Reîntâlnire, după 17 ani, a „chimiștilor“ de la fosta unitate militară din Tudor Vladimirescu!


  • Ofițeri și subofițeri de la fosta Unitate Militară 01752 din Tudor Vladimirescu s-au reîntâlnit sâmbătă, 16 noiembrie, într-un cadru festiv. Aceștia au sărbătorit 41 de ani de la înființarea cazarmei din Făgăraș, moment prielnic pentru a depăna amintiri, dar și de a vizita fosta unitate militară.

Fosta cazarmă din Tudor Vladimirescu a împlinit, în acest an, 41 de ani de la înființare. Un moment numai bun ca foștii ofițeri și subofițeri, care au activat aici de-a lungul anilor, să se reîntâlnească. Evenimentul a fost unul încărcat de emoție, dar și de bucurii. Militarii în rezervă și-au revăzut colegii, au depănat amintiri, dar au vizitat și fosta unitate militară din Tudor Vladimirescu. Tot în cadrul evenimentului cei prezenți au participat și la o slujbă de pomenire a camarazilor care nu mai sunt în viață. La întâlnirea de sâmbătă au participat 70 de cadre militare în rezervă.

De-a lungul a 41 de ani de existență, unitatea de chimie de la Făgăraș a avut mai mulți comandanți. Printre aceștia s-a numărat și col. (r) Tudorel Radu.

col (r) Tudorel Radu

Noi, chimiștii militari, odată membrii ai comunității făgărășene, ca urmare de transformare, modernizare a unității militare de la Făgăraș, am fost nevoiți să ne dislocăm la o altă garnizoană de la Sighișoara. Proces pe care l-am desfășurat implicându-mă direct, din poziția de comandant. Dar a rămas în obiceiul, obișnuința și spiritul camaraderesc să ne reîntâlnim periodic, să trăim noi episoade. Trebuie să vă spun că sunt momente cu o încărcătură emoțională deosebită. Este o punte de timp. Aceste întâlniri generează o stare unică în existența noastră. Ai senzația că trecutul te ajunge din urmă. Pășești efectiv unde altădată erai vânjos, plin de energie, de vise, speranțe, și găsești acum urme vagi ale pașilor tăi. Dar, precum mușchetarii lui Dumas, ne reîntâlnim și trăim un alt episod în existența noastră. Depănăm amintiri despre reușite, nereușite, performanțe, eșecuri. Constatăm că spiritul camaraderesc nu s-a diminuat. Chiar și preotul militar care a oficiat slujba de pomenire a rămas impresionat de modul în care reușim să ne adunăm din ce în ce mai mulți. În 2015 am mai avut o astfel de reîntâlnire, dar atunci am fost mai puțini. După această activitate de informare, de memento, în fața fostei cazarme, vom petrece și cu soțiile și partenerele noastre. Trebuie să spun că, sub comanda mea, acești bărbați, foști ostași, au fost niște oameni deosebiți. Iar starea aceasta de excelență se datorează și soțiillor lor. Ele i-au ajutat, pentru că ele au îndurat, pe perioadele când eram noi plecați în activități specifice, dar ne-au și ajutat și au rămas femei deosebite“, ne-a declarat col. (r) Tudorel Radu.

Timp de o lună, la cârma garnizoanei s-a aflat și col. (r) Ioan Cornea.

col (r) Ioan Cornea

Eu am fost al treilea comandant al acestei unități, Batalionul 72 Chimic. Am amintiri foarte plăcute în această unitate militară, chiar dacă am fost comandant doar pentru o scurtă perioadă de timp, doar o lună de zile, în vâltoarea unor evenimente deosebite care au avut loc pe parcursul anilor și în care a trebuit preluată comanda și repusă într-o stare de socializare și legalizare a raporturilor dintre militari. A fost o comandă mai deosebită. Ceea ce am constatat și mi-a făcut o plăcere deosebită a fost colectivul puternic care exista pe atunci, și tânăr. Dar și entuziasmul lor de a face ceva pentru viitor și de a dezvolta această unitate care era, de fapt, din punct de vedere numeric, cea mai mare unitate a trupelor chimice de la acea dată. După atâția ani, cazarma de la Făgăraș arată dezastruos. Dar mă bucur că a ajuns pe mâna primăriei. O fostă cazarmă unde am mai activat a ajuns pușcărie. Să știți, sunt niște emoții acum care te copleșesc“, ne-a declarat col. (r) Ioan Cornea.

De organizarea acestui eveniment s-au ocupat col. (r) Radu Tudorel, col. (r) Tiberiu Mărginean, plt. adj. (r) Vasile Iorga, plt. adj. (r) Păun Constantin și maistru militar (r) Dumitru Nichitoi.

plt. adj. (r) Vasile Iorga

„Printre organizatorii avestui eveniment m-am numărat și eu. Inițial, au fost chemați toți cei care au activat aici, în jur de 420 de cadre militare. La această întâlnire, însă, au reușit să ajungă 70 de persoane. Ne bucurăm că, după atâția ani, am reușit să ne revedem. Recunosc, a fost emoționant să îmi revăd colegii, să povestim ce am făcut în ultimii 17 ani, să revedem fostul nostru loc de muncă. O astfel de întâlnire am mai organizat și în urmă cu 3 ani, tot la Făgăraș, însă atunci au fost prezente mai multe persoane. Sperăm ca peste alți trei ani să ne onoreze cu prezența mult mai mulți colegi“, ne-a declarat Vasile Iorga, unul din organizatorii evenimentului.

După revederea fostei cazarme din Tudor Vladimirescu, cadrele militare în rezervă au petrecut, împreună cu soțiile lor, la un local din Făgăraș. Însă au spus că după trei ani se vor întâlni din nou.

Unitatea militară 01752 Făgăraș chimie a fost înființată în anul 1978, având o misiune foarte importantă în zona Făgărașului. Din 1978 și până în anul 2002, unitatea militară i-a avut comandanți pe col. Gog N, col. Toma N. col. Ioan Cornea, col. Manole Neculai, col. Tamaș Ioan și col. Radu Tudorel. De asemenea, în cadrul acestei unități și-au desfășurat activitatea un număr de peste 420 de cadre militare, până în anul 2002. În 2002 unitatea a fost mutată la Sighișoara.

(Alina ROMAN)








Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.