„Recea, pe drumul dezvoltării” – Interviu cu Ioan Bărgăoanu, primarul aflat la primul mandat


Ioan Bărgăoanu, primar comuna Recea

Ioan Cristian Bărgăoanu, primarul comunei Recea din județul Brașov, se află la început de drum în administrația locală, dar deja a pus în mișcare proiecte esențiale pentru dezvoltarea comunității. De la proiecte de infrastructură, la cadastrare sistematică și reducerea prețului lemnului de foc, edilul își propune să aducă pas cu pas schimbări vizibile în comună. În interviul acordat, primarul ne vorbește despre realizările de până acum, provocările întâlnite și planurile de viitor pentru Recea.

Alina ROMAN: Chiar dacă sunteți la primul mandat de primar și ați preluat această funcție doar din luna octombrie 2024, deja aveți în plan multe proiecte pentru comuna Recea. Aș dori să le enumerați și să ne spuneți câteva vorbe despre fiecare dintre acestea. Să începem, însă, cu proiectul de canalizare. Este un proiect cu fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Despre ce este vorba, care este valoarea lui și în ce stadiu se află?

Primar Ioan BĂRGĂOANU: Acest proiect de canalizare l-am preluat de la fosta administrație. Acesta era finalizat de mai mult timp, însă nu a fost recepționat. Este un proiect cu fonduri  prin PNDL, în valoare  de 17 milioane de lei, însă e vorba doar de conducta principală de canalizare, pe o lungime totală de aproximativ 40 de km în toate satele comunei. Acum, suntem în faza recepției finale a proiectului. În aceste zile, i-am cerut constructorului să facă remedierile necesare în urma verificărilor din teren, pentru a putea face recepția parțială a lucrării de canalizare pentru satele Recea, Berivoi, Săsciori și Săvăstreni. Această canalizare va face legătura cu stația de epurare, care se află în extravilanul satului Iași.  Graba la cele patru sate menționate anterior este că vrem să începem cât mai repede alt proiect de extindere și branșamente. proiect prin Anghel Saligny pentru aceste patru sate menționate mai sus. Pentru celelalte trei sate ale comunei, Iași, Dejani, Gura Văii, nu există finanțare pentru extindere și branșamente, astfel că deja ne-am ocupat de actualizarea documentațiilor în vederea găsirii unei surse de finanțare în cel mai scurt timp. Acestea sunt lucrări de amploare  și cu un deranj pentru cetățeni pe măsură. Însă, trebuie să înțelegem cu toții că sunt necesare, iar disconfortul nu poate fi evitat.

Alina ROMAN: Un alt proiect este și asfaltarea DC 69, care face legătura dintre Copăcel și Berivoi.

Ioan BĂRGĂOANU: Da, acest drum face legătura între Copăcel și Berivoi și continuă, apoi, prin intravilanul satului Berivoi, până în  DJ 104. Acest drum va fi asfaltat, este un proiect cu finanțare prin Programul Anghel Saligny. Însă, nu vom putea da ordinul de începere al lucrării până nu vom finaliza pe această porțiune branșamentele și extinderea de canalizarea.  Astfel, întâi vom finaliza proiectul de extindere canalizare cu branșamente și apoi vom asfalta acest drum comunal. Investiția, aici, este de 5,2 milioane de lei, fără TVA. De asemenea, aici vom face o extindere de gaz, apă și canalizare, pe un tronson de drum de aproximativ 400 m. M-am gândit să realizăm și aceste lucrări  pentru a nu mai strica apoi asfaltul, ca să  introducem în subteran aceste utilități.  Această ultimă investiție va fi realizată din bugetul local.

Alina ROMAN: Vorbim și despre proiecte de cadastrare sistematică. Despre ce este vorba aici?

Ioan BĂRGĂOANU: Am primit finanțare de la OCPI în valoare de 320.000 lei pentru cadastrarea sistematică a terenurilor aflate în extravilanul localităților. Încercăm, prin această cadastrare sistematică, și din bugetul local, să rezolvăm din problemele de fond funciar pe care le avem la această oră. Acest proiect va dura aproximativ 2 ani. Prin comisia de fond funciar, vom pune în posesie cetățenii care au terenurile în locurile respective. Această finanțare de la OCPI ne ajută foarte mult să plătim mai puțin din bugetul local.

Alina ROMAN: O realizare pentru comuna Recea, la începutul acestui an, a fost scăderea prețului la lemnul de foc. Cum s-a reușit acest lucru?

