure şi sunt, să zic aşa, înrudiţi cu mistreţii. Au fost aduşi din străinătate şi sunt adaptaţi la traiul în natură chiar şi în condiţiile de iarnă. Comuna îi va concesiona investitorului un teren împădurit, pe care noi nu îl folosim, pe o perioadă de 20 de ani. Investitorul nu este străin de zonă, are o cabană la Viştişoara, iar în trecut a trăit mulţi ani în Germania. El a demarat deja afacerea pe terenul său, pentru că are în jur de 20 de hectare, iar de la noi mai primeşte în concesiune încă 35 de hectare ca să şi-o dezvolte. Dacă trăiesc 10 porci la un hectar, înseamnă că ferma va avea în jur de 500 de capete“, a declarat primarul comunei Viştea, Florin Ioani.

Zona turistică Viştişoara s-a dezvoltat în ultimii ani mai ales în privinţa caselor de vacanţă şi a pensiunilor. Aici sunt peste 100 de case de vacanţă şi pensiuni, fie construite cu bani europeni, fie din bugete proprii. Asta, şi pentru că suprafaţa zonei este foarte generoasă, de 270 de hectare în intravilan.

Prin această fermă de porci, zona Viştişoarei bifează şi lansarea pe harta localităţilor cu afaceri nou înfiinţate.

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.