Un artist popular din Țara Făgărașului le pune gând rău chinezăriilor


Au trecut sărbătorile, deja ne gândim la primăvară și la mărțișoare. Nu o facem numai noi, ci mai ales cei care ne întâmpină primăvara cu astfel de simboluri. Unul dintre artiștii populari locali, cunoscut în confecționarea mărțișoarelor, este Simona Ciuban. O cunoașteți de la ,,Atelierul Simonei”, marca sub care și-a lansat afacerea cu ii românești.

De câțiva ani, Simona s-a focusat și pe mărțișoare cu motive tradiționale, pentru că – spune ea – obligatoriu trebuie să combată cumva chinezăriile de mărțișoare de pe piață. Așa că s-a pus pe muncă din luna decembrie. Îi trebuie timp să facă un stoc serios de mărțișoare românești, ca să se poată lupta cu cele din China.

,,În fiecare an, de cum trece Crăciunul, mă pun pe gândit motive de mărțișoare. Pe lângă cele pe care le fac la fel în decursul anilor, în fiecare an adaug și noi modele. Mărțișoarele mele se bazează de regulă pe motive populare. Anul trecut am făcut multe păpușele în cosum popular. Anul acesta vreau să introduc perechi îmbrăcate tot în cosum popular care se îmbrățișează. Fiind un an de pandemie, cred că s-a simțit mult lipsa îmbrățișărilor, așa că o să o regăsim măcar în mărțișoare. Tot motive care s-au născut de-a lungul timpului din tradiția noastră sunt coșarul, trifoiul, mămăruța sau buburuza. Simbolizează belșugul sau primăvara. Se vor regăsi și anul acesta printre mărțișoarele pe care le voi confecționa”, mărturisește artistul popular.

Mărțișoarele Simonei sunt brodate individual pe etamină, pe fetru sau postav.

Făgărășeanca nu știe ce stoc va avea la începutul lunii martie, dar spune că va fi ajutată la confecționarea lor de către toți membrii familiei. ,,Fiul meu, în timp ce învață la Drept constituțional, face și câte un mărțișor”, spune ea amuzată.

Deja are primii clienți de mărțișoare, deși abia a început luna ianuarie. O firmă din Vâlcea cu mulți angajați vrea să le facă acestora cadou de 1 martie câte un mărțișor autentic românesc.

Pe măsură ce va crea noi modele de mărțișoare, Simona le va face cunoscute pe pagina de Facebook – Mărțișor făgărășean.

(Cristina Cornilă)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.