Ioan BĂRGĂOANU:  Am reușit acest lucru în urma analizei atent făcute împreună cu reprezentanții Ocolului Silvic, care sunt administratorii de drept ai pădurii comunale. Mă bucur că m-am făcut înțeles și că am reușit acest lucru fără să fie afectat bugetul de venituri și cheltuieli. Prețul lemnului a scăzut de la 750 lei/stânjen la 500 de lei. De asemenea, am făcut un necesar pentru acest an, să acordăm lemne de foc pentru aproximativ 1000  de cereri. Până acum, pentru anul 2025, s-au depus 870 de cereri, dintre care 290 de cereri sunt onorate deja.

Alina ROMAN: O altă realizare importantă a administrației locale este și faptul că fosta balastieră de la Săsciori, care aparținea de Consiliul Județean Brașov, a revenit în proprietatea comunei Recea.

Ioan BĂRGĂOANU: În urma demersurilor pe care le-am făcut la Consiliul Județean Brașov, în proprietatea căruia se afla acest bun, fosta balastieră a trecut din proprietatea Consiliului Județean în proprietatea comunei Recea. Vorbim despre un câștig pentru comuna Recea. Am adus un bun, care nu era al comunei Recea, în proprietatea comunei. Este un obiectiv destul de cunoscut, era o balastieră în trecut. Acolo intenționăm să facem un depozit pentru lemnul de foc, astfel, cetățenii să nu mai fie nevoiți să meargă în pădure.

Alina ROMAN: O altă lucrare extrem de importantă este și rețeaua de apă. Vorbim despre proiectul realizat de către societatea Apă Canal Sibiu.

Ioan BĂRGĂOANU: Da, acesta este un proiect realizat de societatea Apă Canal Sibiu. Proiectul are, însă, anomalii. Sunt câteva proprietăți la care nu sunt prinse branșamente. Am cerut reprezentanților societății Apă Canal să suplimenteze branșamentele, într-un final au spus că vor găsi soluții pentru o parte, iar pentru cei care nu vor fi branșați în această etapă, vom aloca bani din bugetul local, asta pentru ca niciun cetățean să nu rămână  pe dinafară.

Alina ROMAN: A venit primăvara și, odată cu ea, a început și curățenia. Administrația locală se implică în defrișarea copacilor de pe marginea drumurilor comunale.

Ioan BĂRGĂOANU: Am început deja aceste lucrări de primăvară.  Ne-am propus să eliminăm tot ceea ce înseamnă arbori și vegetație nedorită de pe șanțurile drumurilor comunale. Să rămână doar arborii sănătoși, care să înfrumusețeze marginea drumurilor noastre. Am intervenit cu cetățenii care sunt beneficiarii ajutorului social și cu utilajele Primăriei Recea, buldoescavator și tractoare cu remorci. Aceste lucrări vor fi făcute în toate satele comunei.

Alina ROMAN: Un proiect la care ați muncit este Planul Urbanistic General!

Ioan BĂRBĂOANU:  Pentru acest proiect am semnat contractul  în luna noiembrie anul trecut și este  în valoare de 600.000 de lei. Este finanțat prin Consiliul Județean Brașov și se va întinde pe o perioadă de 3 ani. O lucrare foarte importantă la nivel de comună, pentru că va defini tot ceea ce înseamnă intravilanul. Prin acest proiect vom putea extinde intravilanul, acolo unde ne dorim acest lucru, unde sunt construcții răzlețe le vom prinde în PUG. Acest plan va fi realizat și în format electronic, toate datele se vor regăsi și acolo.

Alina ROMAN: Zilele acestea va fi votat și bugetul comunei Recea. Care ar fi lucrările prinse în acest an de către administrația locală?

Ioan BĂRGĂOANU: Avem cuprinse mai multe proiecte pe acest buget. Vorbim, însă, de un buget în minus, față de anul trecut. Nu se întâmplă acest lucru doar în comuna noastră, cu această problemă se confruntă și alte UAT-uri. Ne-am propus ca în acest an să achiziționăm fosta școală de la Gura Văii, aici vom face o capelă mortuară. La Berivoi, avem în proiectare tot o capelă mortuară. Lucrăm aici la partea de actualizare CF. În fiecare an vom prinde în bugetul local construcția unei capele mortuare pentru satele comunei. De asemenea, căminul din Săsciori va fi igienizat. În plus, vom aloca bani pentru documentații, pentru că vrem să accesăm bani europeni, pentru proiecte mai mari, care nu pot fi realizate cu fonduri din bugetul local.

Alina ROMAN: Vă mulțumesc pentru răspunsuri!

(Alina ROMAN)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.