Câţiva ciclişti făgărăşeni au descoperit zilele trecute, în timp ce exersau un traseu turistic, o viperă la altitudine joasă pe drumul ce duce spre Cabana Sâmbăta. De regulă acestea se întâlnesc pe stânci la altitudini mai mari, nu la 800 – 1.000 de metri. Turiştii sunt avertizaţi să urce pe munte cu băgare de seamă şi cu beţe de trekking.
,,Vipera a fost descoperită la cel mult 1.000 de metri altitudine. În zona Sâmbăta viperele se găsesc de regulă în Colţii Caprei, în calcar, nu pe cărare la o altitudine aşa de mică. În munţii noştri sunt două feluri de vipere – una neagră, alta maro – şi amândouă sunt veninoase. Vipera nu trebuie deranjată. Ea hibernează iarna şi iese la soare când dă căldura. Dacă nu e deranjată, nu atacă, ea practic se apără. De aceea sunt recomandate beţele de trekking, căci acestea fac zgomot şi vibrează, iar viperele fug din calea omului înainte ca el să dea pasul spre locul în care se află”, a declarat preşedintele Transmont Făgăraş, Nicolae Mercurean.
Dacă totuşi vipera a muşcat, preşedintele Transmont dă următoarele sfaturi: ,,Victima nu trebuie să se agite, pentru că îşi pune sângele în mişcare şi odată cu el şi veninul care i-a intrat în corp. Indicat este să stea întinsă la orizontală şi să sune cât mai repede la 112. Dacă are posibilitatea să se îndrepte spre un loc de unde poate primi ajutor, să se deplaseze încet.”
Viperele pot fi recunoscute datorită celebrului ,,V” de pe cap. La maturitate, acestea ajung până la 80 cm.
În zona noastră cel mai des întâlnite au fost în zona Cetăţii Negru Vodă de la Breaza.
Urmăriţi AICI vipera filmată pe Valea Sâmbetei.
(Cristina Cornilă)