Pentru că avem multe de spus!

.

Un chef din Făgăraș în conducerea Asociației Naționale a Bucătarilor din România!


 poza neag guerrillaDe unde vine pasiunea pentru bucătărie?

 Pot să spun cu mâna pe inimă că sunt prezent în bucătărie de când eram copil. Tatăl meu și-a dorit nespus de mult o fată, așa că după ce am venit eu, fratele meu Paul, nepotul meu Alexandru, fiul meu Cosmin, numai băieți, cred că numai fiica mea Mara a putut să îi facă visul împlinit. Deci eu am intrat în bucătărie de mic tocmai ca să suplinesc absența unei fete din familia noastră.

 Pe cine ai avut sau ai idol în bucătărie?

Deși mulți colegi de breaslă se dau mari cu tot felul de nume celebre, pot să spun cu mâna pe inimă că am două exemple de urmat: bunica mea de la Dorohoi și fratele meu de sânge Ciprian Tătaru de la Cluj. De la bunica mea am învațat multe preparate, am furat și de la mama mea, tot moldoveancă, iar Ciprian m-a învățat ce înseamnă bucătăria profesionistă.

 Ce înseamnă A.N.B.C.T. ?

În primul rând spune și numele : Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism din România. Este asociația națională care reprezintă România ca membru cu drepturi depline în organizația mondială a bucătarilor, respectiv WorldChefs – World Association of Chefs Societes. Este vorba de asociația națională care nominalizează, îndrumă, antrenează și participă cu echipele naționale de seniori și juniori la competițiile internaționale gastronomice de renume, respectiv Olimpiada Mondială de Gastronomie și Cupa Mondiala de la Luxembourg.

 Mai sunt asociații de bucătari în România?

Da, mai sunt, cu sau fără multă activitate. Chiar și eu am făcut parte dintr-o astfel de asociație, până mi-am dat seama că singura organizație reprezentantivă pentru gastronomia românească este A.N.B.C.T. Nu vreau să spun mai multe , ar fi multe de spus. Vreau doar să scot în relief faptul că , așa cum este România reprezentată la nivel mondial în F.I.F.A de către Federația Română de Fotbal, așa și A.N.B.C.T. pentru gastronomia românească este reprezentantă pentru România  la nivel mondial.

 Ce înseamnă pentru tine gătitul ?

Este ceva relaxant. Fac acest lucru din plăcere, o știu foarte mulți prieteni de ai mei care au avut ocazia să savureze preparatele mele. Înseamnă odihnă spirituală, detașare de toate problemele cotidiene, de tot stressul din jurul meu. Înainte de 1989 bucătarul era privit de marea majoritate ca fiind bucătarul de cantină, deși puțini din cei de astăzi își mai aduc aminte de cei din bucătăriile hotelurilor mari din Brașov, Poiana Brașov, Litoral, București. Numele lor este cunoscut de tot mai puțini bucătari de astăzi : Berbece Constantin, Burtea Dumitru, Preoteasa Ion, Abagiu Radu, Enache Stefan, Popa Iosif, Negrea Ion. Mai sunt și astăzi dintre cei care ridiculizează această nobilă meserie. Îi mai auzi pe unii neciopliți că te iau peste picior când aud că ești bucătar, fără să realizeze că jignesc o întreagă armată care le pregătește masa atunci când ei merg în concediu, la ski, la mare, la tratament, în deplasare cu delegația de la firmă sau chiar cu amanta la restaurant. Eu unul am învățat deja să nu mai bag de seamă răutățile lumii, îmi văd de pasiunea mea și merg înainte ca buldozerul.

neag pozaCe înseamnă noua ta funcție, manager de proiect la Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism din România ?

Este o funcție care implică multă muncă și responsabilitate. Trebuie să mă ocup de toate proiectele asociației naționale, de redactarea lor, de finanțarea lor, de implementarea lor. Când spun proiecte mă refer atât la proiecte cu finanțare națională sau europeană, cât și la activități ale asociației de genul concursuri, conferințe, seminarii, sesiuni de live-cooking, participări la competiții naționale sau internaționale. Bineînțeles că nu singur, fac parte dintr-o echipă mare, unde președinte este Chef Ștefan Bercea de la Cabana Vânătorilor de la Predeal, secretar general este Lady Chef Cornelia Ghișoi de la Aro Palace Brașov, avem directori regionali pentru Transilvania pe Paul Siserman, un prieten al făgărășenilor, pentru Moldova pe Florin Popa, pentru București-Muntenia pe Laurențiu Mâță.

Pe când un eveniment al World Association of Chefs Societes în România ?

Primul eveniment de mare importanță pe care România îl va organiza sub egida World Association of Chefs Societes și va fi în calendarul de evenimente gastronomice mondial de pe pagina www.worldchefs.org este un seminar pentru jurați WorldChefs. În cadrul acestui seminar  25 de chefi din România , membrii A.N.B.C.T. , vor avea posibilitatea , sub îndrumarea chefilor din WorldChefs, să primească acreditarea de jurat WorldChefs. Aceasta presupune că ei pot face parte din orice juriu de la nivel național sau internațional, având și acreditarea WorldChefs în acest sens.

Pe când un eveniment al Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism din România în Făgăraș ?

În momentul de față sunt angrenat într-un proiect de suflet, respectiv o cercetare cu privire la rețetele vechi ale Țării Făgărașului, demne de a fi scoase la lumină și transmise generațiilor viitoare, ca parte a unui proiect pentru 2019 – Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. Sper să putem repune în calendarul Zilelor Cetății Făgărașului evenimentul Cupa Stolnicului Cetății Făgărașului, proiect început acum 5 ani împreună cu colaboratorii Ioan Borcoman și Alexandru Szasz. Sper, de asemenea, ca Festivalul Păstrăvului Făgărășean – proiect pe care l-am inițiat în Țara Făgărașului împreună cu Fundația Culturală Negru Vodă, prof.Florentin Olteanu, Alexandru Gherghe și Gabriel Vâju, să continue și sa revină la ținuta de festival autentic, așa cum a avut-o la primele două ediții. Și de aici vor veni și evenimente sub marca A.N.B.C.T. !
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *