A cincea ediție a simpozionului ,,Cultura noastră, referința noastră”. Organizator – Colegiul Național ,,Radu Negru”


Marți, 25 aprilie, la Colegiul Național ,,Radu Negru” a avut loc cea de-a cincea ediție a simpozionului ,,Cultura noastră, referința noastră”. Această activitate culturală vizează redescoperirea și promovarea valorilor tradiționale, prin implicarea elevilor și profesorilor în activități legate de tradiții și obiceiuri locale.

Potrivit directorului Maria Racu, la ediția de anul acesta participă 335 de elevi și 60 de cadre didactice. Evenimentul a avut oc în sala mică de sport a Colegiului.

Iată că cea de-a cincea ediție a simpozionului „Cultura noastră, referința noastră“ este o ediție specială cu o prezență extraordinară. Avem 335 de elevi și 60 de cadre didactice implicate în calitate de coordonatori și evaluatori. Am avut și oaspeți de seamă, am avut patru reprezentanți de la nivelul Inspectoratului Brașov, printre care domnul inspector general adjunct, prof. dr. Niculae Savin, doamna inspector de specialitate  pentru limba și literatura română, prof Mihaela Negrilă, doamna inspector de specialitate de limbi moderne, prof. Ana Maria Vlădău și doamna inspectoare de specialitate  pe socio-umane, prof. Melinda Szekely. De asemenea, am avut în mijlocul nostru pe domnul conf. univ. dr. Aurel Dragotă, de la Facultatea de Științe Sociale, de la Universitatea „Lucian Blaga“, Sibiu, pe  domnul conf. univ. dr. Radu Vancu, de la Facultatea de Litere și Ate din cadrul Univ. „Lucian Blaga“,  domnul univ. conf. dr. Cornel Laurențiu Muncu, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, din cadrul Universității București, pe doctorul Bogdan Andriescu, bibliotecar la Secția „Colecții speciale“, din cadrul Bibliotecii „Astra“, Sibiu, pe domnul dr. Băjenaru Constantin, cercetător științific de la Muzeul Țării Făgărașului, pe domnul prof. Octavian Polexa, membru în consiliul director al Asociația Colegiilor Centenare“ și doi profesori, doi colegi directori de la Colegiul Național „Dinicu Golescu“, Câmpulung, pe doamna prof. Maria Magdalena Dorcioman și de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Râmnicu- Vâlcea, pe prof. Ion Alexie Neamțu. Aceștia au fost invitații de onoare”, a declarat prof. Maria Racu, directorul Colegiului Național ,,Radu Negru”.

Simpozionul s-a desfășurat deja conform tradiției, pe ateliere specifice. Au avut loc cele șase ateliere corespondente disciplinelor umaniste, anume atelierul pentru limbă și literatură română, unde au avut două secțiuni, liceu și gimnaziu. Profesorul moderator pentru liceu a fost prof. Diana Curticăpean, pentru gimnaziu a fost prof. Anca Mogoș. Pentru limba engleză, secțiunea engleză moderator a fost prof. Roxana Chima, iar la secțiunea gimnaziu, prof. Adriana Vărzaru. Pentru Atelierul de limbă franceză, moderator a fost prof. Anton Deji, pentru Atelierul de istorie-geografie prof. Ioan Streza, pentru Atelierul de socio-umane și religie prof. Laura Sucaciu la cel de-al șaselea atelier, cel de Arte,moderator prof. Daniela Naneș.

,,Ca unicitate a aceste ediții avem două ateliere oferite de specialiști, un atelier destinat claselor a douăsprezecea „Tehnici de mindfulness“, pentru conștientizarea  psihosomatică și performanță în activitățile de învățare“, susținut de domnul conf. Cornel Laurențiu Mincu și cel de-al doilea atelier, care a avut ca temă literatura contemporană, moderat de domnul  conf. univ. dr. Radu Vancu. A fost o reușită, un simpozion, care certifică faptul că putem forma și putem face performanță și în prezent. Nu am teoretizat noțiunea de cultură, ci prin ceea ce am făcut noi am pus în practică de fapt sensurile profunde ale acestui termen. Elevii au fost foarte încântați, pentru că la fiecare secțiune am avut premii, cuantificate în numerar. Pe această cale mulțumesc Primăriei Făgăraș, pentru că a validat și anul acesta acest proiect, care se  găsește pe Calendarul Manifestărilor“, a mai declarat prof. Maria Racu.

,,La acest eveniment reprezint Alianța Colegiilor Centenare din România. Aceasta este o organizație la nivel național, care cuprinde, la ora actuală, 86 de colegii naționale și licee, cu o vechime mai mare de 100 de ani și care au preformanțe deosebite, atât în trecut, cât și în prezent. Evident că are un statut și principii de bază, și cuprinde în aceste școli peste 100.000 de elevi și 7.000 de profesori. Militează pentru un învățământ de calitate, pentru că în aceste școli este elita tinerilor elevi din România. Colaborează cu toate instituțiile, funcționează sub patronajul Casei Regale și în parteneriat cu Academia Română și Consorțiul Universitaria”, a declarat Octavian Plexa, profesor Colegiul Național ,,Dr. Ioan Meșotă’’

,,Am venit astăzi aici așa cum venit de fiecare dată, cu drag, la Colegiul Național ,,Radu Negru’’, cel mai semnificativ din Țara Făgărașului. Acest simpozion arată că este o școală vie, că, dincolo de ce se face la catedră, se pot face și alte activități atât pentru elevi, cât și pentru colegii noștri. Întotdeauna venim cu mare plăcere pentru că este o organizație extrem de bine închegată și îndreptată spre sperformanță. Ne bucurăm de fiecare dată când colaborăm cu CN Radu Negru și cu alte licee din Făgăraș, cred că reprezintă pe deplin comunitatea făgărășeană ceea ce se întâmplă astăzi aici și, în general, în fiecare zi”, a declarat Nicolae Savin, inspector școlar general adjunct la ISJ Brașov.

,,Sunt absolvent al acestui liceu și am fost invitat să particip la acest simpozion în cadrul Secțiunii Istorie, un mic curs de paleografie chirilică. Acum 30 de ani mă pregăteam în acestă perioadă pentru examenul de Bacalaureat, eu sunt absolvent al acestui liceu din 1993”, a declarat Bogdan Andreescu, Biblioteca Județeană Astra Sibiu

,,Am răspuns pozitiv invitației landată de Colegiul Național ,,Radu Negru’’ dintr-o dublă perspectivă. Pe de o parte, faptul că acest colegiu este unul de tradiție, a fost implicat, începând cu perioada Interbelică, în toate marie evenimente educative și culturale ale Transilvaniei. În al doilea rând, am posibilitatea să intru într-un contact mai strâns cu elevii, să aduc în prim plan cercetările pe care eu le efectuez legate de istoria Transilvaniei, de toate problemele generate de la păgânism la creștinism, de un voievodat pe care eu îl cercetez de cel puțin 24 de ani, Voievodatul lui Ghyula de la Alba Iulia”, a declarat prof. Aurel Dragotă, conf univ la Universitatea Lucian Blaga Sibiu.

Simpozionul a debutat la ora 09.00, în sala de sport mică a Colegiului Național ,,Radu Negru”.

(Alina ROMAN)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.