- În ziua votului peste 900 de angajați ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Brașov sunt mobilizați pentru a menține ordinea și siguranța publică și pentru a asigura măsurile de protecție a secțiilor de vot din județ și pentru intervenția rapidă și cercetarea incidentelor electorale.
De la începerea votării au fost semnalate 39 de incidente în legătură cu procesul electoral, iar în urma verificărilor efectuate 15 dintre acestea au fost confirmate.
13 fapte au fost de natură contravențională, pentru care au fost aplicate sancțiuni pentru încălcarea prevederilor legale, iar în două situații au fost întocmite dosare penale pentru care se efectuează cercetări în vederea lămuririi aspectelor semnalate. Au fost înregistrare un număr de 1999 de solicitări pentru urna mobilă, iar până în acest moment peste 50% dintre personele care au solicitat-o și-au exprimat deja dreptul la vot.
Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul.
Pe această cale vă aducem în atenție o serie de contravenții și infracțiuni electorale:
Contravenții:
- Distribuirea, inclusiv de către candidați, de băuturi alcoolice în secția de votare și în afara acesteia, pe o rază de 500 metri, dar și comercializarea și consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare se pedepsește cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei.
- Continuarea campaniei electorale prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum și sfătuirea alegătorilor, la sediul secțiilor de votare sau în jurul acestora pe o rază de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianțe politice, alianțe electorale ori candidați independenți se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 lei.
- De asemenea, alegătorii care își fotografiază sau filmează prin orice mijloace buletinul de vot, în timpul exercitării dreptului de vot, riscă o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.
Infracțiuni electorale prevăzute în Codul Penal
- Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
- Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Sunt exceptate bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.
- Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Polițiștii recomandă cetățenilor să meargă din timp la secțiile de votare unde sunt arondați și să dea dovadă de înțelegere pe timpul procesului de votare, iar dacă au informații cu privire la încălcarea normelor legale să sesizeze cel mai apropiat angajat M.A.I. sau să apeleze numărul unic de urgență S.N.U.A.U. 112.