Pentru că avem multe de spus!

.

S-a votat! Din septembrie, linie de gardă la Ortopedie. Urmează Radiologia.


S-au parcurs două din cele trei etape necesare înfiinţării unei linii de gardă la secţia Ortopedie-traumatologie din cadrul spitalului. Linia de gardă a fost votată, într-o primă etapă, de Consiliul de Administraţie al unităţii spitaliceşti. A doua etapă s-a desfăşurat astăzi, în sensul că Legislativul Făgăraşului a aprobat în şedinţă de plen înfiinţarea acestei linii. Mai urmează un ultim pas, acela ca înfiinţarea liniei de gardă la Ortopedie să primească şi aprobarea Ministerului Sănătăţii.

Se estimează ca gărzile în această specialitate să înceapă de la 1 septembrie 2018.

Mariana Câju - preşedinte CA Spitalul ,,Dr. Aurel Tulbure"

Mariana Câju – preşedinte CA Spitalul ,,Dr. Aurel Tulbure”

,,S-a aprobat astăzi înfiinţarea unei linii de gardă la Spitalul municipal Făgăraş. Sperăm ca după această hotărâre a Consiliului Local să obţinem în cel mai scurt timp, în cursul lunii august, avizul Ministerului Sănătăţii. Vrem ca cel târziu de la 1 septembrie să funcţioneze această linie de gardă. Sunt patru medici care vor asigura gărzile la Ortopedie, iar gărzile vor fi plătite din veniturile proprii ale spitalului”, a declarat Mariana Câju (foto), preşedinta Consiliului de Administraţie al spitalului făgărăşean, la terminarea şedinţei de Consiliu Local, la care a ţinut să fie prezentă.

Spitalul ,,Dr. Aurel Tulbure” are în prezent 6 linii de gardă, fără cea de la Ortopedie.

Următoarea linie de gardă, care se are în vedere, este la secţia Radiologie. ,,Este absolut necesară linia de gardă şi aici, la fel ca la Ortopedie. A fost o condiţie pentru Programul de Endoprotezare pe care îl avem, aceea de a asigura linie de gardă şi aici”, a mai declarat Câju.

Spitalul de la Făgăraş este inclus în Programul Naţional de Endoprotezare, iar acest lucru prevede asigurarea asistenţei medicale permanente în domeniul ortopediei şi domeniul radiologiei. Prin acest Program de Protezare, Ministerul Sănătăţii şi CNAS asigură fondurile necesare achiziţionării protezelor pentru bolnavi, pe baza unor liste de aşteptare.

Potrivit practicilor medicale, cele mai solicitate lucrări în cadrul programului sunt implanturile la şold, dar se practică endoprotezare şi la genunchi, gleznă, cot sau umăr. Operaţia propriu-zisă constă în eliminarea părţii osului deteriorat iremediabil şi înlocuirea lui cu o proteză din materiale speciale. Tehnica, descoperită în clinicile din SUA, a fost preluată în întreaga lume, toate ţările Uniunii Europene implementând programe naţionale de endoprotezare.

Programul Naţional de Endoprotezare a debutat în România în anul 2003.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *