Veneţia de Jos – în curând satul cu 3 ALTARE!


Veneţia de Jos nu este singurul sat din zona Făgăraşului cu două biserici ortodoxe. Mai întâlnim multe alte localităţi în aceeaşi situaţie, de exmplu Sâmbăta de Sus, Recea, Viştea etc. În unele cazuri, ambele lăcaşuri de cult sunt folosite şi au chiar propriul preot (acolo unde comunităţile de credincioşi sunt mai mari). Dar Veneţia de Jos este, dacă nu singurul, atunci printre puţinele sate în care poţi găsi 3 altare ortodoxe.biserica-venetia-buna1

În sat există Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” sau Biserica mare, aşa cum o ştiu enoriaşii. Este construită de peste două secole, dar nu a trecut niciodată prin procedura specifică de sfințire. Mitropolitul Ardealului o va sfinţi în această vară, în 12 august. A fost această lună toridă pentru mai multe motive: în august 1790 s-ar fi primit aprobarea de la împăratul Austriei pentru ridicarea ei și tot în august se sărbătorește Sfânta Marie, care este hramul lăcașului.

Biserica în care se fac cam toate slujbele de peste an de către preotul Alexandru Socaciu este ,,Cuvioasa Parachiva” şi acolo merge toată suflarea satului în zilele de duminică şi în cele de sărbătoare.

Acum este în lucru şi un paraclis, ce se înalţă pe zi ce trece lângă Biserica ,,Cuvioasa Paraschiva”, pe un teren aparţinând Bisericii. Paraclisul va avea formă de biserică şi va avea un altar.

,,La ora aceasta estimăm că am realizat cam 40% din construcţia paraclisului. Lucrările au început târziu în toamnă, au fost sistate pe perioada îngheţului şi reluate în primăvară. Acum se lucrează la ziduri şi la acoperiş. Va avea 13 metri lungime şi 7 metri lăţime. 10% din costul lucrării este suportat de Consiliul Judeţean Braşov, 40% de către Primăria Părău şi 50% de către Parohia Veneţia de Jos. Ne dorim să finalizăm lucrarea până pe 12 august, ca să sfinţim şi paraclisul în acelaşi timp cu Biserica mare”, a declarat Mihail Muntean, epitropul bisericilor din Veneţia de Jos.

Paraclisul va avea în principal rol de capelă mortuară, dar nu este exclus ca în altarul său să fie oficiate inclusiv servicii religioase.

Paraclisului i se va da hramul ,,Sfântului Arhanghel Mihail”.

Deși normele funerare europene preved ca morții să fie privegheați într-o capelă mortuară și nu în locuință, în zona rurală a Țării Făgărașului aceste norme privesc excepția și nu regula. Dacă în Făgăraș și Victoria există capele mortuare și abia fac față cererilor (n.r. la Făgăraș familiile decedaților ortodocși închiriază chiar și capela mortuară a Bisericii Greco-Catolice, când cea ortodoxă e ocupată), pe sate morții încă sunt jeliți acasă.

Odată cu finalizarea construcţiei capelei de la Veneţia de Jos, acest sat s-a alinit în această privinţă normelor comunitare.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.