Sinagoga din Făgăraş va intra în circuitul turistic şi va găzdui evenimente culturale


sinagogăDestinul singogii de pe strada Aron Pumnul din Făgăraş este pe cale să se schimbe. Lăcaşul de cult al evreilor de odinioară din oraşul nostru a avut partea sa de decădere şi degradare ani de-a rândul. Clădirea, construită acum aproape 150 de ani, a avut însă o structură rezistentă şi este încă în picioare, în ciuda faptului că nu a fost recondiţionată şi că a găzduit oamenii străzii. Cu aproape un deceniu în urmă, când ferestrele sale erau sparte, în nopţile reci obişnuiau să se furişeze acolo boschetarii sau tinerii teribilişti. Podeaua singogii era tapetată cu haine şi plapume vechi, pe post de paturi improvizate.

Comunitatea evreilor de la Făgăraş era renumită. Înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, circa 400 de evrei declaraţi număra urbea noastră. Era una dintre puţinele comunităţi evreieşti care avea propriul rabin. Recensământul din 1930 arată că 4,9% din populaţia oraşului era formată din evrei, 12,4% din germani, 26,7% din maghiari şi 54,2% din români.

După restaurare, casa de rugăciune a evreilor va intra în cicuitul turistic şi va putea fi vizitată.

,,Am încheiat un contract cu Comunitatea Evreiască din Braşov, am luat în folosinţă gratuită acest imobil pe o perioadă de 25 de ani. Am pornit un proiect îmreună cu Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului şi cu Muzeul ,,Valer Literat”. Fundaţia a găsit o modalitate de a ne pune la dispoziţie, din diverse sponsorizări, materiale de construcţie, cum ar fi lemn sau ţiglă, iar Primăriva va achita manopera pentru lucrările de refacere”, a precizat primarul Gheorghe Sucaciu.sinagoga

Sinagoga va intra în ,,custodia” Muzeului ,,Valer Literat”, va fi vizitabilă şi va găzdui evenimente cu iz cultural, mai puţin cele interzise prin contractul de folosinţă gratuită, cum ar fi evenimentele cu caracter religios, cele specifice barurilor, sălilor de jocuri etc.

Ultima slujbă religioasă a evreilor în această sinagogă a avut loc în anul 1987.

În România au fost construite aproximativ 100 de sinagogi. Dintre acestea doar jumătate se află în stare de funcţionare, celelate monumente de cult mozaic fiind în paragină.

Sinagoga din Făgăraş a fost construită în 1870.

În prezent, în evidenţele comunităţii evreieşti din judeţul nostru, Făgăraşul nu mai figurează cu niciun evreu.

(Cristina Cornilă)

STIHLLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.