Trei făgărășeni contribuie la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune și o Lege și ajută la construirea unei lumi mai bune, în care oamenii sunt împliniti ca indivizi și joacă un rol constructiv în societate. Este vorba despre Cristina și Relu Frîncu, dar și Anca Marian, care au reînviat valorile Cercetașilor încă din 2015, iar acum încearcă să construiască tabere urbane pentru copiii din Făgăraș. Pentru a duce totul la împlinire au înscris proiectul lor la concursul Bikeathon!
Cercetășia a apărut încă de la începutul sec XX la Londra, însă la Făgăraș a luat viață grație soților Cristina și Relu Frîncu, în 2015. Cei doi au reaprins iubirea tinerilor făgărășeni față de natură întrucât și ei, la rândul lor, sunt iubitori de munte și natură și s-au gândit să le arate și copiilor ce înseamnă să dormi în cort, să recunoști urmele animalelor în zăpadă sau pământ, să respecți și să cunoști natura. Un program, de fapt, de educație, bazat pe joacă și pe viața de tabără în aer liber, pe comuniunea prietenească. „În 2015, cei de la Fundația Comunitară Țara Făgărașului ne-au sugerat să devenim Cercetași, mai ales că au văzut cât de mult ne place să mergem pe munte cu copiii. Ne-am interesat despre ce este vorba și ne-am dat seama imediat că treaba asta cu cercetășia este de noi! Nici n-am mai stat pe gânduri și ne-am dus amândoi, eu și Relu, la București, am făcut cele trei stagii de pregătire, iar apoi am încercat să punem și noi în aplicare aici, la Făgăraș, ce am învățat. Ne-a fost puțin greu, mai ales că nu am avut și un model pe care să îl urmăm. Dar ne-am descurcat cum am știut, ne-am mai și inspirat, am mai fost ajutați“, explică liderul Cercetașilor Țării Făgărașului, Cristina Frîncu.
„Eu am crescut cu cercetășia. Unchiul meu este lider de cercetaș de mai bine de 30 de ani. Am văzut câte lucruri frumoase face el, faptul că era mai mereu pe munte, în natură. I-am întâlnit pe Relu și Cristina doar în urmă cu câțiva ani, la Festivalul Luminii. Așa că am intrat și eu în Grupul Cercetașii Țării Făgărașului și i-am adus și pe copiii mei mai aproape de natură. Am făcut și eu stagiile de pregătire, iar acum sunt și eu lider. Când am depus Promisiunea și am devenit lider am plâns de fericire! Îi așteptăm pe toți să ni se alăture, să mergem în excursii, să mergem pur și simplu în natură, mai ales că suntem chiar la poalele munților. Țara Făgărașului abundă de peisaje extraordinare, gata să fie explorate! Sunt multe lucruri pe care în școală nu le înveți, părinții, poate, nu mai au așa mult timp liber, așa că aici intervenim noi. Cercetășia este distracție, dar distracție cu un scop, este educație, dar educație pentru viață. Ajutăm copiii să exploreze, să se descopere, să colaboreze, să crească și toate acestea se întâmplă natural, prin joacă“, explică și Anca Marian.
Cercetașii în armonie cu natura
Cercetașii trăiesc după o Lege și depun o Promisiune, adică să trăiască în spiritul acelei Legi. Au principii spirituale, personale și sociale, pe care le respectă. Au însemne specifice, cum ar fi uniforma, eșarfa, salutul. Toate aceste lucruri funcționează în toată lumea. Sunt peste 36 milioane de cercetași în întreaga lume. Iar aici, la Făgăraș, cu acte în regulă, sunt 3 lideri! Puțini, am putea spune, dar trei făgărășeni care depun eforturi voluntare ca cercetășia să nu se piardă în zona noastră! „Fiind foarte apropiați de natură de când ne știm, cercetășia s-a mulat ca mănușa pe activitățile noastre deja existente. Am profitat și de faptul că cercetășia este ușor riguroasă și am spus că principiul de bază al cercetășiei – Gata oricând! – ni se potrivește foarte bine. Adică suntem pregătiți pentru orice eveniment, mai ales în natură. Cercetășia este o activitate care se desfășoară în natură“, spune Relu Frîncu.
Modul în care își desfășoară cercetașii activitățile sunt pentru pregătirea unei tabere de învățare, în care se concretizează tot ceea ce au învățat ei peste an. „Primele activități pe care noi, Cercetașii Țării Făgărașului, le-am organizat au fost Festivalul Luminii, acum 3 și 4 ani. Un eveniment în care am prezentat cercetășia și celorlalți. Am fost la Orele Pământului, Ziua Pământului, Săptămâna Mobilității Europene, evenimente organizate de noi, împreună cu Primăria Făgăraș“, povestește Cristina.
Ateliere cercetășești la Căsuța lui Mapi
De mai bine de un an cercetășia la Făgăraș s-a mutat la Căsuța lui Mapi, acolo unde, săptămânal, de la ora 18.00, au loc ateliere, iar copiii învață jocuri, cântece, bricolaj, dar și alte îndeletniciri. Bineînțeles, toate în spiritul cercetășiei. „Încercăm să organizăm diverse activități cercetășești cu tineri, copii, care au rezonat cu noi. Iar anul trecut a fost și prima tabără urbană, pe care am organizat-o împreună cu Căsuța lui Mapi. A ieșit un adevărat succes, tocmai din acest motiv ne-am gândit să organizăm și alte asemenea tabere în curte la Căsuța lui Mapi“, a mai spus Cristina.
Tabere urbane – primul pas spre natură
Atelierele cercetășești organizate la Căsuța lui Mapi sunt organizate doar de voluntari, iar costurile sunt undeva minime. Însă proiectul pe care Cercetașii Țării Făgărașului l-au înscris la concursul Bikeathon vine în sprijinul, de ce nu, al părinților, care nu vor mai fi nevoiți să scoată niciun ban din buzunar. Adică toate taberele urbane care vor fi organizate de către cercetași să fie gratuite. „Cu banii strânși de la susținători vom achiziționa și echipamente necesare organizării unor astfel de tabere. Corturi, pavilioane, pe care cercetașii le vor folosi ulterior la ieșirile lor în mod gratuit. În urma proiectului înscris ne-am gândit că vom organiza două tabere urbane, costul ridicându-se la 8.300 lei. Pe lângă echipamente vom avea și mâncare, bineînțeles“. Fiecare tabără urbană se va desfășura pe o perioadă de 5 zile. Părinții vor aduce copiii dimineața și îi vor lua doar seara. „Sperăm ca făgărășenii să afle ce este Cercetășia și să rezoneze cu noi. Nu credem că nu merge cercetășia în Făgăraș, credem doar că nu am ajuns la persoanele potrivite. Îi așteptăm, de asemenea, să devină și voluntari, alături de noi. Avem nevoie și de acest lucru“, menționează și Adelina Iancu, Căsuța lui Mapi.
Dacă vreți să vedeți ce înseamnă să fii un adevărat cercetaș, puteți participa la o tabără urbană pe care cercetașii Țării Făgărașului o vor organiza la Căsuța lui Mapi, str. Inochente Micu Klein, nr. 8, vizavi de Colegiul Național „Doamna Stanca“ chiar la începutul lunii aprilie. Se va vărui, se va semăna, se va curăța gazonul, ce mai, lucrări de primăvară! Iar după muncă, va veni și răsplata, se vor organiza și ateliere de gătit! Această tabără urbană va fi contra cost și se va desfășura timp de o săptămână, de la ora 8 până la ora 17.00.
Dacă doriți să susțineți proiectul Tabere urbane – primul pas spre natură, înscris la concursul Bikeathon, dați un click AICI (CLICK), donați și pedalați! Cercetașii au nevoie de voi, de noi toți!
(Alina ROMAN)