Reușita aprobării strategiei de dezvoltare a Microregiunii Țara Făgărașului atrage deja atenția mediului privat


Reușita aprobării strategiei de dezvoltare a Microregiunii Țara Făgărașului atrage deja atenția mediului privat. În același timp, primăriile care fac parte din asociație au început să formeze echipele care vor lucra la proiectele pentru dezvoltarea localităților.

Primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu, explică rolul pe care îl are ADI ITI Mircoregiunea Țara Făgărașului și cum va funcționa mecanismul de finanțare.

,,În calitate de președinte al asociației, este oportun să explic rolul pe care îl are ADI ITI Microregiunea Țara Făgărașului și cum va funcționa mecanismul de finanțare. Menționez de la început că asociația nu are competențe în evaluarea și selecția proiectelor care vor fi depuse de inițiatori. Atribuțiile sale sunt de a acorda sprijin tehnic potențialilor beneficiari, va informa beneficiarii despre lansările de apeluri, va organiza sesiuni de informare privind criteriile de eligibilitate și selecție ale proiectelor de finanțare, va propune criterii de eligibilitate și selecție pentru proiectele din microregiune și va face cunoscut la nivel local Mecanismul financiar ITI prin activități de informare și promovare. Lansările de apeluri vor fi făcute de către autoritățile de management pentru programele operaționale. Depunerea proiectelor se va face online, la aceleași autorități, care vor și evalua și selecta proiectele. Strategia de Dezvoltare Durabilă a Microregiunii Țara Făgărașului a fost elaborată cu expertiză externă din partea Băncii Europene de Investiții (BEI). Actualizarea acesteia se va face în acord cu ultimele versiuni ale programelor operaționale. Scopul strategiei este de a trasa direcțiile de dezvoltare teritorială pentru microregiune, în linie cu obiectivele agreate la nivel European și național”, explică edilul pe o rețea de socializare.

Implementarea strategiei va fi gestionată la nivel național de către următoarele ministere:

  1. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, coordonatorul național al Instrumentelor Structurale și al Mecanismului ITI în România, pe baza unui acord interinstituțional cu toate celelalte ministere implicate, inclusiv cu autoritățile de management ale programelor operaționale ce sprijină alocarea ITI, dar și coordonatorii:

o Programului Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD)

o Programului Operațional de Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF)

o Programului Operațional Sănătate (POS)

o Programului Operațional Educație și Ocupare (POEO)

o Programului Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS),

o Programului Operațional Tranziție Justă (POTJ)

o Programului Operațional Asistență Tehnică (POAT).

  1. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), pe baza unui acord interinstituțional cu toate celelalte ministere implicate, inclusiv cu autoritățile de management ale programelor operaționale ce sprijină alocarea ITI pentru Microregiunea Țara Făgărașului.
  2. Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru va asigura managementul și implementarea pentru programul național pilot de descentralizare pentru ADI ITI MȚF, conform Legii 176/2020, privind unele măsuri financiare în vederea implementării proiectelor de infrastructură.
  3. Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicațiilor, prin Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Transport, va îndeplini rolul de autoritate de management pentru Programul Operațional Transport (POT).
  4. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este autoritatea națională care coordonează implementarea Politicii Agricole Comune, dar și autoritate de management pentru Planul Național Strategic (PNS), aflat în curs de dezvoltare.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.