Pentru că avem multe de spus!

.

Taxa de gunoi, dezbătută cu sala plină


 

Câteva sute de făgărăşeni au fost prezenţi ieri după-amiază în sala mare a Casei de Cultură, acolo unde principala dezbatere a fost axată pe costul serviciului de salubritate. Dezbaterea a fost transmisă on-line pe contul de Facebook al primarului Sucaciu. Concluzia de la final: preţul rămâne acelaşi!

 

Fără majorare, Salco Serv dă faliment

Majoritatea făgărăşenilor a fost nemulţumită de majorarea acestui serviciu, de la 8,5 lei la 13 lei pe membru de familie. Edilul a explicat că, în lipsa unei majorări, societatea Salco Serv va intra în faliment.56666891_307937573212166_5210316726192832512_n

Cheltuielile pe care le face firma de salubritate sunt prea mari ca vechiul tarif să rămână neschimbat. Potrivit primarului, parcul auto al societăţii este unul învechit, cu utilaje cumpărate la mâna a doua, în special din Anglia, care au un consum mare, necesită reparaţii multe şi piese cumpărate. Pe lângă cheltuielile cu utilajele, societatea mai face cheltuieli cu plata unei taxe lunare de protecţie a mediului, cu transportul şi depunerea deşeurilor în rampa ecologică, mai face cheltuieli salariale (54% din venituri), cheltuieli cu taxa pe valoare adăugată.

,,Vă întreb dacă există interes ca în continuare firma Consiliului Local (n.r. Salco Serv) să presteze acest serviciu? Dacă o să punem un preţ de 5 lei la salubritate, societatea o să intre în faliment”, a explicat primarul.

Potrivit unui grafic prezentat de edil, o tonă de deşeuri conţine 3,5 mc. Într-un an Făgăraşul produce 11.000 de tone de gunoi. Pe lună, la Săcele şi la Hoghiz sunt duse contra-cost 616 tone. Anual, Salco Serv are o cheltuială totală cu gunoaiele de 35 miliarde lei vechi.

 

Făgărăşenii au fost inventivi în soluţii

56907849_271749253777832_1291355095195189248_nCu toată explicaţia primarului, oamenii nu s-au lăsat convinşi să renunţe la pretenţiile lor de micşorare a taxei de gunoi. Ei au venit cu tot felul de idei de unde ar putea face autorităţile rost de bani în locul taxei majorate.

Unii au susţinut că numărul angajaţilor operatorului de salubritate ar fi nejustificat de mare. Societatea are 100 de salariaţi, iar 61 dintre ei lucrează strict pe partea cu deşeuri. Restul se ocupă de măturat sau alte activităţi, cum ar fi deszăpezirea.  Primarul le-a promis că numărul lor se va reduce cu cel puţin unul singur: ,,celui care a fost de serviciu şi nu a gestionat bine ultima zăpadă vă pot spune că i se va desface contractul de muncă”.

Gheorghe Sucaciu a venit la dezbatere având o listă a salariilor din societate. Acesta a vrut să scoată în evidenţă faptul că veniturile oamenilor de acolo sunt mici. De exemplu, salariul net al unui inginer este de 2.007 lei, al directorului operaţional 3.000 de lei, al casierului 1.585 lei, al sudorului 1.691 lei, al şoferului 1.479 lei, al muncitorului calificat 2.500 lei, al tractoristului 1.691 lei etc.

Un alt făgărăşean a propus să fie amendaţi cei care aruncă deşeurile în alt loc decât în containerul de gunoi şi astfel să se mai câştige bani în locul majorării taxei.

O femeie a venit cu ideea ca Primăria Făgăraş să facă o rampă ecologică numai pentru municipiul nostru, astfel să se înlăture cheltuielile cu transportul până la halda de gunoi de la Săcele şi cu depunerea lor acolo. O tonă de deşeuri preluate acolo costă 80 de lei. Până acum anul acesta au fost duse la Săcele 1.800 de tone de gunoi.

34 de maşini cu gunoi au intrat ieri în Combinat

Pentru că edilul le-a explicat oamenilor că depozitarea deşeurilor la Săcele este o activitate scumpă şi aceasta este una dintre raţiunile pentru care s-a majorat tariful, aceştia s-au întrebat de ce mai duce totuşi Primăria Făgăraş mari cantităţi de deşeuri în perimetrul fostei platforme chimice.56544589_370281567031353_5082504709986582528_n

,,Ieri au fost înregistrate toate maşinile cu deşeuri care au intrat în Combinat. Una a avut 5 intrări, alta 4, alta 2, alta 10 şi aşa mai departe. Vă spun că au fost 34 de maşini care au intrat acolo. Vă întreb câte tone de gunoaie sunt într-o astfel de maşină?”, a fost întrebarea lui Lucian Cupu, preşedintele Sindicatului Liber Nitramonia – Rompiro.

Primarul Sucaciu a răspuns că o maşină de salubritate are o capacitate de 5 – 6 tone. El a explicat că pe fosta platformă chimică cei de la Salco Serv separă de fapt gunoaiele de pământ, pentru a nu plăti la halda de la Săcele şi depunerea pământului.

În legătură cu imagnile care au circulat în ultimele zile pe internet (cantităţi mari de deşeuri în Combinat), primarul a ţinut să precizeze: ,,Aş fi curios dacă cel care stă în spatele acelei pagini de Facebook este astăzi aici. Nu este! Nici Radu Gheorghe? Nu este! Nici Cătălin Cîrje? El a făcut fotografiile în ianuarie. Nu este! Nici Adi Neag? Nu este! Vă spun că aceste fotografii au fost făcute în luna ianuarie şi postate ieri pe Facebook, cu mesajul că primarul Gheorghe Sucaciu ne-a minţit încă o dată. Vă spun exact ce vor unii vizavi de demonizarea primarului municipiului Făgăraş… Eu am făcut un audit şi am încept să-l fac public pe episoade şi să arăt cum s-au cheltuit banii publici. Ca eu să nu par credibil când o să tot spun din acel audit, ei încearcă să facă să pară că orice spun eu nu este adevărat!”

,,Eu astăzi am fost acolo (n.r. unde au fost făcute pozele cu gunoaie). Într-adevăr acum este curat. Dar am făcut poze pe care am să vi le arăt mâine ca să vadă făgărăşenii dacă nu cumva s-au săpat între timp gropi şi s-au ascuns gunoaiele, căci pământul este proaspăt prin unele locuri”, a spus Cupu.

Ce spun iniţiatorii întâlnirii

56742600_409524533163800_8022716205590642688_nAlin şi Mihaela Chiliman sunt făgărăşenii care s-au pus pe strâns semnături pentru anularea taxei de salubritate de 13 lei. Aceştia au înregistrat la Primăria Făgăraş aproape 3.000 de semnături strânse pe stradă.

,,Împreună cu soţia mea am luat această decizie pentru că este prea mare taxa şi nejustificată. Sunt persoane în Făgăraş care au salariul minim şi vreo 3 copii, aşa că nu-şi pot permite o taxă de 13 lei/persoană. Aceasta se plăteşte o dată la trei luni, iar dacă oamenii nu plătesc li se vor adăuga penalităţi, li se vor face popriri pe salarii, se ajunge mult prea departe”, a declarat Alin Chiliman.

Mihaela Chiliman s-a ridicat în mai multe rânduri de pe scaun pentru a dezbate, în contradictoriu, acest subiect cu primarul Sucaciu. Când edilul a prezentat un tabel cu tarife similare din alte localităţi din ţară, aceasta a apreciat că au fost căutate doar localităţile cu tarife mari, nu şi cele cu tarife sub nivelul oraşului Făgăraş ,,Suntem a patra localitate din ţară în topul celor mai mari taxe (…). De ce nu prezentaţi şi exemple cu taxe mici? De exemplu, sectoarele 1 şi 3 din Bucureşti au taxă 0”, a precizat aceasta. În replică, primarul a răspuns că nu poate lua de bune informaţiile făgărăşencei. Acesta a dat ca exemplu cazul Mediaşului, unde taxa de salubritate este 15,35 lei/persoană.

În loc de concluzii

,,Multumim din suflet tuturor celor prezenti la ,,Dezbaterea Publica” pe tema taxei, multumim pentru toata implicarea si sustinerea in aceasta initiativa!  Am stat de vorba cu cetatenii in aceste 3 saptamani, cat a fost campania de strangere a semnaturilor. Am aflat povesti de viata pe care le vom face publice intr-o zi. Aceste povesti ne-au ambitionat sa ne implicam si mai mult pentru interesul cetateanului. Oamenii au nevoie de oameni… si comunitatea are nevoie de implicarea cetateanului. Ne pare rau ca nu s-au putut gasi momentan solutii de micsorare a taxei si ca aceasta ,,Dezbatere” a fost de fapt o informare. Ne pare rau ca semnaturile a 2.884 de cetateni si parerile celor prezenti in sala au ramas la stadiul de ,,nu avem de unde”. Ii multumim domnului primar de profesinalismul de care a dat dovada si pentru prezentarea managementului deseurilor. (…) Poate reusim sa gasim si alte solutii de gestionare a salubrizarii pe teritoriul Fagarasului pentru reducerea taxei”, au postat pe Facebook iniţiatorii acestei întâlniri, la finalul ei.

Una dintre posibilele soluţii pentru reducerea costurilor cu deşeurile, vehiculată în cadrul întâlnirii, ar fi colectarea selectivă a acestora.One thought on “Taxa de gunoi, dezbătută cu sala plină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.