Şanţul cu apă de la Cetate este monument istoric! Făgăraşul are 25 de monumente


O dată la 5 ani, lista monumentelor istorice publicată în Monitorul Oficial se actualizează. Ultimele actualizări au fost în 2010 şi 2015. Urmează o nouă actualizare a listei în anul 2020.

fosta Baie Comunală

fosta Baie Comunală

Pe lista naţională a monumentelor istorice, numai judeţul Braşov figurează la ora aceasta cu 987 de monumente. Dintre acestea, 25 sunt ale Făgăraşului.

Dintre monumentele Făgăraşului, cele mai multe – 18 la număr – sunt monumente de categoria B, adică de importanţă locală.

Un monument de categoria A, de exemplu, este Cetatea Făgăraş. Aceasta figurează pe patru poziţii în lista monumentelor împreună cu toate accesoriile sale, după cum urmează: pe o poziţie este Cetatea Făgăraş, pe o altă poziţie este Castelul cu turnurile de colţ şi incinta interioară, apoi Incinta exterioară cu turnurile de poartă şi clădirile anexe şi pe o ultimă poziţie se află Şanţul cu apă.

fosta Casă a Căsătoriilor din Făgăraş

fosta Casă a Căsătoriilor din Făgăraş

Casa Căsătoriilor, Baia Comunală, clădirea BCR, Cercul militar, Casa Inochentie Micu Klein şi fosta Prefectură de pe strada Doamna Stanca mai figurează ca fiind monumente istorice.

Dintre lăcaşurile de cult, avem pe această listă Mânăstirea Franciscană, Biserica ,,Sfânta Treime” de pe strada Codru-Drăguşanu, Biserica Reformată de pe Bulevardul Unirii şi Biserica ,,Sf. Nicolae” de pe strada Tudor Vladimirescu. 

şanţul cu apă de la Cetate este monument istoric

şanţul cu apă de la Cetate este monument istoric

Alte 7 case private mai figurează ca fiind obiective istorice, situate pe străzile Doamna Stanca şi Nicolae Bălcescu.

Lista este întregistă cu două ansambluri urbane, adică zone luate pe de-a-ntregul, una în partea de nord a oraşului (B-dul Unirii, Titu Perţia, Pălărierilor, Piaţa Mihai Viteazu, Doamna Stanca), alta în zona Morii (1 Decembrie 1918, Morii, Câmpului Vechi, George Coşbuc, până la intersecţia cu strada Parcului).

.

Cum intră un obiectiv pe lista monumentelor

În ce priveşte modalitatea în care un obiectiv poate intra pe lista monumentelor, aceasta este următoarea: proprietarul bunului, primarul localităţii, Consiliul Local, asociaţii şi fundaţii constituite în acest scop pot sesiza în acest sens Direcţia Judeţeană pentru Cultură. De asemena, această instituţie se poate sesiza şi din oficiu.

Biserica Sfântul Nicolae - Brâncoveanu

Biserica Sfântul Nicolae – Brâncoveanu

Ideea este că nu orice om de pe stradă poate face acest demers.

Dosarul, odată întocmit, este prezentat unei comisii de la Bucureşti din cadrul Ministerului Culturii, iar secretarul acestei comisii trimite propunerea de clasare sau de declasare către Ministrul Culturii.

Pentru ca o construcţie să devină monument, sunt luate în calcul mai multe aspecte: vechimea (să fie mai mare de 50 de ani), raritatea, cât de reprezentativă este şi valoarea memorială.

Pentru a consulta lista cu toate monumetele judeţeului Braşov daţi click AICI.

 

(Cristina Cornilă)

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.