Aflați anul în care puteți ieși la pensie!


Potrivit Institutului Național de Statistică, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,9% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă este preponderent (79,4%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii anticipată şi anticipată parţial au reprezentat 2,3%.

Pentru a afla anul în care puteți ieși la pensie trebuie să accesați site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), vă introduceți datele personale și veți afla informații:

1. Pensie limita de vârstă

2. Pensie anticipată

3. Pensie anticipată parţial.

AICI PUTEȚI CALCULA ANUL ÎN CARE IEȘIȚI LA PENSIE (CLICK)

Această aplicație are date orientative, deoarece există categorii de persoane care fac excepții de la vârsta general valabilă de pensionare.

Sistemul de pensii din România este structurat pe patru Piloni de pensii, astfel:
1.Pilonul I – sistemul public de pensii
2.Pilonul II – fondurile de pensii administrate privat
3.Pilonul III – pensiile facultative
4.Pilonul IV – pensiile ocupaționale

Sistemul public de pensii, potrivit CNPP, este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitarde pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.

sistemul public de pensii este de tip redistributiv, bazat pe solidaritate intergeneraţională şi funcţionează pe baza principiului contributivităţii conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurări sociale cuvenindu-se pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite.

În sistemul public de pensii se acordă următoarele categorii de pensii:

1.pensia pentru limită de vârstă;
2.pensia anticipată;
3.pensia anticipată parţială;
4.pensia de invaliditate;

5.pensia de urmaş.Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.