Pentru că avem multe de spus!

.

Ziua de mâine are doar 8 ore şi 50 minute


 • La solstițiului de iarnă 2018, 22 decembrie, ziua are cea mai scurtă durată din an, 8 ore și 50 minute, în timp ce noaptea, logic, este cea mai lungă, cu 15 ore și 10 minute. Datele sunt valabile pentru poziția geografică a țării noastre, în jurul paralelei de 45° latitudine nordică.

Cea mai scurtă zi din an va fi sâmbătă, 22 decembrie, iar cea mai lungă noapte a anului va fi noaptea de vineri spre sâmbătă.

Ca în fiecare an, deși iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă.

solistitiul de iarnaÎn ziua în care are loc solstiţiul de iarnă în emisfera nordică, în emisfera sudică se află în desfăşurare solstiţiul de vară. Solstiţiul de iarnă se produce când înălţimea Soarelui deasupra orizontului este minimă. Este ziua anului în care lumina zilei are cea mai scurtă durată în emisfera nordică şi cea mai lungă durată în emisfera sudică.

Cea mai veche referinţă scrisă despre o sărbătoare ce marca solstiţiul a fost găsită în antichitate, în Mesopotamia. Sărbătoarea, care ţinea 12 zile, avea drept scop să-l ajute pe zeul Marduk să îmblânzească monştrii haosului pentru încă un an.

Solstiţiului îi sunt dedicate sute de structuri megalitice în toată Europa, în cele două Americi, Asia şi Orientul Mijlociu. Chiar şi popoarele care respectau calendarul lunar marcau într-un fel sau altul cele două solstiţii.

În Europa, astfel de construcţii din piatră pentru măsurarea poziţiei Soarelui au fost descoperite la Stonehenge, în Anglia, şi la Newgrange, în Irlanda. Potrivit cercetătorilor, pietrele de la Stonehenge datează cu aproximaţie din 2050 î.Hr. şi se presupune că au fost poziţionate astfel încât lumina Soarelui la apus, la data solstiţiului de iarnă, să cadă într-un anumit fel.

De mâine creşte durata zilei

De la momentul solstiţiului de iarnă, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea în mod corespunzător.

Solstiţiul de iarnă coincide şi cu ultimul curent meteoric al anului, Ursidele. Perioada de activitate a Ursidelor este între 17 şi 26 decembrie, iar punctul maxim, când pot fi observaţi şi zece meteori pe oră, este în noaptea de 22 spre 23 decembrie.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă cei interesaţi pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte ,,meteoroid”, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte “meteorit”.

 

 • 8 ore și 50 minute are cea mai scurtă zi din 2018, pe 22 decembrie
 • 15 ore și 10 minute npatea cea mai lungă din 2018, cea a solstițiului de iarnă
 • 20 martie, ora 23:58 va fi momentul echinocțiului de primăvară în 2019
 • 21 iunie, ora 18:54 va fi momentul solstițiului de vară în 2019
 • 23 septembrie, ora 10:50 va fi momentul echinocțiului de toamnă în 2019Articole similare

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.