Schelet decapitat descoperit la Cincu


foto arhiva

foto arhiva

Biserica fortificată din Cincu va intra curând în reabilitare. Cu acest prilej, în această vară, timp de o lună şi jumătate, s-au realizat tot felul de săpături arheologice în jurul fortificaţiei menite să-i ajute pe constructori la refacerea imobilului. Aceste săpături au scos la iveală mai multe morminte şi schelete, în care nu a mai intrat aerul de cel puţin o jumătate de secol.

,,Arheologii de la Sibiu au săpat patru eşantioane în jurul bisericii. Au găsit morminte restaurate în jurul anului 1500, au găsit câţiva saci de oase independente şi au identificat până şi un schelet decapitat, al cărui cap a fost pus în mormânt lângă umăr. Scheletul cu capul tăiat datează din jurul anului 1350. Toate scheletele şi oasele găsite în timpul săpăturilor au fost aşezate înapoi la locurile lor, după ce s-au fotografiat, s-au filmat şi s-au luat tot felul de probe, pentru a se descoperi dacă nu cumva cauza morţii a fost vreo epidemie a vremii”, a declarat Constantin Boghian, ghidul Bisericii fortificate Evanghelice de la Cincu.

Constantin Boghian

Constantin Boghian

Ghidul precizează că cel puţin până la începerea efectivă a lucrărilor de reabilitare lăcaşul de cult poate fi vizitat în continuare: ,,În fiecare duminică se ţin slujbe în biserică, iar turiştii care ajung la noi atât în weekend, cât şi în timpul săptămânii încă au posibilitatea să viziteze biserica. Anul acesta chiar a fost un aflux mare de turişti, au venit de peste tot locul din lume. Ne-au vizitat oameni din Canada, din Franţa, din Anglia, din ţările nordice, chiar şi din Groenlanda şi Noua Zeelenadă. Dintre români, cei mai frecvenţi vizitatori sunt bucureştenii. Dar, în general, românii sunt mai puţini ca străinii. Duminica trecută, de exmplu, biserica a fost plină de olandezi. Militarii olandezi catolici cantonaţi în poligonul de instrucţie au venit la slujbă”.

Reabilitarea costă 2,7 milioane de lei

Lucrările de reabilitare plănuite pentru fortificaţia din Cincu se realizează în mare parte cu fonduri provenite din Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, implementat de către Parohia Evanghelică Cincu. Tot proiectul se ridică la 2,7 milioane de lei, dintre care 2,6 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă.

Biserica fortificata Cincu

Biserica fortificata Cincu

Reabilitarea va dura până în luna noiembrie 2020.

Pe lângă reabilitarea efectivă a ansamblului bisericii, se urmăreşte şi ,,digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum şi întocmirea şi operaţionalizarea unui plan de marketing cu acţiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracţie turistică şi să conducă la creşeterea numărului de vizitatori de la 1150, în prezent, la 1400 de vizitatori, anual”, potrivit unui comunicat de presă al Parohiei Evanghelice din Cincu.

Pentru că Biserica fortificată este monument istoric, intervenţiile care se vor realiza vor fi ,,în spiritul regulilor restaurării şi conservării monumentelor istorice”.

(Cristina Cornilă)
One thought on “Schelet decapitat descoperit la Cincu

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.